Κινητή τηλεφωνία: Νέες επενδύσεις μέσω... φάσματος

Την ανάπτυξη νέων ασυρμάτων τεχνολογιών, την ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των δικτύων τρίτης γενιάς και την διάδοση της κινητής ευρυζωνικότητας (4G, LTE) μέσω ...επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν οι τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας, φέρνει η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας φάσματος συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας που συντόνισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Cosmote, Vodafone και Wind κατοχύρωσαν όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 900 MHz και στην περιοχή των 1800 MHz, καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 380,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 110 εκατ. ευρώ περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ. Πέραν της 15ετούς παραχώρησης των δικαιωμάτων, στα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνεται και το αντίτιμο για την ανανέωση συνολικά των αδειών της κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς. Πρόκειται όχι μόνο για άδειες που έληγαν το 2012, αλλά και για εκείνες της Vodafone που λήγει το 2016 και της Cosmote το 2017, με την ΕΕΤΤ να παρέχει ουσιαστικά ένα μίνιμουμ εγγυημένο φάσμα σε κάθε πάροχο, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ύψος των επενδύσεων –πάνω από 6 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια συνολικά– που έχουν πραγματοποιήσει οι τρεις όμιλοι από το άνοιγμα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό, βέβαια, δεν άμβλυνε τις αντιδράσεις των εταιρειών για το ύψος του τιμήματος. Μιλώντας στο Capital.gr, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς ανέφεραν πως, χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για τις ακριβότερες άδειες στην Ευρώπη, εξαιτίας της αδήριτης ανάγκης του Δημοσίου να αυξήσει τα έσοδά του. «Αυτό ήταν ξεκάθαρο από τον τρόπο που υπολογίστηκαν τα φάσματα, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ενώ δεν μας έγινε γνωστό το μοντέλο που ακολούθησε ο σύμβουλος στη λεπτομέρειά του». Οι ίδιοι συμπληρώνουν το οξύμωρο η πολιτεία να εισπράττει 380 εκατ. ευρώ από έναν κλάδο, το σύνολο των υποδομών του οποίου βρίσκεται σε ομηρία και χωρίς να προστατεύονται οι επενδύσεις του. «Οι υποδομές μας τελούν ουσιαστικά υπό καθεστώς "παρανομίας", έχουμε την υψηλότερη φορολογία παγκοσμίως σε επίπεδο τελικού χρήστη, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας υποχωρεί αντί να ενισχύεται, ούτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έχει υιοθετηθεί από την ελληνική», τονίζουν.

Από την πλευρά της η ΕΕΤΤ υποστηρίζει πως η αποτίμηση του φάσματος έγινε από ανεξάρτητο εξωτερικό σύμβουλο, που είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τη Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή, κατά την πρόσφατη δημοπρασία εκχώρησης φάσματος στη Γερμανία. Στην πρόσφατη δημοπρασία, η ΕΕΤΤ έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το ραδιοηλεκτρικό φάσμα αποτελεί ένα σπάνιο εθνικό πόρο, συγκριτικά στοιχεία από δημοπρασίες άλλων χωρών, προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την πορεία και την πιθανή ανάκαμψη του κλάδου, σε βάθος 15ετίας.

Νέες επενδύσεις

Τι ακολουθεί της δημοπράτησης; Οι τρεις «παίκτες» της αγοράς θα είναι σε θέση να αναπτύξουν υπηρεσίες, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς με χρήση τεχνολογίας UMTS, με υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης όπως είναι η περιήγηση στο διαδίκτυο, η κινητή τηλεόραση, το «κατέβασμα» μεγάλων αρχείων. Αντίστοιχα, θα είναι σε θέση να επιλέξουν τεχνολογία, εγκαθιστώντας συστήματα GSM/DCS, UMTS, LTE και WiMax. Επιπλέον, στη ζώνη των 900 MHz θα μπορέσουν να προσφέρουν ακόμη καλύτερες υπηρεσίες καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά καλύτερης διάδοσης, καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις συγκριτικά με τις ζώνες υψηλότερων συχνοτήτων και διευκολύνει την επέκταση σύγχρονων υπηρεσιών φωνής, δεδομένων και πολυμέσων σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, η Wind είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, με το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος να αφορά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, μέσω της συμφωνίας που ανακοινώθηκε με τη Huawei. Το πλάνο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ανεξαρτήτως των εξελίξεων και συζητήσεων με τη Vodafone. Η τελευταία διαθέτει εν εξελίξει επενδύσεις στο δίκτυο της και σχεδιάζει να αξιοποιήσει περαιτέρω τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν από την ανανέωση και ενίσχυση του φάσματος συχνοτήτων. Τέλος, από την Cosmote αναφέρουν πως η εταιρεία θα επενδύσει περαιτέρω στη βελτιστοποίηση του τηλεπικοινωνιακού της δικτύου, έχοντας επεκτείνει τον τελευταίο χρόνο το 3G δίκτυό της κατά 30% σε επίπεδο νέων σταθμών βάσης και αυξάνοντας τη μέση ταχύτητα χρήστη του δικτύου της κατά 45%.

Σημειώνεται πως τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των εσόδων από τη δημοπράτηση περιέρχονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τα σχετικά έσοδα συνυπολογίζονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης που έχει καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγη:


Πηγή:www.capital.gr