Έρχεται ξανά στην Αθήνα ο Ερντογάν

http://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Greece/Flag-Pins-Greece-Turkey.jpgΝέα ώθηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο αναμένεται να εκδηλωθεί στο διάστημα μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη Νοεμβρίου, σε μία προσπάθεια επίλυσης ζωτικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων το Αιγαίο και το Κυπριακό. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στη Αθήνα, το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. Αχ. Νταβούτογλου (δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα ο ...χρόνος επίσκεψης του επικεφαλής των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς), ενώ από χθες βρίσκονται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στη Τουρκίας (AKP) Ο. Τσελίκ με το σύμβουλο του πρωθυπουργού Ερντογάν Ι. Καλίν, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.


Παράλληλα, σήμερα, επαναλαμβάνονται οι «διερευνητικές επαφές» μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ επισήμως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε εμμέσως φημολογία ότι βρισκόμαστε ενώπιον της επίλύσης του θέματος. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το ΥΠ.ΕΞ. ο 47ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας πραγματοποιείται στην Αλικαρνασσό, χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες για την πορεία των συζητήσεων, που παραμένουν «εμπιστευτικές», παρά τις διαρροές.

Όπως επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ. Γρ. Δελαβέκουρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν αναμένεται να έρθει εκ νέου στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου. Στο πρόγραμμα του Τούρκου πρωθυπουργού περιλαμβάνονται κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία και τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Ωστόσο, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η διαδικασία υλοποίησης των συμφωνιών που υπεγράφησαν τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται να γίνει με τη νέα έλευση του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα. Η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου αναμένεται να καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, παρά τις προσπάθειες, η δυσπιστία δεν έχει παρέλθει σε ό,τι αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και χθες ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας υπέρ της ενίσχυσης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας, ωστόσο, πως σε αντίστοιχες δηλώσεις προβαίνει μεν η άλλη πλευρά αλλά οι δηλώσεις αυτές «θα πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις»! Ο κ. Δελαβέκουρας συμπλήρωσε πως «έως τώρα, ορισμένες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τον κώδικα καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος, τέλος, στην έκθεση προόδου της Κομισιόν στις 10 Νοεμβρίου για τις επιδόσεις της υποψήφιας Τουρκίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως για να είναι «αντικειμενική» η καταγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει «όλο το φάσμα των πρακτικών και της πολιτικής της Τουρκίας», ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα των σχέσεων καλής γειτονίας.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. Αχ. Νταβούτογλου σε συνάντηση στην Άγκυρα με τον Αυστριακό ομόλογό του για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων ισχυρίσθηκε ότι «ο τουρκικός λαός εξ αιτίας του Κυπριακού έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς το αίσθημα δικαιοσύνης της Ευρώπης», παραγνωρίζοντας, για μία ακόμα φορά, την παρουσία στρατού κατοχής σε έδαφος της Ε.Ε.