Τα παραπάνω επισήμανε η πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας, βοηθός μητρότητας και σύμβουλος θηλασμού του Διεθνούς Συνδέσμου Θηλασμού, Κατερίνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ομιλία της στο 10ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, που διοργανώνει το Σάββατο, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η κ. Μιχαηλίδου καταρρίπτει στην εισήγηση που έχει ως θέμα "Τεχνικές θηλασμού-Μύθοι και πραγματικότητα" μύθους που επικρατούν γύρω από τον μητρικό θηλασμό και δημιουργούν προσκόμματα στην εδραίωση της γαλουχίας. Στην Ελλάδα, το 75 με 80% των γυναικών ξεκινάν να θηλάζουν, ωστόσο στη συνέχεια το ποσοστό αυτό πέφτει γύρω στο 4 με 8%.
Όπως επισημαίνει, δεν ισχύει ότι οι συχνοί θηλασμοί οδηγούν σε φτωχή παραγωγή γάλακτος, αδύναμο αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος και ανεπιτυχή θηλασμό. Αντίθετα, για να εδραιωθεί η γαλουχία χρειάζεται συχνή διέγερση του στήθους, που λειτουργεί με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.
Παράλληλα, τονίζει ότι το νεογέννητο θηλάζει περίπου 12 φορές το 24ωρο. Η σίτιση κάθε τρεις με τέσσερις ώρες ισχύει για τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη, ενώ αν εφαρμοστεί σε μωρά που θηλάζουν οδηγεί σε μείωση της παραγωγής