"Μέχρι το 2024 η αποπληρωμή του δανείου"

 http://www.ana-mpa.gr/anaweb/getimage?action=getthumb&docid=9130181 
Ως «πολύ σημαντική προσθήκη, που "ανοίγει" τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα», χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αναφορά στην απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup, ότι "θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας".

    Σε ενημέρωση προς ...
τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται το 2024 και πρόσθεσε ότι "ελπίζουμε πως (η επιμήκυνση) θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ". Αποσαφήνισε, πάντως, ότι "είναι προφανές ότι μετά τη λήξη του μνημονίου δεν αίρονται οι δεσμεύσεις έναντι της ΟΝΕ" και η χώρα θα βρίσκεται "μέσα στο νέο πιο αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ, που θέτει, εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κριτήριο του χρέους". Δήλωσε, παράλληλα, όμως, ότι η σταθεροποίηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και η δημιουργία σε μόνιμη βάση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων "θα επιτρέψει και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που έχουν συμβάλλει περισσότερο στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής".

    Μετά το 2013 και τη λήξη του μνημονίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, "θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το ΔΝΤ θα εκδίδει περιοδικές εκθέσεις, ενώ η τρόικα δεν θα υπάρχει, όπως στη σημερινή βάση". Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η Ελλάδα ποτέ δεν είχε θέσει πολιτικά το ζήτημα της επιμήκυνσης (θα μπορούσε να γίνει το καλοκαίρι του 2011), καθώς ήταν υπέρ αυτής το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ, αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία στα κράτη- μέλη του Eurogroup.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ' επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.

    Αντιδράσεις της ΝΔ

    Θετικά αποτιμούν στην ΝΔ το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτός να ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας, καθώς αυτό εκτιμούν ότι θα ευνοήσει την αποπληρωμή του. Επισημαίνουν, όμως, το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή να συνοδευτεί από νέους δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας της ΝΔ κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης υπογραμμίζουν πως η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την κριτική της ΝΔ, καθώς αποκαλύπτεται πως δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση για το μνημόνιο από την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Real Fm, επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι υπέρ και των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και ότι είναι ο Αντώνης Σαμαράς εκείνος που παρότρυνε την κυβέρνηση να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.