Μεγαλειώδης διαδήλωση κατά του στρατού στην Αίγυπτο

Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές και εν μέσω πρωτοφανούς κοινωνικής αναταραχής, χιλιάδες Αιγύπτιοι ανταποκρίθηκαν την Παρασκευή στην έκκληση για παλλαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι σημερινές διαδηλώσεις θεωρούνται ...
καθοριστικής σημασίας από τους ακτιβιστές, που τις χαρακτηρίζουν ως «τελευταία ευκαιρία» για άμεση μετάβαση σε αμιγώς πολιτική κυβέρνηση. Τις διαδηλώσεις στηρίζουν οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, πολλές εκ των οποίων έχουν κηρύξει απεργία για διευκόλυνση των διαδηλωτών. Φόβοι εκφράζονται για νέες ταραχές, ενώ ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά τα 40 άτομα.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποχώρηση του στρατού από την εξουσία και η άμεση μετάβαση σε πολιτική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το αν θα πρέπει ή όχι να αναβληθούν οι εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Και οι δύο πλευρές εκτιμούν, από διαφορετική οπτική σκοπιά, ότι ο στρατός θα μπορούσε να εκμεταλευθεί τις περιστάσεις για να αγκιστρωθεί στην εξουσία.

«Αγκάθι» η αναβολή ή όχι των εκλογών
Πάντως, σύμφωνα με το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.
Σημειώνεται ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ηγούνται του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού, δεν υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις και έχουν ανακοινώσει ότι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών, όπως είχαν αρχικά οριστεί.

Ο ρόλος του νέου πρωθυπουργού
Σε πολιτικό επίπεδο, ο διορισμός του Καμάλ Γκανζούρι στη θέση του πρωθυπουργού δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πολίτες που έχουν κατέβει στην πλατεία Ταχρίρ, για τους οποίους ο πολιτικός ανήκει στην παλιά φρουρά του καθεστώτος.
Ο νέος πρωθυπουργος είχε ηγηθεί της αιγυπτιακής κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Γκαντζτούρι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Εσάμ Σαράφ που παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω διαδηλώσεων και αναταραχής στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σε άλλες χώρες αιγυπτιακές πόλεις.

Παρέμβαση του Λευκού Οίκου
Υπέρ της μετάβασης της εξουσίας «το ταχύτερο δυνατό» σε μία πολιτική κυβέρνηση τάχθηκε και ο Λευκός Οίκος σε σημερινή του ανακοίνωση.
«Πιστεύουμε, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι η πλήρης μεταβίβαση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, με τρόπο δίκαιο ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού» τόνισε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
 πηγη: