Αθόρυβος και ύπουλος ο διαβήτης

Ετοιμάζει στρατηγική αντιμετώπισης το Υπουργείο Υγείας
Στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ η περσινή δαπάνη του Υπ. Υγείας για τα φάρμακα διαβήτη.

Διαστάσεις πανδημίας τείνει να λάβει η μεταβολική ασθένεια, ο διαβήτης, που δρα αθόρυβα και ύπουλα, επηρεάζοντας πολλά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Περισσότερα από 346 εκατομμύρια άνθρωποι...
πάσχουν σήμερα από την ασθένεια του διαβήτη και αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.Ταυτόχρονα συγκαταλέγεται στις δέκα πιο συχνές αιτίες αναπηρίας.

Με την ευκαιρία της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη, ο Υπ. Υγείας, Σταύρος Μαλάς, σε δημοσιογραφική διάσκεψη τόνισε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα. «Οι δαπάνες φαρμάκων που γίνονται για τα άτομα με διαβήτη αυξάνονται συνεχώς. Το ύψος της δαπάνης το 2010 ανήλθε γύρω στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή παρατηρείται μια μέση διαχρονική ετήσια αύξηση κατά 16% κατά τα 10 τελευταία χρόνια».

Εκπαίδευση κατά του διαβήτη
Από φέτος, όπως δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς, ακολουθείται μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του διαβήτη με την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων που θα παρακολουθούν τους ασθενείς για αποφυγή εμπλοκών. Η ενημέρωση και η ρύθμιση των διαβητικών, τόνισε ο υπουργός, είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου και, γι' αυτόν τον σκοπό, γιατροί, νοσηλευτές και διαιτολόγοι είναι σε συνεχή εκπαίδευση, με την καθημερινή λειτουργία Κλινικών Διαβήτη. «Συγκεκριμένα, έχουν εκπαιδευτεί 15 ιατρικοί λειτουργοί και περισσότεροι νοσηλευτές σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του Εξωτερικού για το πώς να διαχειρίζονται τα άτομα με διαβήτη, με βάση τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα. Οι λειτουργοί αυτοί στελεχώνουν τις Διαβητολογικές μας Κλινικές».

Φροντίδα διαβητικών και στη Λεμεσό
Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Μαλά, διασφαλίστηκε και η φροντίδα διαβητικών παιδιών στο Νοσοκομείο της Λεμεσού, ενώ η φροντίδα των παιδιών με διαβήτη εξακολουθεί να προσφέρεται με τη μεγαλύτερη επιστημονική επάρκεια στο Μακάρειο Νοσοκομείο. «Στο Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί πρότυπο Διαβητολογικό Κέντρο στη βάση Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου, που αγκαλιάστηκε από τους ασθενείς και έχει ξεκινήσει η επέκτασή του και στις υπόλοιπες επαρχίες. Η συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα καταγραφής EUROBIROD, που επίσης εφαρμόστηκε πιλοτικά στη Λάρνακα, έχει ήδη επεκταθεί σχεδόν παγκύπρια. Παράλληλα, η ένταξη Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα, θα δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς, στα Αγροτικά και Αστικά Κέντρα Υγείας, να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες μας».

Δωρεάν θεραπείες για τους διαβητικούς
Οι πιο μοντέρνες λύσεις της φαρμακοθεραπείας, καθώς και όλες οι παρακλινικές εξετάσεις, τόνισε ο Σταύρος Μαλάς, προσφέρονται δωρεάν στα άτομα με διαβήτη. Παρέχονται, είπε, όλα τα είδη ινσουλίνης, καθώς και οι πιο σύγχρονοι τρόποι χορήγησής τους. Στον δε διαβήτη τύπου ΙΙ προσφέρονται, εκτός από τα κλασικά αντιδιαβητικά δισκία, οι γλυπτίνες, φάρμακα με μεγάλη αποδοτικότητα, που συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση των ασθενών.

Ετοιμάζεται η στρατηγική του Υπ. Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχους του, τόσο την πρόληψη όσο και την παροχή βέλτιστης ιατρικής φροντίδας για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, επισήμανε ο Σταύρος Μαλάς και σύντομα, είπε, το Υπ. Υγείας θα παρουσιάσει τη στρατηγική του, βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ένοχος ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, που ώς τώρα εθεωρείτο ο διαβήτης της ώριμης ηλικίας, έχει αυξηθεί ραγδαία και παράλληλα παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά, επισήμανε ο Υπ. Υγείας, ενώ για την εμφάνιση αυτού του τύπου διαβήτη, είπε, έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης. «Αξιόλογες έρευνες απέδειξαν ότι η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας καθυστερούν, ή ακόμη και εξαλείφουν, την εμφάνιση της νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο και στην καλή ρύθμιση του διαβήτη».

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης, παρακολουθεί μέσα από τα προγράμματα της σχολιατρικής το βάρος των παιδιών, επισήμανε ο Σταύρος Μαλάς, γι' αυτό και προάγει τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση.
«Τα προγράμματα αυτά εντείνονται ολοένα, καθώς, πρόσφατη έρευνα, έχει αναδείξει τα παιδιά μας, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, ως τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης», κατέληξε.
 Πηγη: