Θεσσαλονίκη-Ελεύθερα η μετάδοση ποντιακών τραγουδιώνΑπόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις εξέδωσε το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης που αθώωσε τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).


Ο τελευταίος αρνήθηκε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα για τα ποντιακά τραγούδια που αναμεταδίδονται από ...τον ραδιοφωνικό σταθμό της ομοσπονδίας, στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ).


Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ, δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, κάθισε στο εδώλιο του δικαστηρίου για παράβαση του σχετικού νόμου επειδή αρνήθηκε να καταβάλει το χρηματικό αντίτιμο των πνευματικών δικαιωμάτων για την αναμετάδοση ποντιακών τραγουδιών από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ομοσπονδίας, στη Θεσσαλονίκη. 

Μετά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα την αθώωση του προέδρου, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης.


«Σύμφωνα με έγγραφη γνώμη επιστημόνων - λαογράφων, τα ποντιακά τραγούδια είναι δημώδη και αγνώστου συνθέτη και στιχουργού. Ως εκ τούτου αποτελεί πατριδοκαπηλία και ιεροσυλία για τον ποντιακό χώρο να καταβάλλει ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΠΟΠΣ πνευματικά δικαιώματα για τη μετάδοση αυτών των τραγουδιών», ανέφερε ο πρόεδρος των Ποντίων στο δικαστήριο και συνέχισε: «Η ΠΟΠΣ δεν θα καταβάλει ούτε ένα λεπτό σ' όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού».