Στο μουσείο της Ακρόπολης μετόπη του Παρθενώνα

Η Ηρα και η Αθηνά, που απεικονίζονται στην 32η μετόπη του Παρθενώνα, "εγκατέλειψαν" σήμερα την θέση που κατείχαν στο μνημείο απο την αρχαιότητα, για να διασωθούν απο την φθορά του χρόνου.

Το δύσκολο εγχείρημα για το κατέβασμα της μαρμάρινης μετόπης, βάρους 800 κιλών στέφθηκε με επιτυχία. Είναι η μοναδική ...μετόπη της βόρειας πλευράς, που διέφυγε της καταστροφικής μανίας των χριστιανών, γιατί τους θύμιζε την σκηνή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

"Από τις 92 μετώπες που σώζονται αυτή τη στιγμή και έχουν γλυτώσει από την καταστροφή του Μοροζίνη, οι 48 είναι μόνο στην Αθήνα, οι 15 είναι στο Βρετανικό μουσείο και άλλη μια είναι στο μουσείο του Λούβρου. Μια από αυτές τις μετόπες που βρίσκονταν πάνω στον Παρθενώνα κατέβηκε" ανέφερε η διευθύντρια Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Μαίρη Ιωαννίδου.

Η διάσημη μετόπη, που φέρει το προσωνύμιο του Ευαγγελισμού, κατέβηκε απο ύψος 12 μέτρων.

Η μαρμάρινη μετόπη, που βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία του Παρθενώνα, αιωρήθηκε για λίγα λεπτά, κρεμασμένη απο ιμάντες μέχρι να κατεβεί στο έδαφος και να παραδοθεί στα χέρια έμπειρων συντηρητών, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο Μουσείο της Ακροπολης.

Στη θέση της στο Παρθενώνα θα τοποθετηθεί αντίγραφο."Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μετόπη ήταν σφηνωμένη γύρω γύρω από τα τρίγλυφα και από το επιστύλιο, ήθελε κάποια ειδική επεξεργασία πριν να την σηκώσουμε με απόλυτη ασφάλεια" σημείωσε ο συντηρητής - μαρμαροτεχνίτης, Σπύρος Καρδάμης.
πηγη: