Νέο φάρμακο


   Επιστήμονες από τη Μελβούρνη ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο το οποίο ενδέχεται να μετατρέψει τον καρκίνο των πνευμόνων σε μια κατάσταση που θα είναι εύκολο να ελεγχθεί, όπως για παράδειγμα, η ασθένεια του διαβήτη.

    Οι ερευνητές θα ...αρχίσουν τις πρώτες δοκιμές το 2011, στο νοσοκομείο St. Vincent's της Μελβούρνης, σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο των πνευμόνων, που φέρει την ονομασία squamous, ελπίζουν δε ότι και άλλα νοσοκομεία σε παγκόσμια κλίμακα, θα κάνουν τις ίδιες δοκιμές, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία των δοκιμών.

    Αν διαπιστωθεί ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε τρία με πέντε χρόνια.

    Ο καθηγητής ογκολογίας του St. Vincent's Hospital, Γκάβιν Ράϊτ, δήλωσε ότι αναλύσεις που έγιναν σε 1.000 ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο των πνευμόνων, τύπου squamous, έδειξαν ότι το εν λόγω φάρμακο δύναται να καταστρέψει τον όγκο στο 80% των ασθενών.

    "Σε πολλές περιπτώσεις ο όγκος εξαφανίζεται εντελώς" είπε, τονίζοντας ότι "σε άλλες περιπτώσεις το φάρμακο σταματά τη μεγέθυνση του όγκου και παρατηρείται σμίκρυνση αυτού σε μεγάλο βαθμό. Σ' αυτή τη μορφή, ο όγκος μπορεί να μείνει πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό επίτευγμα της επιστήμης. Ο θανατηφόρος καρκίνος των πνευμόνων μπορεί να μετατραπεί σε μια χρόνια ελεγχόμενη κατάσταση, όπως είναι ο διαβήτης" σημείωσε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παρενέργειες του φαρμάκου αυτού, δεν αναμένεται να είναι σοβαρές. Η πιο πιθανή, είπε, ίσως είναι ένας ερεθισμός του δέρματος, όπως συμβαίνει σε αναφυλαξία.

    Αυτού του είδους η θεραπεία είναι οπωσδήποτε προτιμότερη από άλλες, όπως είναι η χημειοθεραπεία, κατά την οποία υπάρχουν έντονες και δυσάρεστες παρενέργειες, όπως είναι η τριχόπτωση, η ναυτία, ο εμετός.

    "Πράγμα που σημαίνει ότι με τη νέα ανακάλυψη βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς, ενώ συγχρόνως αυξάνεται και η διάρκεια ζωής".

    Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι ο πιο συνήθης και συνδέεται με το κάπνισμα. Στην Αυστραλία, κάθε χρόνο, πάνω από 10.000 άτομα προσβάλλονται από καρκίνο των πνευμόνων. Σε 35% αυτών η διάγνωση δείχνει ότι πάσχουν από τον τύπο squamous, μόνο 10% δε επιβιώνουν.

    Η μελέτη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Φιλανθρωπίας δείχνει ότι ενώ το ποσοστό εκείνων που προσβάλλονται από καρκίνο και επιβιώνουν αυξάνεται - σ' όλους τους τύπους καρκίνου - τη μόνη εξαίρεση αποτελεί ο καρκίνος των πνευμόνων σε γυναίκες, όπου το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 56% από το 1982 μέχρι το 2007.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα ανακάλυψη θα σώσει χιλιάδες ζωές σ' όλον τον κόσμο.