Μιανμάρ: Στο στρατιωτικό κόμμα το 80% των ψήφων

http://downloads.naftemporiki.gr.edgesuite.net/photonews/2010/11/09/34854_medium.jpg
Την ήττα τους παραδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, καθώς το κόμμα που στηρίζεται από τη στρατιωτική χούντα της χώρας ανακοίνωσε ότι κέρδισε το 80% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες εδώ και είκοσι χρόνια.

Πλήθος κατηγορίες για νοθεία διατυπώθηκαν για την ψηφοφορία εναντίον του Κόμματος Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Τέιν Σέιν.

Η εκλογική διαδικασία καταδικάσθηκε από ...
τη Δύση και τα Ηνωμένα Εθνη. Στις εκλογές δεν συμμετείχε η Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 1990, αλλά στο οποίο δεν επετράπη να αναλάβει την εξουσία.

Η Εθνική Δημοκρατική Ενωση και το Δημοκρατικό Κόμμα, οι δύο σημαντικότερες παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές, κατήγγειλαν τον χειρισμό της ψηφοφορίας από τον στρατό, ιδιαίτερα τη συλλογή των ψήφων πριν από τις εκλογές.

Και οι δύο παρατάξεις κατήγγειλαν νοθεία και την απουσία εκπροσώπων τους από τα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίσθηκε από τους πολιτικούς αναλυτές ως παρωδία με μοναδικό στόχο να προσδώσουν εκλογική νομιμοποίηση στο στρατιωτικό καθεστώς.

Εν τω μεταξύ, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων, ο στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση εκκαθάρισης παραμεθόριας περιοχής στο ανατολικό τμήμα της χώρας από αντάρτες εθνοτικών μειονοτήτων, μετά από συγκρούσεις που ανάγκασαν περίπου 17.000 πολίτες να βρουν καταφύγιο στη γειτονική Ταϊλάνδη.

Στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τοςυ στις συγκρούσεις της Δευτέρας.

Συγκρούσεις επίσης ξέσπασαν στα νότια σύνορα της χώρας, κοντά στο ορεινό πέρασμα «Τρεις Παγόδες», αναγκάζονταν περίπου 3.000 ανθρώπους να διαφύγουν στην Ταϊλάνδη.