ΗΠΑ-Δωρεά πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα της Οικογενείας Τζαχάρη στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης


Ένα Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, με την επωνυμία «Μαίρη Τζαχάρη», είναι το νέο απόκτημα της πανεπιστημιούπολης του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης.


Το Κέντρο δημιουργήθηκε χάριν της μεγάλης δωρεάς, συνολικού ποσού πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, του Ιδρύματος της Οικογενείας Τζαχάρη, η οποία είχε αναγγελθεί πριν δύο χρόνια κατά την τελετή αποφοίτησης. Σύμφωνα με ...
την επιθυμία της οικογένειας Τζαχάρη, τα δύο εκατομμύρια από το συνολικό ποσό της δωρεάς χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία και προικοδότηση της μόνιμης Έδρας της Καινής Διαθήκης (Endowed Chair) επ’ ονόματι και προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου.


Την ευγνωμοσύνη της Σχολής και της Ομογένειας για την γενναιοδωρία της Οικογένειας Τζαχάρη, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, τελώντας τα εγκαίνια του Κέντρου μαζί με την Μαίρη Τζαχάρη και τον σύζυγό της, Εμμανουήλ Τζαχάρη, αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.


Το πρόγραμμα των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, περιελάμβανε-μεταξύ άλλων- δύο διαλέξεις της Δρ. Ελεν Εβανς , εφόρου των αιθουσών Πρωτοχριστιανικής και Βυζαντινής Τέχνης Εμμανουήλ και Μαίρης Τζαχάρη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, με θέμα «Βυζάντιο και Κόντογλου» και του καθηγητή Δρ. Ράιαν Πρέστον, από την Βιβλιοθήκη Νιούμπερι (Newberry) του Σικάγου, με θέμα «Φώτης Κόντογλου και η Αναγέννηση της Βυζαντινής Αγιογραφίας».


«Το Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μαίρη Τζαχάρη, θα προσεγγίζει τα θέματα του Βυζαντίου από την οπτική γωνία της ορθοδόξου θεολογίας, της ορθοδόξου γραμματείας και των τεχνών», δήλωσε η Δρ. Ελεν Εβανς. «Ο ρόλος του Κέντρου θα είναι αποφασιστικός, ώστε να διαφανεί ότι το Βυζάντιο είναι ουσιώδους σημασίας και για το σύγχρονο κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ