Εκτενές σαφάρι σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/0a/65/44/eilat-underwater-observatory.jpg Εκτενές σαφάρι σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές

Το βαθυσκάφος Τζιάολανγκ της Κίνας πρόκειται να διεξάγει έρευνες σε μεγάλα βάθη κοντά στα 7 χμ για την ανακάλυψη πολύτιμων ορυκτών. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Κίνας, η οποία στρέφεται στον βυθό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες. Φιλοδοξεί να βρει ...
κοβάλτιο, νικέλιο, ψευδάργυρο και πολλά άλλα μεταλλεύματα για τη βιομηχανία της.

Στην πιο πρόσφατη κατάδυσή του, το Τζιαολόνγκ τοποθέτησε την κινεζική σημαία στον βυθό της θάλασσας της Νότιας Κίνας, διεκδικώντας την επιστημονική υπεροχή στον τομέα της θαλάσσιας έρευνας και θυμίζοντας αντίστοιχη κίνηση των Ρώσων στην Αρκτική.
Οι Κινέζοι έχουν υποβάλει αίτημα και για να πραγματοποιήσουν έρευνες έξω από τις ακτές της Ανατολικής Αφρικής, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα ορυκτών.
Παραμένει ασαφές ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιήσουν οι Κινέζοι για την εξόρυξη των όποιων ορυκτών, καθώς τα βάθη των 7 χμ είναι υπερβολικά.
Οι θαλάσσιοι βιολόγοι όμως φοβούνται ότι η ανεξέλεγκτη εξόρυξη από τον βυθό της θάλασσας μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα οικοσυστήματα που βρίσκονται εκεί, ενώ ο επικεφαλής των ερευνών Τάο Τσουνχούι ανακοίνωσε μετά το τελευταίο ταξίδι ότι «Προκαλέσαμε 40 υποθαλάσσιους σεισμούς και πυροδοτήσαμε 10.382εκρήξεις συμπιεσμένου αέρα σε μια κλίμακα που σπανίως έχουμε δει στην παγκόσμια ιστορία».
Πηγή: energia.gr