Λοτρέκ - Ημερίδα για την αναπηρία στο Τελλόγλειο Ίδρυμα 
 
«Είμαι μισή μπουκάλα. Με πιο μακριά πόδια δεν θα έκανα ποτέ ζωγραφική», συνήθιζε να λέει ο Τουλούζ Λοτρέκ.

Ο ζωγράφος που μετέτρεψε την αδυναμία, την αναπηρία σε δημιουργία και εν τέλει σε αγάπη για τη ζωή, απαθανάτισε με μοναδικό τρόπο τον κόσμο της διασκέδασης και του θεάματος, μετέτρεψε τη διαφημιστική αφίσα σε ...
αληθινό έργο τέχνης για το ευρύ κοινό, είχε ύψος μόλις 1,50 μέτρο!

Αυτή την αναπηρία του γάλλου ζωγράφου - έργα του οποίου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε παρόμοια ευρύτητα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης, γίνεται η αφορμή και για σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, συνεδρίων και επιστημονικών προβληματισμών.
«Η αναπηρία ως κίνητρο δημιουργίας» είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα την επόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα αναπτυχθούν ιατρικά, ψυχιατρικά και ευρύτερα κοινωνιολογικά και θέματα ιστορίας της τέχνης.
«Διαχείρηση των σωματομετρικών προβλημάτων», «Αυξηση του ύψους με διατατική ιστογένεση», «Αξιολόγηση της επίπτωσης της βελτίωσης του αναστήματος στην ψυχική υγεία», «H αναπηρία ως κίνητρο δημιουργίας», «Η αναπηρία στην τέχνη και την ιστορία» είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της ημερίδας.
Γεννημένος στο Αλμπύ τη νότιας Γαλλίας στις 24 Νοεμβρίου 1864, ο Τουλούζ Λοτρέκ ήταν γιός του κόμη Αλφόνς Ντε Τουλούζ-Λοτρέκ και της κόμισσας Αντέλ.
«Και ζωγράφιζε γεύσεις»
Ο Λοτρέκ της Μονμάρτης, του Παρισιού, του αψεντιού, των γυναικών, των καμπαρέ, του έρωτα, των χρωμάτων, της νύχτας αγαπούσε πολύ και το … καλό φαϊ αλλά και τη διαδικασία παρασκευής του.
Με το φίλο του Μωρίς Ζουαγιέν (η προσωπογραφία του φιλοτεχνημένη από τον Λοτρέκ είναι από τις πρώτες που εκτίθενται στο Τελλόγλειο ίδρυμα) έγραψαν βιβλίο για την «Τέχνη της κουζίνας» με 250 συνταγές. Κάθε Τετάρτη μάλιστα καλούσαν τους φίλους τους και διοργάνωναν βραδιές … μαγειρικής. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε από τον Μωρίς Ζουαγιέν πολλά χρόνια μετα το θάνατο του Λοτρέκ (στα 1934), αρκετά χρόνια μετα συντηρήθηκε και ένα αντίτυπο του βρίσκεται στην έκθεση του Τελλογλείου.
Η ύπαρξη του αντιγράφου του βιβλίου μεταξύ των εκτιθέμενων αντικειμένων του Λοτρέκ αποτέλεσε μεταξύ άλλων και την αφορμή για τη διοργάνωση μιας ακόμη σειράς εκδηλώσεων που αφορά στη γευσιγνωσία, τις γαστρονομικές συνήθειες και τις αγαπημένες γεύσεις του γάλλου ιδιότυπου καλλιτέχνη.