Η Ακαδημία Κινηματογράφου εξορμά για Παιδεία

Μαζί για το συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΑΚ Τάσος Μπουλμέτης και ο πρόεδρος του Ωνασείου, Αντώνης Παπαδημητρίου Οταν συστήθηκε πριν από ένα χρόνο η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), στους πρωταρχικούς και καταστατικούς της σκοπούς, ανάμεσα σε άλλα, έθεσε την ανάδειξη και προώθηση της οπτικοακουστικής παιδείας. 

Μαζί για το συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΑΚ Τάσος Μπουλμέτης και ο πρόεδρος του Ωνασείου, Αντώνης Παπαδημητρίου Ηρθε ο καιρός να εκπληρώσει την υπόσχεσή της με ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η σημασία της οπτικοακουστικής παιδείας, Cinema Speaking...», που θα γίνει στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Η ΕΑΚ έχει στο πλευρό της ...
ως συνδιοργανωτή τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος του συνεδρίου είναι «να παρέχει κλειδιά ανάγνωσης στην εποχή του βομβαρδισμού των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων», σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της ΕΑΚ, του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, που ήταν μάλιστα ο πρώτος υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση στον οπτικοακουστικό τομέα το 1979, όταν πήγε για σπουδές κινηματογράφου στο UCLA. Η σκηνοθέτρια Αντουανέτα Αγγελίδη, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου, μίλησε για «οπτικοακουστικό αλφαβητισμό».
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει στόχο τον διάλογο ανάμεσα σε θεωρητικούς, τεχνοκράτες και δημιουργούς και, φυσικά, το κοινό, προκειμένου να γίνει μια χαρτογράφηση της σύγχρονης πραγματικότητας.
Επίτιμος καλεσμένος είναι ο Κώστας Γαβράς. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές, που θα δώσουν κύρος στο συνέδριο, είναι τέσσερις:
-ο Δανός κινηματογραφιστής και πρόεδρος του οργανισμού «European Think Tank on Film and Film Policy», Χένινγκ Κάμρε,
-η Αμερικανίδα θεωρητικός κινηματογράφου και πρόεδρος του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού και Μέσων του Πανεπιστημίου Brown, Μέρι Αν Ντόαν,
-ο Γάλλος κινηματογραφιστής και κριτικός του κινηματογράφου, μέλος της ιστορικής συντακτικής ομάδας τού «Cahiers du cinema», Ζαν Ντουσέ,
-ο Ελληνας πρόεδρος του Τμήματος Σπουδών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και συντάκτης στο κινηματογραφικό περιοδικό «Screen», Δημήτρης Ελευθεριώτης.
Οι παραπάνω θα μιλήσουν με ένα μεγάλο αριθμό, Ελλήνων και μη, προσκεκλημένων σε επτά στρογγυλά τραπέζια, που θα ολοκληρώνονται με 35λεπτη συνομιλία με το κοινό. Ανάμεσα στους συνέδρους οι: Ρέα Βαλντέν, Αγγελική Γραμματικοπούλου, Κλεάνθης Δανόπουλος, Παναγιώτης Δενδραμής, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Μαρία Κομνηνού, Βάλερι Κοντάκου, Φώτος Λαμπρινός, Κώστας Τερζής, Νίκος Τσαγκαράκης, Περικλής Χούρσογλου κ.ά.
Παράλληλα θα προβάλλονται έργα των κινηματογραφιστών υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες στο www.onassis.gr