Τριάντα επτά χρόνια μετά...   Η εξέγερση των φοιτητών ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης πάλης του λαού, εναντίον της χούντας. Τριάντα επτά χρόνια μετά τα μηνύματα για ελευθερία, ανεξαρτησία και ειρήνη, παραμένουν ζωντανά και πάντα επίκαιρα.

    Οι εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού της 37ης επετείου κορυφώνονται το μεσημέρι, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

    Εκατοντάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, προσήλθαν για ...να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τρία κόκκινα γαρύφαλλα απέθεσε σήμερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε στεφάνι, ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    Τα μέτρα περιφρούρησης μέσα στο κτίριο είναι αυστηρά, καθώς σύσσωμη η Κοινότητα του Πολυτεχνείου περιφρουρεί το χώρο, ενώ πάνω από 7000 θα περιπολούν στην πρωτεύουσα, ενόψει της πορείας.

    'Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, σε οδούς γύρω από το ΕΜΠ έως την Πλ. Κάνιγγος, που θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

    Σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

    Μηνύματα

    «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά», τονίζει το μήνυμά του για την επέτειο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος απέτισε χθες φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

    Το ΚΚΕ καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, "να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πορευτούν προς την αμερικανική πρεσβεία συμμετέχοντας στο μεγάλο κοινό λαϊκό αγωνιστικό μπλοκ στο οποίο θα κυματίζουν οι σημαίες του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, οι σημαίες της ελπίδας, της αντεπίθεσης, της προοπτικής".

    "Κατανοούμε τα αισθήματα εκείνων που έδωσαν τη μάχη μέσα στο Πολυτεχνείο και διαπιστώνουν 37 χρόνια μετά ότι δεν πραγματώθηκαν τα οράματά τους", τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    «Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να προκληθούν ρηγματώσεις στην ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα τόσα, για να σπάσει ο γύψος του Μνημονίου και της οικονομικής εξάρτησης της χώρας. Μόνο με ενωτικούς αγώνες της νεολαίας, μπορεί να σταματήσει η επιχειρούμενη ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απέτισε το μεσημέρι φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους σημερινούς αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.