Ανταλλαγή εμπειριών σωφρονιστικών υπαλλήλων



 
Μένουν στα σπίτια τους, τρώνε με τις οικογένειές τους και παίζουν με τα παιδιά τους. Κρατούμενοι σε φυλακές της Δανίας και της Βρετανίας αποτελούν τους "προνομιούχους" των ευρωπαϊκών σωφρονιστικών συστημάτων, καθώς απολαμβάνουν ιδιαίτερες παροχές. 

Τις βέλτιστες πρακτικές των σωφρονιστικών τους συστημάτων παρουσιάζουν κοινωνικοί επιστήμονες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι από την ...Ελλάδα, την Αγγλία, την Πορτογαλία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "The Bridge Project".

Είκοσι τρεις συμμετέχοντες βρέθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη και σήμερα στα Τρίκαλα, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας ελληνικών φυλακών (φυλακές Διαβατών και Τρικάλων), ενώ ξεναγήθηκαν και στο Γεντί Κουλέ. 

"Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δημιουργούνται γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε επαγγελματίες για ανταλλαγή εμπειριών, εργαλείων και απόψεων", εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ "Άρσις", του μοναδικού Έλληνα εταίρου του προγράμματος. 

"Εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι φυλακών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικοί επιστήμονες παρουσιάζουμε τις καλύτερες πρακτικές μας για την ομαλότερη επανένταξη των αποφυλακισμένων στην καθημερινή ζωή", προσθέτει η ψυχολόγος της "Άρσις", Κυριακή Γιώτα. 

Οι δράσεις του προγράμματος αφορούν επισκέψεις των συμμετεχόντων σε σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ μέχρι τη λήξη του προγράμματος, ο κάθε εταίρος θα οργανώσει και θα εφαρμόσει μία νέα δραστηριότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η "Άρσις" θα δημιουργήσει έναν οδηγό με τις δομές (ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα), με τις οποίες θα χρειαστεί να επικοινωνήσουν οι κρατούμενοι, όταν αποφυλακιστούν (Κοινωνική πρόνοια, ΟΑΕΔ, φορείς εκπαίδευσης). Επίσης, θα παρουσιάσει ένα DVD με θέμα την επανένταξη των κρατουμένων. 

Το "The Bridge Project" εντάσσεται στο πρόγραμμα "Grundtvig", που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπαίδευση των ενηλίκων. Οι δράσεις του άρχισαν πριν από ένα χρόνο με συνάντηση των εταίρων στη Δανία, ακολούθησαν επισκέψεις στην Πολωνία και την Ιρλανδία, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Αγγλία, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί.
Κείμενο: Μαρία Κουζινοπούλου