ΗΠΑ - Πρόγραμμα κατάρτισης ομογενών εκπαιδευτικών στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Ιλινόι, στο Σικάγο




Συμφωνητικό εκπαιδευτικής συνεργασίας με το πανεπιστήμιο της πολιτείας του Ιλινόι (Northeastern Illinois University), στο Σικάγο, για ένα πιλοτικό πρόγραμμα υπέγραψε ο Συντονιστής Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, την περασμένη εβδομάδα.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Συντονιστή Περιφέρειας ΗΠΑ, το συμφωνητικό αφορά στην επιμόρφωση και πιστοποίηση ομογενών εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομογενείς φοιτητές, αλλά και πτυχιούχοι άλλων σχολών και ειδικοτήτων, με πιστοποιημένο βαθμό Ελληνομάθειας Β2 επιπέδου (πρώην Γ) θα μπορούν να...
επιμορφωθούν και να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.


Το συμφωνητικό εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας, το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ του πανεπιστημίου και του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Σικάγου, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ένταξη προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής προχωρημένου επιπέδου (αρχίζει τον Ιανουάριο του 2011), την ανταλλαγή φοιτητών, την καθιέρωση κοινών εκπαιδευτικών ερευνητικών προγραμμάτων κλπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη σχετική χορηγία προς το αμερικανικό Πανεπιστήμιο ανέλαβε το Ίδρυμα "Θεόδωρος και Έρικα Σπυρόπουλος" με τη μορφή 20 υποτροφιών, ώστε να καταρτισθούν ομογενείς εκπαιδευτικοί για την κάλυψη αναγκών στα ελληνικά σχολεία των ΗΠΑ. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε σχετική επιστολή της αναπληρώτριας υπουργού Φώφης Γεννηματά προς το Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Σικάγο Νίκο Νικολιδάκη, εκφράζει ρητά την πρόθεσή του να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία "κάτοχοι πιστοποιητικών Ελληνομάθειας Επιπέδου Γ2 (πρώην επίπεδο Δ), οι οποίοι είναι ταυτόχρονα πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο εξωτερικού, για να διδάξουν την ελληνική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα θα μπορούν να προσλαμβάνονται ως εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού".


Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι "το πρόγραμμα αυτό θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη λύση και μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο και γι' άλλες πόλεις της Αμερικής, αλλά ίσως και γι' άλλες χώρες", προσθέτοντας επίσης: "Η παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα επιβάλλει τη συστηματική και συγκροτημένη κινητοποίηση και παρέμβαση της Ομογένειας στο θέμα της Ελληνόγλωσσης Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναγκάσθηκε εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των αποσπάσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός αυτό δημιουργεί οικονομικές συνέπειες για ορισμένα από τα σχολεία μας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά την έλλειψη προσοντούχων εκπαιδευτικών που θα εκλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις καθόσον η πλειοψηφία των ομογενών εκπαιδευτικών είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης. Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζουμε ότι θα παραμείνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Ομογένειας. Για περισσότερα από 100 χρόνια οι Έλληνες μετανάστες είχαν πάντοτε ως πρώτο μέλημά τους τη δημιουργία και συντήρηση σχολείων για τη συνέχιση της ελληνικής γλώσσας και ευρύτερα παιδείας. Σήμερα, οι ομογενείς είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την παράδοση αυτή και να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια της ελληνόγλωσσης παιδείας στις ΗΠΑ. Είναι υποχρέωσή μας".


Το πρόγραμμα Κατάρτισης Ομογενών Εκπαιδευτικών στο Πανεπιστήμιο Northeastern Illinois University στο Σικάγο θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη, θα ακολουθήσει σύντομα ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων από ομογενείς πτυχιούχους, ενώ συγκροτείται μικτή επιτροπή εκ μέρους του Πανεπιστημίου και του Υπουργείου Παιδείας για την μελέτη τους.


"Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να βρει μιμητές και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής" τόνισε ο κ. Νικολιδάκης, υπογραμμίζοντας ότι "η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει το διαρκές ενδιαφέρον των δυνάμεων της Ομογένειας για την Ελληνόγλωσση Παιδεία, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ