Ωράριο καταστημάτων Μεγάλο Σάββατο 2012 και Συμβουλές προς τους καταναλωτές


Το Μεγάλο Σάββατο 14 Απριλίου, θα λειτουργήσουν 09:00 - 15:00 μμ.

Την ημέρα του Πάσχα και τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2012, τα καταστήματα...
...θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 17 Απριλίου 2012, επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.Συμβουλές προς τους καταναλωτές δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, προκειμένου να γνωρίζουν τι να αγοράσουν και τι να αποφύγουν για το πασχαλινό τραπέζι.

Κρέατα
Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο, ιδίως τα εντόσθια των αμνοεριφίων, που είναι πολύ ευαίσθητα σε θερμοκρασίες, εκτός ψυγείου.
Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί έτσι διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί.

Πρέπει να αγοράζουμε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυγεία «βιτρίνες» και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα σε σκόνη, ρύπανση, έντομα και μικρόβια.


Λαχανικά

Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Σοκολάτες

Οι καταναλωτές πρέπει να δώσουν προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών. Να προσέχουν την ετικέτα, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της, καθώς και την ημερομηνία λήξης. Προσοχή στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια. Μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η ΕΕ.

Αυγά

Τα μέτρα υγιεινής για τα αυγά είναι:
Συντήρηση στις αυγοθήκες του ψυγείου, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
Καλό βράσιμο ή ψήσιμο.

Πώς μπορεί να εξακριβώσει ο καταναλωτής την καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού; Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε. Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο. Εξωτερικά, στο κέλυφος δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις).

Πώς εξακριβώνει ο καταναλωτής σε ποια ποιοτική κατηγορία ανήκει ένα αυγό, γιατί, έτσι, διαμορφώνεται και η τιμή πώλησής του; Τα αυγά που αγοράζει ο καταναλωτής είναι κατηγορίας Α και ταξινομούνται ως εξής: XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.), L = μεγάλο (από 63-73γρ.), M = μεσαίο (από 53-63γρ.), S = μικρό (κάτω από 53γρ.)

Σήμανση Αυγών

Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος, με καθαρά γράμματα, έναν διακριτικό αριθμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής: 0=Βιολογικά. 1=Ελεύθερης βοσκής. 2=Αχυρώνα ή στρωμνής. 3=Κλωβοστοιχίας.

Τη χώρα προέλευσης, που για τη χώρα μας αναγράφεται ως GR.
Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.

Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων, που υπάρχουν στο κέλυφος), δηλαδή:

Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
Tην ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αυγά είναι το πολύ 9 ημερών, από την ωοτοκία ή 7 ημερών από τη συσκευασία τους.

Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αυγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν όλες οι παραπάνω ενδείξεις, εκτός από εκείνη της ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Βαμμένα Αυγά

Οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των βρασμένων - βαμμένων αυγών είναι: Η ονομασία πώλησης, η καθαρή ποσότητα, η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος-μέλος της ΕΕ, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης, οδηγίες χρήσης.

Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.

Για το βάψιμο των αυγών ή για τη σφράγισή τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον χρωστικές που επιτρέπονται από τη νομοθεσία.

Οι ενδείξεις που αφορούν την ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη «φρέσκο», δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα - βαμμένα αυγά.

Τα ειδικά εδέσματα που καταναλώνονται και, μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες αυτές τις ημέρες, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος και, επομένως, πλούσιο σε χοληστερίνη. Κάθε 100 γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας σε χοληστερίνη. 
Ντίνα Κ.
πηγη: