Ινδονησία: Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από μετασεισμούς

Σεισμός μεγέθους 8,6 Ρίχτερ και ισχυροί μετασεισμοί άνω των 8 Ρίχτερ στα ανοιχτά της επαρχίας Ατσεχ της Ινδονησίας προκάλεσαν πανικό σε πολλές περιοχές του Ινδικού Ωκεανού και ξύπνησαν μνήμες από το τσουνάμι του 2004.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο ανακοίνωσε ότι ...... δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές στο Ατσεχ.

«Η κατάσταση στο Ατσεχ είναι υπό έλεγχο, υπάρχει λίγος πανικός, αλλά οι κάτοικοι μπορούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο», όπως είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ωστόσο, ισχυρός μετασεισμός, σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον κύριο και σε μικρότερο εστιακό βάθος, σημειώθηκε λίγη ώρα αφού ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 2:38 μμ (τοπική ώρα) και είχε εστιακό βάθος 33 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 435 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μπάντα Ατσεχ, πρωτεύουσας της επαρχίας Ατσεχ της Σουμάτρας.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τους μετασεισμούς. Αξιωματούχοι στην Ινδονησία ανέφεραν ότι υπάρχουν πληροφορίες για άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά περίπου 80 εκατοστά.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν και η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Σρι Λάνκα, η Κένυα και η Τανζανία.

Οι κάτοικοι έξι επαρχιών στην Ταϊλάνδη έλαβαν εντολή να μεταφερθούν σε υψηλότερο υψόμετρο, ενώ οι αρχές έκλεισαν προληπτικά το αεροδρόμιο του θέρετρου Πουκέτ.

Το Ατσεχ ήταν από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές στο τσουνάμι του 2004 - 170.000 άνθρωποι είχαν τότε χάσει τη ζωή τους στην επαρχία από τους συνολικά 230.000 νεκρούς που άφησε πίσω του το τσουνάμι.