Συγκοινωνίες Αττικής: Απεργίες από Κυριακή ως Πέμπτη

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20101210/engine/assets_LARGE_t_420_39555537_type11585.jpg
Της Μαρίας Μόσχου

Σε μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων προχωρούν από την Κυριακή οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ του υπουργείου Υποδομών, αλλά και στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομίας, που επιφέρουν μεγάλες απώλειες στους μισθούς τους.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνιακές εταιρείες αποφάσισαν, ...
κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης των εκπροσώπων τους, ότι ο νέος απεργιακός κύκλος ξεκινά την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων με «πεζοδρόμηση» της οδού Πανεπιστημίου. Έτσι η Αττική θα μείνει χωρίς μέσα μεταφοράς την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα στάση από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Κινητοποιήσεις
Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα οριστικοποιήσουν και οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, καθώς υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των εργαζομένων, με τους περισσότερους να ζητούν την κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών επ΄ αόριστον. Η πρόταση, η οποία έχει γίνει δεκτή από τους περισσότερους εργαζόμενους και αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Κυριακή, κάνει λόγο για 24ωρες απεργίες, οι οποίες θα ανακοινώνονται μία μέρα πριν την υλοποίησή τους, με πιθανότερες αυτές της Τρίτης και της Πέμπτης, ενώ για την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, ημέρα της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προγραμματίζονται στάσεις εργασίας το πρωί και το βράδυ, ώστε οι απεργοί να έχουν τη δυνατότητα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα να μετακινηθούν και να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης.

Κλιμάκωση
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου των Σωματείων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, με αιχμή την ανακοίνωση των περικοπών των αποδοχών τους.

Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών διεμήνυαν χθες στους εργαζομένους πως «οι αστικές συγκοινωνίες ή θα εξυγιανθούν ή θα κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Ωστόσο οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι, με τον πρόεδρο των τεχνικών της ΕΘΕΛ, Αποστόλη Ραυτόπουλο, να διαμηνύει: «Ας έρθουν να πάρουν τα λεωφορεία από μας, αν θέλουν».

Πότε θα μπει χειρόφρενο


  • Kυριακή 12/12 Στάση εργασίας 10 π.μ. - 4 μ.μ
  • Δευτέρα 13/12 Στάση εργασίας 11 π.μ.- 5μ.μ.
  • Tρίτη 14/12 Πρόταση για 24ωρη απεργία.
  • Tετάρτη 15/12 Στάσεις εργασίας από έναρξη της βάρδιας μέχρι 9 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
  • Πέμπτη 16/12 Πρόταση για 24ωρη απεργία.