Έρευνα: 1 δισ. γυναίκες στον εργασιακό στίβο την επόμενη δεκαετία

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, το θηλυκό "κύμα" σε θέσεις εργοδοσίας αλλά και προσωπικού, σε θέσης παραγωγικές αλλά και επιχειρηματικές, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, δεν θα βελτιώσει μόνο την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και την...συνολική, παγκόσμια οικονομία –αρκεί οι κυβερνήσεις των κρατών να μην χάσουν αυτή την δυνατότητα.

«Καθώς η παγκόσμια οικονομία μεγαλώνει και αναπτύσσεται, δε συμφέρει τις χώρες να αγνοούν του 50% της πηγής ταλέντων τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας και συνεργάτης της Booz and Co. Penney Frohling. «Υπάρχει η άποψη ότι οι χώρες που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν αυτό το ποσοστό, θα γνωρίσουν σημαντικότερη ανάπτυξη. Υπάρχει, άλλωστε, ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην στήριξη των γυναικών και την αύξηση του ΑΕΠ, των ποσοστό αλφαβητισμού, των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας.»

Προσθέτει, μάλιστα ότι «χώρες που δεν θα καταφέρουν να ενισχύσουν τις γυναίκες αυτές θα αντιμετωπίσουν χειρότερα οικονομικά προβλήματα».

Η Βoοz and Co. δημιούργησε έναν δείκτη που κατατάσσει 128 χώρες ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά οι ηγέτες τους εξουσιοδοτούν γυναίκες ως οικονομικούς παράγοντες, αξιολογώντας στοιχεία όπως πρόσβαση στην εκπαίδευση, συμμετοχή στην αγορά και πολιτικές κατά των διακρίσεων –όπως αυτή που προτάθηκε πρόσφατα στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον το 40% των μελών των συμβουλίων σε κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να αποτελείται από γυναίκες.

«Όταν βλέπεις τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις αντιλαμβάνεσαι πόσα πράγματα δεν έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια που θα μπορούσαν να έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις ενός κράτους», εξηγεί η Frohling και συνεχίζει: «μία τέτοια απόφαση δεν αποτελεί την αρχή για κάτι, αλλά προσδιορίζει το σημείο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξουν καταλυτικές αλλαγές».

Παρόλο που κάποιες χώρες έχουν συστήσει πολιτικές θετικών διακρίσεων που εξασφαλίζουν πως οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν στο υψηλότερο σκαλί της σκάλας, πάντα υπάρχουν λάθη στον τρόπο που το έχουν κάνει. Η βρετανική κυβέρνηση, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πως έως το 2015, τουλάχιστον το 25% των συμβουλίων των κρατικών επιχειρήσεων θα αποτελείται από γυναίκες, ωστόσο η χώρα έχει μακρύ δρόμο ακόμα να διανύσει.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Frohling: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν στατιστικές που δείχνουν πως από τις 950 θέσεις στελεχών σε κρατικές επιχειρήσεις, μόνο 70 καταλαμβάνονται από γυναίκες. Πρόοδος μπορεί να υπάρχει, αλλά όχι με την ταχύτητα που θα μπορούσε».

Φυσικά, η φροντίδα των παιδιών παίζει σημαντικότατο ρόλο για την εξέλιξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως άλλωστε και η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Ενδιαφέροντα στατιστικά στους τομείς αυτούς «έρχονται» από τις Η.Π.Α. «Στις Η.Π.Α. υπάρχουν γυναίκες που ζουν με χαμηλότατο μεροκάματο, από το οποίο ένα ποσοστό της τάξης του 41% προορίζεται για τα έξοδα φροντίδας των παιδιών. Πώς να προχωρήσεις όταν αντιμετωπίζεις τέτοια εμπόδια;», αναρωτιέται η Frohling.

Παρά τις εκκλήσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προς τις κυβερνήσεις να επενδύουν στις γυναίκες, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια να ξεπεραστούν, προκειμένου να εξελιχθούν οι γυναίκες στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό.

Αναφερόμενη στο πρόσφατο περιστατικό του πυροβολισμού από Ταλιμπάν της 14χρονης Malala Yousafzai στο Πακιστάν, μετά την εκστρατεία της για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, η Frohling τονίζει ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα των γυναικών, αν θέλουμε να τις εξουσιοδοτήσουμε: «Η αρχή είναι η εκπαίδευση και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν. Χρειάζεσαι μία βασική υποδομή για να προχωρήσεις. Έχοντας αυτή την υποδομή μπορείς να εισάγεις τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό».