Facebook και CIA





Τα αποκαλούμενα "κοινωνικά δίκτυα" (social networks) εξυπηρετούν άμεσα τις ανάγκες των υπηρεσιών στη συλλογή πληροφοριών, στο data mining.
#1 Η αρχική χρηματοδότηση του Facebook, ύψους 500 χιλιάδων δολαρίων, έγινε από τον πρώην διευθυντή του PayPal, Peter Thiel, ο οποίος κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ακροδεξιάς πολιτικής οργάνωσης Vanguard PAC.

#2 Η δεύτερη κρίσιμη χρηματοδότηση του Facebook, ύψους 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε από...
την εταιρεία Accel. Ο διευθύνων σύμβουλος της Accel, κατά τη χρηματοδότηση, ήταν ο James W. Breyer.

#3 Ο James W. Breyer κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του National Ventures Capital Association, μιας υπηρεσίας παροχής υπηρεσιών στο επίπεδο του αποκαλούμενου "think tank".

#4 Προσωπικός συνεργάτης του James W. Breyer σε αυτή την υπηρεσία ήταν ο Gilman Louie.

#5 Ο Gilman Louie υπήρξε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας In-Q-TEL.

#6 Η Ιn-Q-TEL είναι μια εταιρεία που ελέγχεται επίσημα και απόλυτα από την C.I.A.

#7 Η εταιρεία αυτή επενδύει κυρίως σε τομείς που αφορούν το data mining.

#8 Ο James W. Breyer κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Bolt, Beranak and Newman Technologies, που είναι γνωστή και ως BBN.

#9 H εταιρεία BBN αναλαμβάνει εργολαβίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία.

#10 Η θυγατρική της BBN, ΒΒΝ Technologies, δημιούργησε το ARPANET.

#11 Το ARPANET είναι επί της ουσίας το πρώτο λειτουργικό δίκτυο υπολογιστών και το πρώτο σύστημα που προσομοιάζει στη δομή του το διαδίκτυο (internet).

#12 Το ARPANET ήταν υπό την επίβλεψη και τη διαχείριση της υπηρεσίας DARPA.

#13 Το 2004 δημιουργήθηκε το Facebook.

#14 Ταυτόχρονα με την ίδρυση του Facebook, o Gilman Louie, που ήταν μέχρι τότε ο διευθύνων σύμβουλος στην Ιn-Q-TEL, μεταφέρθηκε στην BBN Technologies.

#15 Μαζί του μετακινήθηκε και η Anita Jones.

#16 Η Anita Jones κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της In-Q-TEL και είχε δουλέψει ως διευθύντρια του τμήματος Defence Research and Engineering του υπουργείου άμυνας των Η.Π.Α. Από τη θέση της αυτή λειτουργούσε ως σύμβουλος για το γενικό γραμματέα (υφυπουργό) άμυνας, αλλά και ως επιβλέπουσα της υπηρεσίας DARPA.

#17 Ως επιβλέπουσα της DARPA, η Anita Jones είχε άμεση εμπλοκή με την ενασχόληση της υπηρεσίας αυτής στον τομέα της συλλογής πληροφοριών, όταν η DARPA ίδρυσε τον Ιανουάριο του 2002 τη θυγατρική υπηρεσία I.A.O. (Information Awareness Office).

#18 Η υπηρεσία Ι.Α.Ο. προέκυψε από το συνδυασμό διάφορων ερευνητικών προγραμμάτων της DARPA, τα οποία είχαν ως κοινή αναφορά τη συλλογή πληροφοριών. Οι επίσημοι σκοποί λειτουργίας της Ι.Α.Ο. ήταν η σύλληψη, η ανάπτυξη, η εφαρμογή, η ενσωμάτωση, ε εφαρμογή και η εξέλιξη τεγνολογιών πληροφορίας, υποσυστημάτων και πρωτότυπων  κλειστού τύπου, καθώς και πληροφοριακών συστημάτων που θα αντιμετώπιζαν ασσύμετρες απειλές μέσω της επιχειρησιακά απόλυτης γνώσης της πληροφορίας.

#19 Ένα από τα πολλά ερευνητικά προγράμματα που εξέλιξε η I.A.O. ήταν το λεγόμενο Scalable Social Network Analysis. Σκοπός αυτού του προγράμματος ήταν η διερεύνιση μιας μεθόδου για την ανάλυση κοινωνικών δικτύων και ο εντοπισμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οργανώσεων.

#20 Το ζητούμενο για την Ι.Α.Ο. ήταν η συγκέντρωση των πληροφοριών σε ένα σημείο, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελούσε μια απεικόνιση της κοινωνίας συνολικά, ώστε να επιτευχθεί η επιχειρησιακά απόλυτη γνώση της πληροφορίας.

#21 Μερικοί από τους τομείς που εξυπηρετούσαν σε αυτή τη συγκέντρωση είναι το ιστορικό των πιστωτικών/χρεωστικών καρτών, οι αγορές αεροπορικών εισιτηρίων, οι ενοικιάσεις οχημάτων, το επίπεδο σπουδών, τα φορολογικά στοιχεία, τα ιατρικά στοιχεία, τα καθημερινά έξοδα, τα προσωπικά ενδιαφέροντα, το φύλο, η ηλικία, η επαγγελματική δραστηριότητα και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο ή δεδομένο.

#22 Ταυτόχρονα με την ίδρυση του Facebook το 2004 και τη μετακίνηση των Anita Jones και Gilman Louie στην BBN, η I.A.O. έπαψε να λειτουργεί ως υπηρεσία και οι δραστηριότητές της μετατράπηκαν σε ένα πρόγραμμα με την ονομασία Topsail.

#23 Το πρόγραμμα Topsail επιβλέπεται και ελέγχεται από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α., την DARPA και την NSA.

#24 Αμέσως μετά την εκκίνηση του προγράμματος Topsail, το Facebook προωθήθηκε και εκτινάχθηκε επικοινωνιακά, καταλαμβάνοντας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την κυρίαρχη θέση που κατέχει σήμερα.

#25 Το Facebook συλλέγει και ταυτοποιεί πληροφορίες και δεδομένα που σχετίζονται με τους χρήστες του όχι μόνο εντός του επίσημου συστήματος αλλά και έξω από αυτό, αξιοποιώντας άλλες βάσεις δεδομένων, καθώς και αυτοματισμούς που συλλέγουν πληροφορίες ακατάπαυστα από το διαδίκτυο.

#26 Τα δεδομένα που καταγράφουν οικειοθελώς οι χρήστες μέσα στο Facebook αλλά και τα δεδομένα που συλλέγει το Facebook από μόνο του, εντός και εκτός της υποδομής του, δε διαγράφονται ποτέ από τη βάση δεδομένων, ακόμα και όταν κάποιος χρήστης θέλει να κλείσει το λογαριασμό που έχει ανοίξει. Η επίσημη πολιτική του Facebook είναι: ό,τι συλλέγεται, διατηρείται για πάντα.
πηγή :