Ο Κότσιρας αναμένεται να ορκιστεί υπουργός.

 




του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Ο Εργατικός πρωθυπουργός, Τζον Μπράμπι, παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του στις πολιτειακές εκλογές που έγιναν το Σάββατο στη Βικτώρια.

Αν και απομένουν να καταμετρηθούν δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια ο κ. Μπράμπι είπε ότι είναι αδύνατον πλέον για την παράταξή του να καλύψει την διαφορά.


«Τηλεφώνησα στον Τεντ Μπέιλιου και τον συγχάρηκα για τη νίκη του» είπε ο κ. Μπράμπι.


Στις εκλογές του Σαββάτου σημειώθηκε ...
στροφή 6,3% σε βάρος των Εργατικών και έτσι τερματίστηκε η εντεκάχρονη παρουσία τους στην εξουσία


Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Συνασπισμός Φιλελεύθερου-Εθνικού Κόμματος συγκεντρώνει 45 έδρες, το Εργατικό κόμμα 42 και μια είναι υπό αμφισβήτηση.

Ο κ. Μπέιλιου αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών την σύνθεση της κυβέρνησής του.

Πιστεύεται ότι μεταξύ αυτών πουα υπουργοποιηθούν θα είναι και ο ομογενής Νίκος Κότσιρας (με ρίζες από τη Μεσσηνία) που θα είναι και ο πρώτος ελληνικής καταγωγής υπουργός με το Φιλελεύθερο κόμμα στη Βικτώρια.


Ο κ. Μπράμπι ήταν πρωθυπουργός της Βικτώρια από το 2007, ενώ το Εργατικό Κόμμα ήταν κυβέρνηση για τα τελευταία 11 συνεχή έτη.


Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βικτώρια, κατά τους αναλυτές, προμηνύει αντίστοιχη ήττα του Εργατικού Κόμματος και στη Νέα Νότια Ουαλία - όπου οι εκλογές θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο. Το αποτέλεσμα προκάλεσε την έκπληξη της ομοσπονδιακής Εργατικής κυβέρνησης και θέτει σε κίνδυνο τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμισή της στον τομέα της υγείας.

Όσον αφορά στους ομογενείς υποψηφίους, εκλέγονται με το Εργατικό Κόμμα οι Γιάννης Πανταζόπουλος, Τζένη Μικάκου και Λι Ταρλάμης, ενώ με το Φιλελεύθερο Κόμμα εκλέγονται οι Νίκος Κότσιρας και Άντριου Κάτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ