Πρώην μέλος της Αλ Κάιντα ενημέρωσε για τα πακέτα-βόμβες

Η κρίσιμη πληροφορία που οδήγησε στην ανακάλυψη των πακέτων - βομβών σε Βρετανία και Ντουμπάι την Παρασκευή δόθηκε από πρώην μέλος της Αλ Κάιντα.

Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Τζαμπρ αλ Φαίφι παραδόθηκε στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας πριν από δύο εβδομάδες, μετανοημένος. Όπως λέγεται, οι τύψεις τον έκαναν να αποκαλύψει πληροφορίες που οδήγησαν στην ανακάλυψη των πακέτων, που εστάλησαν από την Υεμένη.

Ο Αλ Φαίφι αναγνωρίστηκε ως ...πρώην κρατούμενος στην αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Αφού έφυγε από εκεί, συμμετείχε σε πρόγραμμα αποκατάστασης στη Σαουδική Αραβία όμως στη συνέχεια ξαναπέρασε στους κόλπους της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, πριν παραδοθεί στις Σαουδαραβικές αρχές.

Επικοινώνησε με Σαουδάραβες αξιωματούχους και τους είπε ότι θέλει να επιστρέψει στη χώρα.

Τα εκρηκτικά και στα δύο πακέτα ήταν κρυμμένα σε εκτυπωτές που είχαν τελικό προορισμό εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία για τις πολύτιμες πληροφορίες που έδωσε, αποκαλύπτοντας τα πακέτα με τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με το BBC, το ένα δέμα πέρασε σε δυο επιβατικά αεροσκάφη πριν εντοπιστεί στο Ντουμπάι.

Σαουδάραβας είναι όμως και ο βασικός ύποπτος, για τις αμερικανικές αρχές, για την τελευταία βομβιστική απόπειρα. Ο Χασάν αλ-Ασίρι, όπως ονομάζεται, είναι γύρω στα 20 και θεωρείται ο βασικός κατασκευαστής βομβών του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πιο επικίνδυνα μέλη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο είναι Σαουδάραβες, που πλέον δεν ζουν στη χώρα τους, εξαιτίας της αποτελεσματικής εκστρατείας των αρχών κατά της τρομοκρατίας.