Μια Αμερικανίδα με ελληνικό ... DNA



 
 

Γεννήθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα κι όμως στο ...DNA της "κουβαλούσε" πολλά ελληνικά χαρακτηριστικά- τουλάχιστον πολιτιστικά. Αυτό δείχνει η επί δεκαετίες ενασχόλησή της με την ελληνική χορευτική και μουσική παράδοση και η μεγάλη της αγάπη για τη χώρα μας και τη γλώσσα της. 

Ο λόγος για την Αμερικανίδα ερευνήτρια, Υβόννη Χαντ, η οποία έχει...
καταφέρει να θεωρείται από πολλούς που ασχολούνται με το αντικείμενο, αυθεντία στο είδος.

Η Υβόννη Χαντ κατάγεται από το Σιάτλ (Seattle) των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Ουάσιγκτον και το σημαντικότερο αστικό και οικονομικό κέντρο, στα βορειοδυτικά της χώρας. Κτισμένο στην ακτή του όρμου Έλιοτ, μέσα στο Πάτζεντ Σάουντ, μια στενή λωρίδα του Ειρηνικού ωκεανού, που εισχωρεί στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, το Σιάτλ δεχόταν -κι εξακολουθεί να δέχεται- Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι "κουβαλούν" μαζί τους τα τραγούδια και τη μουσική παράδοση του τόπου τους.

Έτσι, η Υβόννη Χαντ γνώρισε την ελληνική μουσική παράδοση κι όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1975 για έναν μήνα, θέλησε να μάθει περισσότερα γι' αυτήν, να εντρυφήσει σε κάθε πτυχή της, ν' αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα "μυστικά" της.

Παίρνοντας μια "γεύση" το 1975, επέστρεψε έπειτα από τρία χρόνια, το 1978, για έναν ακόμη μήνα, οπότε κι αποφάσισε πως θέλει να ασχοληθεί ενδελεχώς με το αντικείμενο αυτό, που πλέον είχε "κατακτήσει" την καρδιά της. Έτσι, το 1979 αποφάσισε να έρθει και να μείνει στην Ελλάδα έναν χρόνο. Έμεινε τελικά 14!

"Έμενα στην Αθήνα, αλλά ταξίδεψα παντού. Δούλευα και δίδασκα και χορό τόσο εντός του ελληνικού χώρου όσο και στην Ευρώπη και δυο-τρεις φορές γύρισα για έναν μήνα στην Αμερική για να διδάξω κι εκεί", μας λέει η κα Χαντ, η οποία μας εξομολογείται πως πρώτη και μεγάλη της αγάπη ήταν η Ήπειρος