ΗΠΑ-Ο «Ζορμπάς» του Καζαντζάκη στη Βοστώνη


Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», αναβίωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης, η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας Κρήτης, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή

Τη θεατρική παράσταση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Κρητών Βοστώνης «Ραδάμανθυς Ίδη», παρακολούθησαν ...
διακόσιοι και πλέον ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας, σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας εκ μέρους της θεατρικής ομάδας προς τους ομογενείς θεατές, η Πόπη Δασκαλάκη, η οποία υποδύθηκε τη χήρα, ανέφερε πως «μας είπαν ότι εδώ λέγεται Νέα Αγγλία, αλλά εμείς βλέπουμε μία Νέα Ελλάδα και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό που μας δώσατε και που έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που περνούμε στην Ελλάδα δύσκολα. Και που χρειαζόμαστε να νιώσουμε πραγματικά πως υπάρχουν άνθρωποι δικοί μας, οι οποίοι αγωνιούν και πως όλοι μαζί με μια καλή ψυχολογία σαν λαός ολόκληρος μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα σε τέτοιες μέρες που υπάρχει ένα χωνευτήρι πολιτισμών και οι δικές μας οι αξίες, οι πανανθρώπινες, που ο Νίκος Καζαντζάκης έχει γράψει μέσα από τα έργα του».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Βοστώνης, Λευτέρης Τραβαγιάκης, ευχαρίστησε τη θεατρική ομάδα και προσέφερε στα μέλη της αναμνηστικά δώρα.

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Διαμαντής, μιλώντας στον «Ε.Κ.», είπε ότι «ο Καζαντζάκης είναι ένα πνεύμα ελευθερίας. Κι αυτό κομίσαμε απόψε, την ελευθερία, κάτι που στην Ελλάδα σήμερα αναζητούμε», ενώ για την Ομογένεια, τόνισε πως «είναι η Μεγάλη Ελλάδα».