Ζώδια

Ο Ζωδιακός και τα Ζώδια του

Είναι πολύ εύκολο να πούμε και να αποδείξουμε πως ο Ζωδιακός βασίζεται στις εποχές και όχι στους αστέρες. Ο Ζωδιακός ξεκινά την πρώτη μέρα της Άνοιξης, στις 21 Μαρτίου. Εντελώς συμβολικά όλος ο Ζωδιακός πορεύεται μαζί με τον κύκλο της ανάπτυξης στη φύση. Επιπρόσθετα, τα τέσσερα κύρια ζώδια του Παρορμητικού Σταυρού, σημειώνουν επίσης το πλαίσιο των πληροφοριών που εξηγεί τον προσανατολισμό στα σημεία των Ισημεριών και Ηλιοστασίων, για τον καταμερισμό των τεσσάρων εποχών.
Δηλαδή:
Ο Κριός αρχίζει την πρώτη μέρα της Άνοιξης, ο Καρκίνος αρχίζει την πρώτη μέρα του Καλοκαιριού, ο Ζυγός αρχίζει την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου και ο Αιγόκερως αρχίζει την πρώτη μέρα του Χειμώνα.
Οι υπόλοιποι Σταυροί είναι ο Σταθερός (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός και Υδροχόος) και ο Μεταβλητός (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης και Ιχθείς).
Ωστόσο, ο Ζωδιακός χωρίζεται και σε κάποιες άλλες ομάδες στοιχείων που καλούνται Στοιχεία. Οι ομάδες αυτές έχει η κάθε μία τρία ζώδια.

Τα τέσσερα Στοιχεία

Οι βασικές μας ανάγκες, οι αξίες και ο προσανατολισμός στη ζωή συμβολίζονται από τα τέσσερα αστρολογικά στοιχεία. Κάθε άτομο έχει τη μοναδική του ισορροπία (ποσότητα) και από τις τέσσερις αυτές βασικές ενέργειες: Τη Φωτιά (Κριός, Λέων και Τοξότης) που είναι η θέρμη, η έμπνευση, ο ενθουσιασμός, τη Γη (Ταύρος, Παρθένος και Αιγόκερως) που είναι η πρακτικότητα, ο ρεαλισμός, τα υλιστικά ενδιαφέροντα, τον Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός και Υδροχόος) που είναι οι κοινωνικές και πνευματικές ιδιότητες και το Νερό (Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθείς) που είναι οι συναισθηματικές ανάγκες και οι ευαισθησίες. Η "στοιχειώδης μας σύνθεση" περιγράφεται πιο κάτω.


Να θυμάστε ότι τα περισσότερα "Ωροσκόπια" δεν έχουν πλήρη "ισορροπία" αυτών των στοιχείων, έτσι, αν σας λείπουν ή είστε ανεπαρκής σε κάποιο στοιχείο (ή στοιχεία), αυτό απλά, σημαίνει ότι χρειάζεστε την ενσυνείδητη ανάπτυξη αυτής της όψης του εαυτού σας ώστε να μάθετε να προσεγγίζετε ή και να εργάζεστε σκληρά προς αυτή τη κατεύθυνση της ζωής. Μερικές φορές υπερεκτιμάμε τα στοιχεία γιατί είμαστε προικισμένοι μ' αυτά, κατανοώντας τα ως εσωτερική έλλειψη εμάς των ίδιων αλλά περισσότερο συχνά τα παραβλέπουμε ή τα αγνοούμε.
Το πώς θα βρούμε την υπεροχή ή όχι των Στοιχείων στο Χάρτη μας, θα το εξηγήσομε στις σελίδες μαθημάτων της Αστρολογίας. Τα χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν πιο πάνω θα επαναληφθούν και θα εξηγηθούν με περισσότερες λεπτομέρειες πιο κάτω.


Όταν υπάρχει ΕΜΦΑΣΗ στο στοιχείο της ΦΩΤΙΑΣ τότε:
Είστε ένθερμο άτομο, γεμάτος από εντυπωσιακό πάθος και ζήλο για τη ζωή. Επιτυγχάνετε σε θέσεις όπου υπάρχει ενεργητικότητα, διέγερση, δράση, κίνηση, δυναμισμός και δράμα. Επίσης, με την έντονη ζωτικότητά σας και τον ενθουσιασμό, έχετε την ισχυρή ικανότητα να οραματίζεστε τις μελλοντικές δυνατότητες και μια σχεδόν παιδιάστικη πίστη για το τι "θα μπορούσε να γίνει". Δεν είστε εντελώς ικανοποιημένος εκτός και αν έχετε ένα όραμα, μιαν έμπνευση ή ένα θαυμάσιο όνειρο που πιστεύετε σ' αυτό. Έχετε μια θαυμάσια αίσθηση του μεγαλείου, της λαμπρότητας και της περιπέτειας της ζωής αλλά έχετε την τάση να παραβλέπετε αυτή τη μαγεία των μικρών πραγμάτων και της καθημερινής ζωής. Επίσης, έχετε μιαν ισχυρή παρόρμηση να εκφράζεστε αυθόρμητα και δημιουργικά, χωρίς να συμμορφώνεστε σε άλλους τρόπους ή συμβατικότητες. Η προσωπική ελευθερία και η ανεξαρτησία είναι σημαντικότατες για σας και αντιστέκεστε στην "καταπίεση" ή στην υποταγή. Μυστικά, έχετε την ικανότητα να νιώθετε ιδιαίτερος, χαριτωμένος, και κάπως υπεράνω και έξω από τη σφαίρα του "καθημερινού" λαού και της εγκόσμιας ζωής. Διαθέτετε έντονο Εγώ και μπορείτε να είστε υπερβολικά υπερήφανος, με κυριαρχικά συναισθήματα και ν' ανησυχείτε για τον εαυτό σας. Προσεγγίζετε τη ζωή θετικά, σθεναρά, δραστήρια και ενδυναμώνοντας τις τάσεις και τις επιθυμίες για διάφορα περιστατικά, νιώθετε ότι είναι περισσότερο φυσικό για σας από το να "συμπλέετε" ή να ανέχεστε εντελώς τη ζωή να περνά. Ουσιαστικά, ανήκετε περισσότερο στο "γιαγκ" (κατηγορηματικός, ανταγωνιστικός, εξωστρεφής, σαφής) ενώ δεν είναι εύκολες για σας οι παθητικές ιδιότητες του "γιν", δηλαδή η παραδοχή, η αποδοχή, η ευγένεια και η οξύνοια.
Εμπνέετε άλλους με το γενναιόδωρο πνεύμα σας, τον ιδεαλισμό, το σφρίγος, την εμπιστοσύνη και τη χαρά της ζωής αλλά μπορείτε επίσης να τους διεγείρετε με την αυτοσυγκέντρωσή σας και την επιμονή σας στο να εκφράζεστε ελεύθερα χωρίς να δίνετε σημασία στις ανάγκες και στις γνώμες των άλλων. Ακόμη, έχετε δυσκολίες όταν αρκείστε στο παρόν και θα μπορούσατε να ευνοηθείτε μαθαίνοντας να ηρεμείτε συνειδητά την ανησυχία σας και αναπτύσσοντας τις ιδιότητες της ηρεμίας και της ησυχίας. 


Όταν υπάρχει ΕΜΦΑΣΗ στο στοιχείο της ΓΗΣ τότε:


H κοινή σας αίσθηση και η ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε, να χαίρεστε και να συναλλάσσεστε ικανοποιητικά με τον φυσικό κόσμο, είναι η μεγαλύτερη δύναμή σας. Είστε προσγειωμένος και ικανός να διευθύνετε πρακτικές υποθέσεις, εργασίες και να φροντίζετε τις επιχειρήσεις που μέρα με τη μέρα εξελίσσονται. Έχετε την έντονη ορμή να γίνεστε χρήσιμος και παραγωγικός. Για σας, η βασική γραμμή είναι η πρακτικότητα: Θα "δουλέψει"; Είναι λειτουργική; Σε τι χρησιμεύει; Για σας, οι Θεωρίες και οι υποθέσεις σημαίνουν λίγα πράγματα εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος, κάποιος τρόπος να τις χρησιμοποιήσετε στον πραγματικό κόσμο. Είστε μεθοδικός και χαίρεστε, ακόμη κι όταν επιτυγχάνετε, μια σταθερή ρουτίνα. Η πρώτη σας αντίδραση σε κάθε τι νέο ή πειραματικό είναι η επιφυλακτικότητα, η αντίσταση και ο σκεπτικισμός. Βασικά συντηρητικός, συνήθως κάνετε το καλύτερο και σταθερότερο, περισσότερο από το να ριψοκινδυνεύσετε σε κάτι άγνωστο ή να κάνετε αλλαγές διακινδυνεύοντας την ασφάλειά σας με οποιοδήποτε τρόπο. Η υλική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για σας και η έννοια του ευ ζην είναι σαφώς συνδεδεμένη με τα οικονομικά σας ή πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε μια σταθερή αξιόπιστη πηγή εισοδημάτων. Μπορείτε να συγκρατείστε ή να αποφεύγετε τις ευκαιρίες απλώς και μόνο επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε ή να γνωρίζετε τα αποτελέσματα εκ των προτέρων. Η υπομονή και η επιμονή είναι τα χαρίσματά σας και "χτίζετε" τη ζωή σας σε σταθερές βάσεις με την πειθαρχίας, την εργασία και τον προσχεδιασμό.
Επίσης, έχετε βαθειά επαφή με το φυσικό κόσμο και έχετε την ανάγκη να βρίσκεστε πολύ κοντά στη γη (κηπουρική, κάμπιγκ ή χειρωνακτική εργασία χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά) προκειμένου να νοιώσετε καλύτερα. 


Όταν υπάρχει ΕΜΦΑΣΗ στο στοιχείο του ΑΕΡΑ τότε:


Έχετε μια θαυμάσια ικανότητα να συνδέετε, να προσεγγίζετε και να κατανοείτε διαφορετικά άτομα και απόψεις και τείνετε να έχετε εντελώς ελεύθερες διαθέσεις. Είστε κυρίως σκεπτόμενο άτομο που έχει ανάγκη περισσότερη διανοητική και κοινωνική παρακίνηση, συζήτηση και αλληλεπίδραση. Κατανοείτε πάρα πολύ γρήγορα τους αφηρημένους συλλογισμούς, τις έννοιες και σας αρέσουν οι ιδέες, η γλώσσα και η καλλιέργεια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι είστε ευτυχισμένος σ' ένα κόσμο χωρίς βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες ή ενδιαφέροντες συντρόφους. Μέσα σας υπάρχει μια ανδρόγυνη ιδιότητα και συνδυάζετε ισορροπημένα τον άνδρα με τη γυναίκα έχοντας, συγχρόνως, τα ανδρικά και τα θηλυκά χαρακτηριστικά, περίπου σε ισόποσα μέρη. Έχετε την τάση να βλέπετε πρώτα κάποιον ως άτομο περισσότερο παρά τον ταυτίζετε αποκλειστικά με το φύλο του. Η φιλία είναι σημαντικότατη έννοια του να ζει κανένας καλά. Επιτυγχάνετε τη συντροφικότητα, τη συλλογική εργασία και την κοινωνική ή άλλη συμμετοχή. Παρ' όλ' αυτά, είστε επίσης εντελώς αντικειμενικός σχετικά μ' αυτές (τις ασχολίες) και συχνά υπάρχει μια επαφή της αδιαφορίας ή της αποδέσμευσης των σχέσεών σας με τους άλλους.
Το μυαλό σας είναι πραγματικό δώρο: σκέφτεστε καθαρά, λογικά και δημιουργικά, προσχεδιάζετε και οργανώνετε αποτελεσματικά και επικοινωνείτε ευφυώς. Παρ' όλ' αυτά, έχετε την τάση να ζείτε "με το μυαλό σας" - να διαβάζετε, να μιλάτε και να παρατηρείτε τη ζωή χωρίς να συμμετέχετε εντελώς σ' αυτήν. Αποφύγετε να γίνεστε απρόσεκτος. Έχετε την ανάγκη ν' αναπτύξετε την πιστότητα, τη σταθερότητα και ν' αποκτήσετε εμπειρίες). 


Όταν υπάρχει ΕΜΦΑΣΗ στο στοιχείο του ΝΕΡΟΥ τότε:


Σας κυβερνούν η ευαισθησία και τα συναισθήματά σας και επηρεάζεστε εύκολα από την κατάθλιψη και τις συγκινήσεις των ατόμων που βρίσκονται κοντά σας. Επειδή είστε τόσο ευαίσθητος στο περιβάλλον σας, χρειάζεται να βρίσκεστε σε μιαν ατμόσφαιρα θετική και σχετικά ελεύθερη από τις ψυχικές "ανοησίες", αλλιώς τις απορροφάτε και διαμορφώνετε άσχημα συναισθήματα για τον εαυτό σας. Συμπαθητικότατος, νοιώθετε με ευκολία τις αισθάνονται κατά βάθος οι άλλοι (είτε το εκφράζουν είτε όχι) και αυτή η βαθιά συναισθηματική σχέση μπορεί να είναι, ταυτόχρονα, δώρο και κατάρα: μπορείτε να πλησιάσετε υπερβολικά εκείνους που φροντίζετε αλλά, επίσης, νοιώθετε κι άλλα άτομα να αισθάνονται τόσο έντονα κι αυτό γιατί ταυτίζουν τις ευαισθησίες και τα προβλήματά τους με τα δικά σας. Άλλωστε έχετε ανάγκη να σέβεστε αυτά τα όρια: οι άλλοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο προσωπικό χώρο και διαχωρισμό απ' όσο εσείς. Έχετε την τάση να θέλετε να συνδέεστε εντελώς να "συγχωνεύεστε" με όσους αγαπάτε. Αυτό μπορεί να ερμηνευτή ως απαίτηση ή "ασφυξία" απ' όσους έχουν λιγότερες ανάγκες και ικανότητες απ' αυτές που διαθέτετε προκειμένου να κάνουν συναισθηματικές προσεγγίσεις. 


Η ευαισθησία, η ευσπλαχνία και οι δημιουργικές ικανότητες είναι πάρα πολύ αναπτυγμένες και μπορείτε να βρείτε ότι είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε, έτσι ώστε να νιώθετε σε λογικά και ορθολογικά όρια. Τα λόγια φαίνονται ακατάλληλα και η γλώσσα της επαφής, της μουσικής ή της οπτικής φαντασίας μπορούν να είναι, για σας, πολύ περισσότερο φυσικές. Εκτός αν έχετε άλλες αστρολογικές επιρροές που υποδεικνύουν ξεχωριστές ιδιότητες, τότε.. είστε περισσότερο παθητικός, πιθανόν οκνηρός και επιπλέον απόλυτα φιλήδονος. Είναι πάρα πολύ πιθανό να επιβαρυνθείτε με κάποια ψυχολογικής μορφής προβλήματα. 
Όταν υπάρχει ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ τότε:


Πραγματικά κατέχετε ένα μέρος όλων των στοιχείων εκτός ίσως από το ότι δίνετε υπερβολική έμφαση ή παραβλέπετε εντελώς τη μια διάσταση της έκφρασης για κάποιαν άλλη. Είστε ικανός και να σκέπτεστε και να συναισθάνεστε οραματιζόμενος τις δυνατότητες και συμπεριφερόμενος αποτελεσματικά -κατά την έννοια του εδώ και τώρα-. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ορισμένες προτιμήσεις και διαθέσεις (οι οποίες θ' αναλυθούν στα επόμενα κεφάλαια), ακόμη κι αν δεν το έχετε παρακάνει ή δεν εγκαταλείπετε τον προσωπικό σας δρόμο.
Είστε όμως περισσότερο διαφορετικό και σύνθετο άτομο παρά μεροληπτικός όπως είναι πάρα πολλά άτομα και έχετε την ικανότητα να προσεγγίζετε όλες τις βασικές ιδιότητες όταν σας ταιριάζουν. Επιπλέον, είστε ικανός να σχετίζεστε με πολλά άτομα αποδεχόμενος ένα μέρος του εαυτού σας με τους δικούς σας τρόπους και τις αξίες.

Ακόμα, στη μοντέρνα Αστρολογία τα τέσσερα Στοιχεία έχουν και άλλες εκδηλώσεις και λειτουργίες. Δηλαδή:

 •  Γη = Ένστικτο - Σώμα (υλικά) - Αισθήσεις  
 • Νερό = Διαίσθηση (θηλυκό) - Ψυχή - Συναίσθημα  
 • Αέρας = Διάνοια - Μυαλό - Σκέψη  
 • Φωτιά = Ευστροφία (αρσενικό) - Πνεύμα - Αγάπη
Παράλληλα οι τρείς Σταυροί εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους. 
 • Σταθερός = Πείσμα / σταθερότητα  (Οργάνωση/Έλεγχος)
 • Μεταβλητός = Προσαρμογή / Αστάθεια  (Επικοινωνία/Σύνδεση)
 • Παρορμητικός = Πρωτιά / ώθηση  (Αρχηγία/Υπεροχή)
Ο Σταθερός Σταυρός συνεχίζει αυτό που ο Μεταβλητός ανάπτυξε και ο Παρορμητικός ξεκίνησε.
Επίσης, τα Σύμβολα του Ζωδιακού, δηλαδή τα Ζώδια χωρίζονται σε δύο γένη, θηλυκά και αρσενικά.
Τα θηλυκά παρουσιάζονται από τα Στοιχεία της Γης και του Νερού. Αυτό το γένος είναι εσωστρεφή και τείνει να υπολογίζει περισσότερο τον εαυτό του από ότι τους άλλους. Τα θηλυκά ζώδια ευνοούνται στην αύξηση και ανύψωση από τον Σταθερό Σταρό και μερικές φορές παραμερίζονται από τον Παρορμητικό Σταυρό.
Τα αρσενικά παρουσιάζονται από τα Στοιχεία της Φωτιάς και του Αέρα.Αυτό το γένος είναι εξωστρεφή, που σημαίνει πως ενδιαφέρεται περισσότερο για τους άλλους από ότι για τον εαυτό του. Τα αρσενικά ζώδια ευνοούνται από τον Παρορμητικό Σταυρό και μερικές φορές παραμερίζονται από το Σταθερό Σταυρό.

Θα δούμε τώρα τους δώδεκα Συνδυασμούς. Όταν συνενώνεται κάθε Στοιχείο με κάθε Σταυρό προκύπτουν δώδεκα διαφορερικοί Συνδυασμοί. Κάθε Συνδυασμός εφοδιάζει τον αστρικό αστερισμό, συνεισφέροντας κάτι ενδιαφέρον στο σκηνικό αυτό της εκλειπτικής.

 • Στοιχείο Φωτιάς + Παρορμητικός Σταυρός = Κριός  (Κεφάλι)
 • Στοιχείο Γης + Σταθερός Σταυρός = Ταύρος   (Λαιμός και τράχηλος)
 • Στοιχείο Αέρα + Μεταβλητός Σταυρός = Δίδυμοι  (Πνεύμονες, ώμοι, βραχίονες και χέρια)
 • Στοιχείο Νερού + Παρορμητικός Σταυρός = Καρκίνος  (Στέρνο, μαστοί και πεπτικός σωλήνας)
 • Στοιχείο Φωτιάς +   Σταθερός Σταυρός = Λέων   (Καρδιά, σπονδυλική στήλη και ραχοκοκαλιά)
 • Στοιχείο Γης + Μεταβλητός Σταυρός = Παρθένος  (Στομάχι και έντερα)
 • Στοιχείο Αέρα + Παρορμητικός Σταυρός = Ζυγός  (Νεφρά)
 • Στοιχείο Νερού +   Σταθερός Σταυρός = Σκορπιός  (Γεννητικά όργανα)
 • Στοιχείο Φωτιάς + Μεταβλητός Σταυρός = Τοξότης  (Γοφοί, μηροί και  συκώτι)
 • Στοιχείο Γης + Παρορμητικός Σταυρός = Αιγόκερως  (Γόνατα, δέρμα, οστά και δόντια)
 • Στοιχείο Αέρα + Σταθερός Σταυρός = Υδροχόος   (Αστράγαλοι και  κυκλοφορικό)
 • Στοιχείο Νερού + Μεταβλητός Σταυρός = Ιχθείς  (Πόδια)
Υπάρχουν ακόμα δώδεκα αρχέτυπα αγάπης και μίσους.

Στο Στοιχείο της Φωτιάς: Ο Κριός αγαπά την στοργή και μισεί την αναμονή. Ο Λέων αγαπά την τιμιότητα και μισεί την απάτη. Ο Τοξότης αγαπά την ελευθερία και μισεί την άγνοια.

Στο Στοιχείο της Γης: Ο Ταύρος αγαπά την ασφάλεια και μισεί τις αλλαγές. Η Παρθένος αγαπά την εργασία και μισεί την ακαταστασία. Ο Αιγόκερως αγαπά τα υψόμετρα και μισεί την αμέλεια.

Στο Στοιχείο του Αέρα: Οι Δίδυμοι αγαπούν την ευστροφία πνεύματος και μισούν την μονοτονία. Ο Ζυγός αγαπά την ισορροπία και μισεί την αδικία. Ο Υδροχόος αγαπά την ανθρωπότητα και μισεί την προκατάληψη.

Στο Στοιχείο του Νερού: Ο Καρκίνος αγαπά την οικογενειακή ζωή και μισεί τις στερήσεις. Ο Σκορπιός αγαπά τη δύναμη και μισεί τη δημοσιότητα. Οι Ιχθείς αγαπούν τη μοναξιά και μισούν την κοσμικότητα.

Η Αστρολογία μπορεί να γίνει ειδικά χρήσιμη όταν υπολογίζομε καταλληλότητες μεταξύ των χαρακτηριστικών των ζωδίων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σχέσεων. Η λίστα που ακολουθεί ξεκινά με τις ερωτικές σχέσεις. Η λίστα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα στην ανάλυση ενός γενέθλιου χάρτη.

Κριός = Σκορπιός (Αιγόκερως, Ιχθείς, Ζυγός, Λέων, Τοξότης)
Ταύρος  = Ζυγός  (Λέων, Δίδυμοι, Σκορπιός, Αιγόκερως, Παρθένος)
Δίδυμοι = Παρθένος (Ιχθείς, Αιγόκερως, Τοξότης, Δίδυμοι)
Καρκίνος = Λέων (Ζυγός, Τοξότης, Αιγόκερως, Σκορπιός, Ιχθείς)
Λέων = Καρκίνος (Ταύρος, Ιχθείς, Υδροχόος, Κριός, Τοξότης)
Παρθένος = Δίδυμοι (Τοξότης, Ζυγός, Ιχθείς, Παρθένος)
Ζυγός = Ταύρος (Καρκίνος, Παρθένος, Κριός, Υδροχόος, Δίδυμοι)
Σκορπιός = Κριός (Υδροχόος, Τοξότης, Ταύρος, Καρκίνος, Ιχθείς)
Τοξότης = Ιχθείς (Παρθένος, Καρκίνος, Δίδυμοι, Τοξότης)
Αιγόκερως = Υδροχόος (Κριός, Δίδυμοι, Καρκίνος, Ταύρος, Παρθένος)
Υδροχόος = Αιγόκερως (Σκορπιός, Παρθένος, Λέων, Ζυγός, Δίδυμοι)
Ιχθείς = Τοξότης (Δίδυμοι, Κριός, Παρθένος, Ιχθείς)

Τα ζώδια μέσα στην παρένθεση περιέχουν τις λιγότερες πιθανότητες για ερωτικό σύντροφο ή σύζυγο, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες πάρα πολύ για την ιδανική φιλία. Οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ των ζωδίων που βρίσκονται απέναντι - απέναντι μπορεί να εργάζονται περίφημα, αλλά είναι πιο πιθανό να έχουν αντιθέσεις και διαλύσεις.
 


Οι επτά παραδοσιακοί πλανήτες που συχνά ονομάζονται προσωπικοί, εξουσιάζουν ή κυβερνούν μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας.
 • Ήλιος = Κυριακή
 • Σελήνη = Δευτέρα
 • Ερμής = Τετάρτη
 • Αφροδίτη = Παρασκευή
 • Άρης = Τρίτη
 • Δίας = Πέμπτη
 • Κρόνος = Σάββατο