Έρευνα έρχεται να λύσει το «μυστήριο της ανεμογεννήτριας»

http://www.energia.gr/photos/anemogenitries%20holland.jpg
Τους λόγους για τους οποίους μεγάλος αριθμός πτηνών και νυχτερίδων προσκρούουν στις ανεμογεννήτριες με αποτέλεσμα να σκοτώνονται, εξηγεί νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Loughborough.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα έντομα και στο πώς αυτά έλκονται από τις ανεμογεννήτριες ανάλογα με το χρώμα τους. Όπως διαπιστώθηκε, όσα περισσότερα έντομα προσελκύει μια ανεμογεννήτρια, τόσα περισσότερα πτηνά σκοτώνονται από τις λεπίδες της.

Σύμφωνα με το BBC, για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ...
προσπάθησαν να μετρήσουν πόσα έντομα προσελκύει το κάθε χρώμα. Τα χρώματα που εξετάστηκαν ήταν το λευκό, το ανοιχτό και το σκούρο γκρι, το γαλάζιο, το κόκκινο και το μωβ.

Καρτέλες με το κάθε χρώμα τοποθετήθηκαν στις λεπίδες της ανεμογεννήτριας σε τυχαία σειρά και όπως προέκυψε τα χρώματα στα οποία παραδοσιακά βάφονται οι ανεμογεννήτριες, δηλαδή το λευκό και το γκρι, είναι εκείνα που «τραβούν» τα περισσότερα έντομα (μεγάλες και μικρές μύγες, πεταλούδες, ζιζάνια, σκαθάρια κλπ).

«Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα χρώματα στα οποία βάφονται συνήθως οι ανεμογεννήτριες έτσι ώστε να μην αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο είναι εκείνα που προσελκύουν τα έντομα», δήλωσε η κ. Chloe Long, επικεφαλής της έρευνας.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το λιγότερο ελκυστικό χρώμα για τα έντομα ήταν το μωβ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να βάφονται σε μωβ χρώμα, ωστόσο δείχνει ότι η αλλαγή του χρώματος των ανεμογεννητριών μπορεί να έχει επιπτώσεις στον αριθμό των εντόμων ου προσελκύει και κατ΄επέκταση στον αριθμό των πτηνών που σκοτώνονται κυνηγώντας τα έντομα.

«Αν η λύση είναι τόσο απλή, τότε η αλλαγή του χρώματος της ανεμογεννήτριας αποτελεί μια οικονομική λύση για την προστασία των πτηνών», επισήμανε η κ. Long, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους τα έντομα και τα πτηνά έλκονται από τις ανεμογεννήτριες.

πηγή: econews