Τουρκία - Αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μπατζανού το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ για το Ούτι

http://www.ota.gr/media/250px/GLA/f75d6be4bffcdaf974dc5bf6542b7687.jpg 
Άρχισε στις 25 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ για το Ούτι με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.


Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μπατζανού που υπήρξε από τα μεγάλα ονόματα του οργάνου στην Τουρκία και φέτος είναι η 110η επέτειος της γέννησής του.


Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ...
παλάτι Σεπετσιλέρ στην Κωνσταντινούπολη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Θα πάρουν μέρος συνολικά 32 καλλιτέχνες. Μεταξύ τους υπάρχουν και καλλιτέχνες από την Ελλάδα όπως οι Περικλής Τσουκαλάς, Γιώργος Μαρινάκης, Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο αρμενικής καταγωγής Χάικ Γιαζιτζιάν.


•Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μπατζανό (Yorgo Bacanos)

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1900 στη Σηλυβρία, της Ανατολικής Θράκης και πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου του 1977. Σύμφωνα με στοιχεία της Βικιπαίδεια, ήταν αδελφός του Αλέκου Μπατζανού και υιός του επίσης διάσημο οργανοπαίχτη του κεμετζέ (πολίτικη λύρα), Χαράλαμπου Μπατζανού.

Ο πατέρας του, του αγόρασε ένα μικρό ούτι όταν ήταν ακόμη πέντε χρόνων και με τον ίδιο ως δάσκαλο έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα. Στη συνεχεία μαθήτευσε δίπλα στους Αρμένιους ουτίστες, Kirkor και Kainik Garmiryan.


Σε ηλικία 12 χρόνων πρωτοβγήκε με το ούτι του σε μουσικό σχήμα στο κέντρο Επτάλοφος της Πόλης. Λόγο της ιδιαίτερης του επιδεξιότητας, απέκτησε πόλη γρήγορα μεγάλη φήμη και έμεινε στην ιστορία για το γρήγορο παίξιμο του. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Πόλης και απλώθηκε σε όλη την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνεργάσθηκε με όλους τους επιφανείς μουσικούς της εποχής του.

Από το 1927 έως το 1977 έπαιζε μουσική για το Ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο έχουν διασωθεί και πολλές ηχογραφήσεις του, ενώ από το 1953 έως τα μέσα της δεκαετίας του '60 ήταν μέλος του Turkish Musical Ensemble of Instabul Conservatory.


Άριστος δεξιοτέχνης και μουσικός έχαιρε του καθολικού θαυμασμού των ομότεχνων τόσο στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ιδιαίτερα ακριβής, τόσο στο ρυθμικό όσο και στο μελωδικό μέρος της μουσικής, ο Γιώργος Μπατζανός έχει κληροδοτήσει τη μουσική με αριστουργήματα ένα από τα οποία είναι το περίφημο Ussak taksim.
 

Συνέθεσε και ηχογράφησε σε δίσκους γραμμοφώνου, με τη φωνή της ξακουστής Χαφιέ Αϊλά, πολλά τραγούδια και ταξίμια.
Δ.Ρ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ