Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Μητρόπουλου



 
 
Υπήρξε από τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του. Τιμήθηκε με πολλές ανώτατες διακρίσεις από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και από ξένα σημαντικά μουσικά ιδρύματα. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, εδραιώθηκε στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και κέρδισε την αποδοχή και των πιο δύσκολων κριτών.

Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνεχίζει να ...
εμπνέει και να ενδιαφέρει τον φιλόμουσο κόσμο, που διοργανώνει αφιερώματα, συναυλίες, διαλέξεις, δημοσιεύσεις, διαγωνισμούς, καθώς κι ένα επιστημονικό συνέδριο, που επιχειρεί να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του μεγάλου Έλληνα μουσουργού και συνθέτη.

Το συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το «2010 - Έτος Δημήτρη Μητρόπουλου» το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και τα περιοδικά Μουσικολογία και Πολυφωνία, θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2010 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Είκοσι οκτώ μουσικολόγοι και μουσικοί θα απασχοληθούν με ζητήματα που αφορούν την τριπλή δραστηριότητα του Δ. Μητρόπουλου ως αρχιμουσικού, συνθέτη και πιανίστα, καθώς και την αμφίδρομη στάση Μητρόπουλου και παγκόσμιας κριτικής.