Πέντε ΜΚΟ κατά της εκτροπής του Αχελώου

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2009/07/AXELOOS.gif 
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS συνεχίζουν τον αγώνα για να μην προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου.

Προεκλογική περίοδος και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) ξυπνάει μνήμες υπανάπτυξης, οικονομικής σπατάλης και περιβαλλοντικής εξάντλησης, αναφέρει...
στην ιστοσελίδα του το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Με αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ΥΠΟΜΕΔΙ ζητάει μερική ανάκληση της αναστολής των έργων εκτροπής του Αχελώου, με το αμφίβολης τεκμηρίωσης σκεπτικό πως η σήραγγα εκτροπής του Αχελώου απειλείται τώρα με σοβαρές ζημιές.

Παρά το ότι εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο ζητάει να επιτραπεί η συνέχιση έργων ύψους τουλάχιστον €65 εκ., για την επένδυση της σήραγγας εκτροπής.

Η εμμονή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στο παράλογο έργο της εκτροπής του Αχελώου ήταν επίσης οικονομικά καταστροφική. Ζημίωσε ήδη τη χώρα με πλέον των € 3 δις.

Σήμερα οι οικονομικές συνέπειες είναι πολύ χειρότερες: το κάθε ευρώ που σπαταλιέται στην εκτροπή του Αχελώου, δεδομένου ότι η ΕΕ αρνήθηκε εξ αρχής να συγχρηματοδοτήσει το έργο, στερεί εργασία από πολλαπλά περισσότερους Έλληνες πολίτες.

Δηλαδή, στην ήδη υπάρχουσα ζημία περίπου €3δις, σχεδιάζεται η προσθήκη δαπάνης €850 εκ, σύμφωνα με τις προ μηνός δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Οι οργανώσεις δηλώνουν πως μόνος λόγος για τις απειλές που επικαλείται η έκθεση που ανέθεσε το ΥΠΟΜΕΔΙ σε ομάδα ξένων και ελλήνων εμπειρογνωμόνων, είναι η εξαρχής μελετητική ανωριμότητά τους και η βιασύνη όλων των κυβερνήσεων να προχωρήσουν τα έργα πριν ξεκαθαρίσει νομικά η υπόθεση.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν συνολικά την Κυβέρνηση, να παραδεχτεί πως η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό φάντασμα μιας εποχής που πρέπει να περάσει ανεπιστρεπτί και να προχωρήσει σε ακύρωση των έργων.