Τι άλλαξε ο Χάβος και αναγέννησε τον ΠΑΟΚ



Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Βλέπετε, οι συνεχόμενες νίκες του ΠΑΟΚ δεν είναι μία ούτε δύο. Αλλά πέντε. 
Και ο δε απολογισμός του Δικεφάλου από την ημέρα που προήχθη στην τεχνική ηγεσία (έστω υπό τον τίτλο του υπηρεσιακού προπονητή) ο Μάκης Χάβος είναι μια (λογική) ήττα στο Μαδριγάλ επί της Βιγιαρεάλ, τέσσερις νίκες στις εγχώριες διοργανώσεις και μια ακόμη επί του ισπανικού συλλόγου. Συνεπώς, τα περί σύμπτωσης δεν υφίστανται.

Πλέον, είναι σαφές ότι ...(αγωνιστικά) ο ΠΑΟΚ ανάσανε υπό τις οδηγίες του Μάκη Χάβου. Βέβαια, τα περισσότερα ερωτήματα σχετίζονται με το «τι διαφορετικό έχει κάνει σε σχέση με τους προκατόχους του;». Το σίγουρο είναι ότι έχει δώσει στους ποδοσφαιριστές την ελευθερία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Υπάρχει ασφαλώς ένα πλάνο τακτικής το οποίο εφαρμόζεται, ταυτόχρονα όμως δίνει την «άδεια» σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές να επιδείξουν τα (ποδοσφαιρικά) χαρίσματά τους. Και οι παίκτες πάντα χρειάζονται τον... χώρο για να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι το διαφορετικό.

Από την άλλη, δεν είναι ο άνθρωπος που συνηθίζει να μιλάει πολύ στους αθλητές. Κάποτε εξάλλου ο Πάμπλο Γκαρσία σε συνέντευξη που είχε δώσει στο «Βήμα» είχε επιχειρηματολογήσει σχετικά με τους λόγους που οι συχνές ομιλίες των προπονητών στους ποδοσφαιριστές, είναι κουραστικές. Ο Χάβος ακολουθεί διαφορετική τακτική. Θα πει κάποια πράγματα κατ' ιδίαν και βαδίζει με τη σκέψη ότι παίκτες της εμπειρίας και της ικανότητας των Γκαρσία, Σαλπιγγίδη, Κοντρέρας κ.α., ξέρουν πολύ καλά ποιες είναι οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες τους στον αγωνιστικό χώρο.

Σε επίπεδο τακτικής, δεν χρησιμοποιεί ένα σύστημα. Επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ έχει παίξει τουλάχιστον τρία διαφορετικά συστήματα. Το αγαπημένο σύστημά του είναι μεν το 4-4-2, αλλά σε πολλά παιχνίδια παρέταξε αυτό που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η ομάδα (4-2-3-1), ενώ στο Μαδριγάλ επέλεξε κάτι εντελώς διαφορετικό (4-1-4-1). Κοινώς, δεν φοβάται να αλλάξει τη διάταξη της ομάδας του. Προς αυτή τη κατεύθυνση ίσως να έχει σημασία το γεγονός ότι ο ίδιος μαζί με τον συνεργάτη του, Αντώνη Λεμονάκη, καταγράφουν το scouting report του αντιπάλου πριν από κάθε παιχνίδι. Συνήθως οι πρώτοι προπονητές δεν μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες, απλά ενημερώνονται από τους συνεργάτες τους. Συνεπώς, έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα αναφορικά με τις αγωνιστικές συνήθειες και τις ικανότητες των αντιπάλων ομάδων.

Πλέον άλλωστε και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές τονίζουν ανοιχτά ότι η τακτική της ομάδας τους βολεύει ώστε να παίξουν αυτό που πραγματικά μπορούν. Ο Πάμπλο Κοντρέρας είχε πει άλλωστε μετά τον αγώνα με την Βιγιαρεάλ ότι «έχουμε καλύτερη τακτική πλέον», ενώ ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς είχε τονίσει ότι «καταλαβαίνουμε από τον κόουτς τι θέλει από τον καθένα».

Σήμερα πάντως, ο Βίκτορ Βιτόλο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Libero 107.4», υποστήριξε ότι «η σημαντικότερη αλλαγή έχει να κάνει με την ψυχολογία. Πήραμε πέντε συνεχόμενες νίκες, βελτιώθηκε η ψυχολογία μας και πλέον είμαστε έτοιμοι για να κερδίσουμε και τα επόμενα παιχνίδια. Στόχος μας είναι να παλέψουμε για το πρωτάθλημα», ενώ αναφέρθηκε και στον Πάμπλο Γκαρσία. «Είμαι πολύ χαρούμενος που σκόραρε, όλοι γνωρίζουν εξάλλου τη σχέση μου με τον Γκαρσία. Είμαι λοιπόν χαρούμενος για τον φίλο μου».