Εως και δημοψήφισμα

http://s.enet.gr/resources/2010-12/12-13-thumb-medium.jpgΑπό την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής θα εξαρτηθεί αν θα προσφύγει -όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι προτίθεται- σε δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός, για τη συνθήκη της Λισαβόνας.

«Στη συζήτηση που κάναμε με τη Μέρκελ, είπα πως ...
αν η διάσταση και η σημασία των αλλαγών είναι τέτοια, εγώ θα πάω σε δημοψήφισμα» είπε, απαντώντας στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε το ζήτημα, εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας.

Οπως προβλέπεται, στην αιχμή των διαβουλεύσεων της Ε.Ε., στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, θα τεθούν και οι προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης περί στέρησης ψήφου στα ευρωπαϊκά συμβούλια των κρατών που αντιμετωπίζουν μείζον δημοσιονομικό πρόβλημα.

Στη χθεσινή Ολομέλεια η αντιπαράθεση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τον Αλ. Τσίπρα να επιτίθεται μετωπικά στον πρωθυπουργό.

Τον χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα», ως προς τις συνομιλίες του με τη Μέρκελ, και «διχασμένη προσωπικότητα που εξαπατά τον ελληνικό λαό», αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο με το οποίο «η κυβέρνηση νομοθετεί τον εργασιακό μεσαίωνα». Επίσης, πως «καταργεί το Σύνταγμα, τον κανονισμό του Κοινοβουλίου και μετατρέπει τους βουλευτές σε γλάστρες».

«Πάντα χαίρομαι με τις ψυχολογικές αναλύσεις σας στο πρόσωπό μου, αλλά κι εσείς πρέπει να αναλύσετε την ψυχολογία καταστροφής που έχετε στο κόμμα σας, δεν σας τιμά» απάντησε ο Γ. Παπανδρέου, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ κομματική σκοπιμότητα «να χτυπά την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ». «Περίμενα σοβαρότητα» συνέχισε, «δίνουμε τη μάχη για να μη συνεχίσουμε με δάνειες δυνάμεις. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη χώρα στην επιτήρηση, εμείς θα τη βγάλουμε και θα σταθούμε ξανά στα δικά μας πόδια».

* Νωρίτερα, ο Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται στα όρια του κοινοβουλευτισμού «φέρνοντας σκληρό νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να συζητήσουμε» απάντησε ο πρωθυπουργός.