Αποχαιρετισμός στον 19ο αιώνα, με τον συμβολισμό και την Αρ Νουβώ, νέο ξεκίνημα στον 20ο αιώνα και ...μοντερνισμός, εκφράστηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900, που φιλοξενήθηκε στο Πτί Παλαί, το οποίο ανοικοδομήθηκε, γι΄αυτό το σκοπό και αποτελούν σημείο αναφοράς της τρέχουσας έκθεσης, στην Εθνική Πινακοθήκη.
Στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900, συμμετείχε και η Ελλάδα, με τους κορυφαίους έλληνες της σχολής του Μονάχου και του Παρισιού.
Το ελληνικό περίπτερο, ήταν ένας βυζαντινός ναός, ο οποίος μετά την λήξη της Παγκόσμιας έκθεσης αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και αφιερώθηκε στον Άγιο Σώστη. Πρόκειται για την γνωστή εκκλησία επί της λεωφόρου Συγγρού, ως ανάμνηση και αναφορά στην Παγκόσμια Εκθεση του 1900.
Στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Δευτέρα στην Πινακοθήκη, επιχειρείται η αναπαράσταση του ελληνικού περιπτέρου ενώ για τις ανάγκες της έκθεσης «βρήκαμε 15 έργα που είχαν σταλεί και τα περισσότερα προέρχονταν από τις συλλογές της Πινακοθήκης» λέει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης , Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα.
Ανάμεσα τους η "Παιδική συναυλία" του Ιακωβίδη, το "Μπαλκόνι" του Ιάκωβου Ρίζου και η η "Εαρινή Συμφωνία" του Γύζη, ο οποίος συμμετείχε στο γερμανικό και όχι στο ελληνικό περίπτερο, γιατί το έργο του αντιπροσώπευε την σχολή του Μονάχου.