Ε.Ε: Θεσπίστηκε σήμα πολιτιστικής κληρονομιάςhttp://www.eurokerdos.com/Portals/0/website/%CE%95.%CE%95.jpg
Με στόχο τη «διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας» και «τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέσπιση του «Σήματος πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Το Σήμα αυτό θα ...απονέμεται σε μνημεία και φυσικούς, αρχαιολογικούς, αστικούς ή πολιτιστικούς χώρους, «εφόσον έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Το σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (497 ψήφους υπέρ, 18 κατά, 41 αποχές) πρότεινε η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Οπως εξηγεί η εισηγήτρια στην αιτιολογική της έκθεση, πρόκειται για πρωτοβουλία τριών κρατών (Γαλλία, Ισπανία και Ουγγαρία) στη βάση διακρατικών συμφωνιών -η οποία ξεκίνησε το 2006- με την ονομασία «Σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς».
 
Μέχρι σήμερα, το Σήμα με την παραπάνω ονομασία, έχει απονεμηθεί σε συνολικά 64 χώρους σε 17 κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ελβετία.

Με το σημερινό ψήφισμα, αλλάζει η ονομασία, σε «Σήμα πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ» και από διακρατικό σήμα, μετατρέπεται σε σήμα της ΕΕ και εντάσσεται στις δράσεις της.

«Η νέα ονομασία», εξηγεί η κ. Παλιαδέλη, «αντανακλά την ιδέα ότι το νέο σήμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την επιδίωξη και την επίτευξη συνοχής και αλληλεγγύης, κατ' αρχάς και πρωτίστως, μεταξύ των πολιτών της ΕΕ ».

Παίρνοντας το λόγο ενώπιον της Ολομέλειας η εισηγήτρια αναγνώρισε ότι «το σήμα από μόνο του δεν μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πολιτών και ΕΕ, αλλά μπορεί να συμβάλει για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σε καιρούς κρίσης -είπε- όπως αυτή που βιώνουμε τελευταία με μιαν άγρια επίθεση εναντίον του ευρώ και της ΕΕ, οι πολίτες δεν προσβλέπουν μόνο στον πολιτισμό προκειμένου να λύσουν τα βασικά βιοτικά τους προβλήματα. Ωστόσο η γνώση της Ιστορίας και ο σεβασμός της πολυπολιτισμικότητας μπορεί, εκτός από εργαλείο συνοχής, να αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, καλώντας τες να συνεργασθούν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, αλλά και διακρατικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν, κάθε κράτος-μέλος θα έχει τη δυνατότητα να προεπιλέξει δύο χώρους ανά διετία, τους οποίους θα προτείνει για το Σήμα. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιλέγει ένα χώρο ανά κράτος- μέλος με τη βοήθεια 13 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα ορίζονται από το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών.

Η απονομή του Σήματος σε έναν χώρο, δεν θα συνεπάγεται υποχρεώσεις πολεοδομικού, νομικού, αισθητικού, κυκλοφοριακού ή αρχιτεκτονικού χαρακτήρα. Ωστόσο τα κράτη-μέλη θα έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τους χώρους αυτούς ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο ευρύτερο δυνατό κοινό.