Αυστραλία- Παρέμβαση της υπουργού Παιδείας για τα ελληνικά στο δημοτικό σχολείο Wales St, του Θόρνμπερι της Μελβούρνης.

http://www.darebin.vic.gov.au/page/Images/Wales_St_Primary_School.jpg 
Αποφασισμένη να παρέμβει για την επίλυση του προβλήματος της κατάργησης του μαθήματος των Ελληνικών στο δημοτικό σχολείο Wales St, του Θόρνμπερι της Μελβούρνης, δήλωσε η υπουργός Παιδείας της Βικτώριας, Μπρόνγουιν Πάικ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Θόδωρο Μάρκο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.


"Είχα την ευκαιρία να συζητήσω τηλεφωνικά με την υπουργό για το θέμα των Ελληνικών στο σχολείο Wales St," δήλωσε ο κ. Μάρκος.
 

"Εξέφρασα τις ανησυχίες της Επιτροπής Γονέων και της Κοινότητάς μας, καθώς και την επιθυμία μας να συναντηθούμε μαζί της για να συζητήσουμε διεξοδικά το πρόβλημα.


"Σαν αποτέλεσμα της επικοινωνίας αυτής, η υπουργός θα ...
δώσει εντολή στο σχολείο να διενεργήσει νέα έρευνα για το θέμα των Ελληνικών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διορίσει και δάσκαλο για το μάθημα των Ελληνικών."


Ο κ. Μάρκος ανέφερε ότι η έρευνα θα είναι ανεξάρτητη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας στην οποία θα συμμετέχει και η Επιτροπή των Ελλήνων Γονέων, που εγκαινίασαν την εκστρατεία για την επαναφορά των Ελληνικών στο σχολείο Wales St., καθώς και το Σχολικό Συμβούλιο.


"Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το υπουργείο αναγνωρίζει ότι η προηγούμενη έρευνα του σχολείου μπορεί να μην αντανακλούσε ακριβώς τις προτιμήσεις των γονέων," τόνισε ο κ. Μάρκος.


Παράλληλα ανέφερε ότι απαιτείται εγρήγορση και κινητοποίηση της Επιτροπής Γονέων, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η επαναφορά των Ελληνικών στο σχολείο, με τη νέα σχολική χρονιά.


"Θεωρώ ως θετικό το γεγονός ότι η υπουργός αποφάσισε να ενεργήσει άμεσα," είπε, προσθέτοντας ότι η υπουργός συμφώνησε να συναντηθεί με την Επιτροπή Ελλήνων γονέων, αλλά τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η διενέργεια της έρευνας.


"Πιστεύω ότι τελικά θα πετύχουμε τον στόχο μας," είπε ο κ. Μάρκος.

Η αρμόδια εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Κάρολ Κέλι, σε επικοινωνία της με την Κοινότητα και τον κ. Μάρκο, επιβεβαίωσε ότι η υπουργός έδωσε εντολή να αρχίσουν αμέσως οι διαδικασίες για τη διενέργεια της έρευνας.


Ο κ. Μάρκος υπογράμμισε τη θετική και σημαντική βοήθεια των βουλευτών κ.κ. Τζένη Μικάκου και Φιόνας Ρίτσαρτσον, και τόνισε ότι η ελληνική κοινότητα συνεχίζει να ερευνεί και τις νομικές οδούς που υπάρχουν για την επίλυση του προβλήματος, με την αφιλοκερδή βοήθεια του νομικού γραφείου Moray & Agnew Solicitors και της δικηγόρου κ. Κριστίν Μέλλις.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σχολείο βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλο αριθμό κατοίκων ελληνικής καταγωγής και ότι τα ελληνικά διδάσκονταν σε αυτό για πάνω από 30 χρόνια, ενώ πέρυσι παρακολουθούσαν το σχετικό πρόγραμμα περισσότερα από 120 παιδιά.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ