ΗΠΑ: Πέντε λεπτά στο κρύο αρκούν για το θάνατο σύμφωνα με τις αρχές - Πρωτοφανές πολικό ψύχος με 21 νεκρούς


Με τον υδράργυρο να δείχνει -55 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές των μεσοδυτικών πολιτειών στις ΗΠΑ και τους ...ειδικούς να προειδοποιούν ότι αρκούν πέντε λεπτά σε εξωτερικό χώρο για να επέλθει το μοιραίο, 

οι Αμερικανοί πολίτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πολικό ψύχος και να συνηθίσουν τους... σεισμούς.

Το πρωτοφανές πολικό ψύχος που πλήττει τις τελευταίες ημέρες πολλές αμερικανικές πολιτείες οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει ξαφνικούς κρότους ή αλλιώς με τον επιστημονικό όρο «σεισμούς παγετού». Αυτό συμβαίνει όταν το έδαφος διαστέλλεται από το παγωμένο νερό. Το παγωμένο έδαφος αλλά και τα αντικείμενα «αντιδρούν» στο κρύο και εκρήγνυνται, προκαλώντας εκκωφαντικούς θορύβους.

«Το έδαφος διαστέλλεται με το νερό και τον πάγο και πάει να σπάσει. Αυτοί οι δυνατοί ήχοι μπορούν επίσης να ακουστούν και από άλλα υλικά, όπως μέταλλο και ξύλο, δηλαδή, σε κουφώματα και δάπεδα σπιτιού».

Ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ δήλωσε ότι «τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και σήμερα. Προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των πολιτών». Στην πολιτεία της Αϊόβα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τις «βαθιές αναπνοές» και τις ομιλίες όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.