4 Οκτωβρίου, Ημέρα των Ζώων...

 


Από την ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ   

«Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική, που είναι κι ο σκοπός όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι.»
Τόμας Έντισον
«Η υπόθεση ότι τα ζώα δεν έχουν δικαιώματα και η πλάνη ότι η συμπεριφορά μας προς αυτά δεν έχει ηθική σημασία, είναι ένα εξωφρενικό παράδειγμα της δυτικής βαναυσότητας και βαρβαρότητας. Η οικουμενική ευσπλαχνία είναι η μόνη εγγύηση ηθικής.»
Άρθουρ Σοπενχάουερ
Είμαστε πολιτισμένοι; Είμαστε ευσπλαχνικοί; Είμαστε ηθικοί; Μα πώς νάμαστε όταν ...η οικονομία μας θρέφεται από το αίμα των ζώων; Πώς νάμαστε όταν η ανθρώπινη κτηνωδία μας δεν έχει τέλος αρχίζοντας από το πιάτο μας και συνεχίζοντας στο ρουχισμό μας και στη διασκέδασή μας; Όταν τη ζωή τους την...
 κάναμε θέαμα και το θάνατό τους χαρά, με το κυνήγι, το ψαροκυνήγι, τις κοκορομαχίες, τις σκορπιομαχίες, τις κυνομαχίες, τις ταυρομαχίες και τις κάθε είδους ζωομαχίες; Όταν εξοντώνουμε εκατομμύρια ζώα αφού πρώτα τα βασανίσουμε φρικτά στα ερευνητικά εργαστήρια για να έχουμε εμείς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να γεμίζουμε με τα άχρηστα προϊόντα που μας πασάρουν οι διαφόροι κερδοσκόποι; Και όλα αυτά γίνονται νόμιμα, με απούσα όμως την ηθική.
Οι πάσης φύσεως σφαγές των ζώων, είτε για τροφή, είτε για επιστημονικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς και η θεαματοποίηση της ζωής τους, προσβάλλουν την ανθρωπιά μας, την ηθική μας, την ευσπλαχνία μας και τον πολιτισμό μας, ενώ κάνουν κόλαση τη ζωή των συγκατοίκων του πλανήτη μας.
Η 4η Οκτωβρίου ας καθιερωθεί ως ημέρα αποχής απ’όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, αλλά και από τους ζωολογικούς κήπους (ή ζωολογική πάρκα), τα ερπετάρια, τα δελφινάρια, τα ενυδρεία, τα τσίρκο, κλπ.
Ας οραματιστούμε έναν κόσμο όπου όλα τα όντα θα συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους και θα είναι πάνω απ’όλα ελεύθερα. Όπως δήλωσε και ο Δρ Στήβεν Μπεστ, στη 2η Διεθνή Ημερίδα Περιβαλλοντικής Ηθικής (19.6.2010) «Αν είναι να μιλήσουμε για την απελευθέρωση, ας μιλήσουμε για την ολική απελευθέρωση, διαφορετικά να μη μιλήσουμε καθόλου».