Όλα τα Trailer - VIDEO - Οι ταινίες της εβδομάδας

http://api.ning.com/files/LMEMTfV-21IPMfQvAzHqjxqPH68d3xA8UZm*gvql16hDoETNQQlA0m0wE5MfjmRUVvZaFbxdzqlBGDXgrgs7AgqBDeu7W4br/FilmStrip.jpg
 

THE SOCIAL NETWORK

Αμερικανική ταινία , που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και περιγράφει το πώς και από ποιους δημιουργήθηκε το σημερινό Facebook.Όλα ξεκίνησαν από έναν δευτεροετή φοιτητή στο Χάρβαρντ , τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, 7 χρόνια πριν . Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντέιβιντ Φίντσερ και παίζουν οι Τζέσι Άιζενμπεργκ, Τζάστιν Τιμπερλέικ, Άντριου Γκάρφιλντ, Ρούνι Μάρα, Ρασίντα Τζόουνς
Υπόθεση:

Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ...

(Τζέσι Άιζενμπεργκ), ο Εντουάρντο Σάβεριν (Άντριου Γκάρφιλντ), ο Σον Πάρκερ (Τζάστιν Τίμπερλεϊκ) και οι αδερφοί Γουίνκελβος (Άρμι Χάμερ και Τζος Πενς) εμπνεύστηκαν ένα διαφορετικό είδος κοινωνικής δικτύωσης, δεν ήξεραν ότι έβαζαν τα θεμέλια για το πιο επαναστατικό κοινωνικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Και σίγουρα δε φαντάζονταν την τροπή που θα έπαιρνε η φιλία τους, μπροστά στην επιτυχία. Υποκειμενικές ματιές, αντικρουόμενες ιστορίες, μηνύσεις και δικαστικές αναμετρήσεις: η ιστορία της δημιουργίας του Facebook μέσα από τα μάτια των εμπνευστών είναι στην πραγματικότητα τρεις διαφορετικές ιστορίες που αμφισβητούν την έννοια της μίας και μοναδικής αλήθειας.

Η ιστορία
Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Facebook ξεκινά τον Οκτώβριο του 2003 στο Χάρβαρντ, όταν ο 19χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ χωρίζει με την κοπέλα του και μπαίνει στο σύστημα των υπολογιστών του Πανεπιστημίου για να φτιάξει ένα site που λειτουργεί σα βάση δεδομένων με όλα τα κορίτσια του campus. Ο Ζούκερμπεργκ το ονομάζει Facemash και οι επισκέπτες του μπορούν να συγκρίνουν τις κοπέλες και να ψηφίζουν ποια είναι η πιο ‘καυτή’. Παρά το σάλο που δημιουργήθηκε και τις κατηγορίες προς τον Μαρκ για μισογυνισμό, παραβίαση του πανεπιστημιακού συστήματος και των προσωπικών δεδομένων, οι βάσεις για το Facebook είχαν ήδη τεθεί.

Λίγο αργότερα, το Φεβρουάριο του 2004, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέβασε την ιστοσελίδα thefacebook.com: μέσα σε ένα μήνα είχαν γίνει μέλη της περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές του Χάρβαρντ, ενώ μέχρι Δεκέμβριο του 2005 αριθμούσε περίπου 5,5 εκατομμύρια χρήστες, κυρίως σπουδαστές, που κοινοποιούσαν καθετί σχετικό με την προσωπική τους ζωή. Η μανία της νέας μορφής κοινωνικής δικτύωσης βγήκε από τα στενά πανεπιστημιακά πλαίσια και άγγιξε ολόκληρο τον κόσμο, φτάνοντας σήμερα τα 500 εκατομμύρια χρήστες – με άλλα λόγια, αν το Facebook ήταν κράτος, θα είχε μιάμιση φορά τον πληθυσμό της Αμερικής και θα αποτελούσε την τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Με ένα τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης, η αξία του Facebook σήμερα εκτιμάται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η ανέλπιστη επιτυχία όμως συνοδεύτηκε κι από μία σειρά νομικών διεκδικήσεων και μηνύσεων κατά του Ζούκερμπεργκ, που κατηγορήθηκε από τους αδερφούς Γουίνκελβος ότι έκλεψε την ιδέα τους και από τον συνιδρυτή του Facebook, Εντουάρτντο Σάβεριν, ότι τον απέκλεισε στην πορεία, παρότι ήταν αυτός που είχε χρηματοδοτήσει αρχικά το project.

Πως «γεννήθηκε» το σενάριο

Ο σεναριογράφος Άαρον Σόρκιν , εμπνεύστηκε το σενάριο της ταινίας“The Social network”, όταν διάβασε τη 14σέλιδη σύνοψη του βιβλίου του Μπεν Μέζριτς «The Accidental Billionaires». Αυτό που αρχικά τον συνεπήρε ήταν η απίστευτη εξέλιξη των χαρακτήρων, και κυρίως αυτή του συνιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που από αναρχικός χάκερ μετατρέπεται σε μεγαλοεπιχειρηματίας του Ίντερνετ, μέσα σχεδόν σε μία νύχτα. «Ο Μαρκ είναι ένας αντι-ήρωας που στο τέλος της ταινίας μεταμορφώνεται σε τραγικό ήρωα, πληρώνοντας το τίμημα των επιλογών του: ένας νεαρός, οργισμένος χάκερ ο οποίος επαναστατεί ενάντια σε έναν κόσμο που τον κάνει δυστυχισμένο, και τελικά βλέπει το δημιούργημά του να γίνεται μαζικό αγαθό».

Ο Σόρκιν εντυπωσιάστηκε από την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Ζούκερμπεργκ, που μπορεί να μοιάζει ισχυρός ή αδύναμος, γενναίος ή φοβισμένος, οραματιστής ή συμφεροντολόγος, ανάλογα με τη θέση που υιοθετεί κανείς απέναντι στην ιστορία. Επίσης βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέμα της εφεύρεσης που από τη μία αλλάζει τον κόσμο δημιουργώντας ένα νέο είδος κοινωνικής επαφής κι από την άλλη απομακρύνει τους βασικούς συντελεστές της, καταστρέφοντας τη φιλία τους μέσα από την αντιζηλία. Και για να αποκτήσει μία εμπεριστατωμένη άποψη για όλα αυτά, ο γνωστός σεναριογράφος ξεκίνησε μία εντατική προσωπική έρευνα πάνω στην ιστορία του Facebook.

Για να μάθει περισσότερα γύρω από τη δημιουργία του Facebook, ο Άαρον Σόρκιν έφτιαξε μια ιστοσελίδα ζητώντας την προσωπική οπτική των χρηστών, η οποία δέχτηκε 10.000 επισκέπτες προτού κατέβει. Επίσης διάβασε τις σημειώσεις του Μέζριτς (όχι όμως το βιβλίο, αφού αυτό γραφόταν παράλληλα με το σενάριο) και έκανε την προσωπική του έρευνα, μελετώντας δικογραφίες και παίρνοντας συνεντεύξεις από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ο Ζούκερμπεργκ δε δέχτηκε όμως να του μιλήσει, ενδεχομένως γιατί η ταινία δε σκόπευε να εκθέσει μόνο τη δική του οπτική γωνία. Η έρευνα του Σόρκιν κατέληξε σε μία σειρά από «αναξιόπιστες αφηγήσεις» γύρω από τη δημιουργία του Facebook, αφού οι βασικοί πρωταγωνιστές της ακόμα και σήμερα αδυνατούν να συμφωνήσουν στην πορεία των γεγονότων. «Οι αφηγήσεις ήταν αντικρουόμενες, οπότε αντί να αποφασίσουμε εμείς ποια ήταν η πραγματική, επιλέξαμε να τις παρουσιάσουμε όλες μαζί. Όλα αυτά τα πιθανά σενάρια, οι πιθανές πραγματικότητες, ταιριάζουν άλλωστε και με την ίδια τη φύση του Facebook, όπου ο καθένας έχει απεριόριστες δυνατότητες να κατασκευάσει τη δική του ‘αλήθεια’ γύρω από τον εαυτό του» λέει ο σεναριογράφος, που παράλληλα φρόντισε να αναδείξει τις προσωπικές προθέσεις και τις εσωτερικές αντιφάσεις κάθε χαρακτήρα, ιδιαίτερα έντονες στην περίπτωση του Ζούκερμπεργκ. Μία από τις πρώτες φράσεις που ακούμε από τον κινηματογραφικό Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι «Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα», και αυτή σηματοδοτεί τη δομή της ταινίας. Το έργο τελικά αμφισβητεί την ύπαρξη της μίας και μοναδικής αλήθειας, και ο θεατής καλείται να αποφασίσει μόνος του τι έγινε πραγματικά, συνδυάζοντας τα γεγονότα και τις μαρτυρίες που παρατίθενται στην ταινία.

Ο σκηνοθέτης
Ο Ντέιβιντ Φίντσερ ήθελε να εξερευνήσει έναν τόσο σύγχρονο μύθο όπως το Facebook και, όπως ακριβώς ο Άαρον Σόρκιν, οραματίστηκε μία ταινία που θα φλέρταρε με τις αποχρώσεις του γκρι, όπου οι ήρωες και οι αντι-ήρωες αλλάζουν θέσεις ανάλογα με την αλήθεια του καθενός. «Η ταινία εξερευνά μία κλασική ιστορία, τη διαμάχη γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα και την προσωπική συμβολή πίσω από μία μεγάλη εφεύρεση, δεν παίρνει όμως θέση. Κάθε ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα θα πρέπει να εξετάζεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, εξηγεί ο σκηνοθέτης. Ο Φίντσερ θεώρησε σημαντικό να αποτυπώσει όσο το δυνατόν καλύτερα το περιβάλλον όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα, το συγκεκριμένο χρόνο αλλά και το χώρο του Χάρβαρντ, που ενέπνευσε ένα 19χρονο να προχωρήσει σε μία τέτοια εφεύρεση. Και αφιέρωσε πολύ χρόνο για να συγκροτήσει το σωστό καστ. «Ήθελα να βρω ηθοποιούς ικανούς να εκφράσουν και τις δύο πλευρές των χαρακτήρων, αλλά και να δημιουργήσουν πραγματικές σχέσεις μεταξύ τους. Ηθοποιούς διαθέσιμους να πειραματιστούν, να μην ελέγχουν την κατάσταση, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη έννοια του ποιοι είμαστε τελικά». Η διαδικασία του κάστινγκ πραγματοποιήθηκε σε πολλά διαδοχικά στάδια, και αφού επιλέχθηκαν οι ηθοποιοί, σχηματίστηκαν μικρές ομάδες που έκαναν πρόβες για αρκετές εβδομάδες προτού αρχίσει η παραγωγή. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Φίντσερ επέμεινε στην επανάληψη – ακόμα και 200 φορές για μία σκηνή! – ώστε οι διάλογοι να γίνουν απόλυτο κτήμα των ηθοποιών, να προκύπτουν οργανικά. «Ήθελα να φτάσουν στο σημείο να μιλούν με το ρυθμό και την απλότητα της καθημερινής ζωής, όπου συχνά απαντάμε προτού ο άλλος τελειώσει τη φράση του» εξηγεί ο σκηνοθέτης…

(Γ)ΛΥΚΑΚΙΑ - ALPHA AND OMEGA

Τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι λύκων , από δύο διαφορετικές φυλές , που μισιούνται μεταξύ τους , αλλά οι δυσκολίες της ζωής τους φέρνουν κοντά σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν και να γυρίσουν σπίτι τους. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Άντονι Μπελ- Μπεν Γκλουκ και ακούγονται οι φωνές των Χέιντεν Πανετιέρ, Κριστίνα Ρίτσι, Τζάστιν Λονγκ, Ντένις Χόπερ, Ντάνι Γκλόβερ

Υπόθεση:
Η Κέιτ και ο Χάμφρεϊ είναι δυο λύκοι που προσπαθούν να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους – οι δασοφύλακες τους παγίδευσαν και τους μετέφεραν στην άλλη άκρη της χώρας. Ο Χάμφρεϊ είναι λύκος Ωμέγα, η μέρα του στρέφεται γύρω από τις εύστροφες ατάκες, τις μαγκιές με την παρέα του και τους αγώνες σε ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους αργόσχολους σκίουρους. Η Κέτι είναι λύκος Αλφα: το καθήκον, η πειθαρχία και οι κινήσεις που έχει μάθει από τη Λάρα Κροφτ είναι η κινητήρια δύναμή της. Το μότο του Χάμφρεϊ, «το γέλιο είναι ζωή». Το μότο της Κέιτ, «εγώ είμαι τ’ αφεντικό». Οσο τα δύο λυκάκια διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, πίσω στην αγέλη τους δυο αντίπαλες λυκο-συμμορίες είναι στα πρόθυρα μεγάλης σύγκρουσης. Μόνο η Κέιτ κι ο Χάμφρεϊ μπορούν να επαναφέρουν την ειρήνη. Αλλά πρώτα θα πρέπει να μάθουν να ζουν ο ένας με τον άλλον.

Οι χαρακτήρες των … πρωταγωνιστών

Αν και ανήκουν στην ίδια αγέλη λύκων, η Κέιτ και ο Χάμφρεϊ δε θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο! Η Κέιτ είναι λύκος Αλφα, μια δυνατή, ηγετική προσωπικότητα, υπεύθυνη για την ανεύρεση τροφής για το κοπάδι της. Ο Χάμφρεϊ, από την άλλη, είναι ένας λύκος Ωμέγα που όλα τα ρίχνει στην πλάκα. Η δουλειά του είναι να διασκεδάζει την παρέα. Ετσι, όταν ο Χάμφρεϊ και η Κέιτ πέφτουν θύματα απαγωγής, εγκαταλείπονται στο Αϊνταχο κι αναγκάζονται να κάνουν μαζί το επικίνδυνο ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι τους, το τελευταίο πράγμα που περιμένει η Κέιτ είναι ότι ο Χάμφρεϊ θα της φανεί χρήσιμος σύντροφος. Κι όμως, τα δύο… γλυκάκια θα ζήσουν μαζί την περιπέτεια μιας ζωής, σ’ ένα ταξίδι που θα τους αλλάξει με τρόπους που ούτε καν φαντάζονται!

Ο σεναριογράφος

Ο δημιουργός της ταινίας και μόνιμος κάτοικος του Αϊνταχο, Στιβ Μουρ, εμπνεύστηκε μια ιστορία με ήρωες λύκους διαβάζοντας ένα σχετικό άρθρο: «Κρατικοί φορείς παγίδευαν λύκους στον Καναδά και τους απελευθέρωναν στο Αϊνταχο, ώστε να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν αγέλες εκεί. Κι άρχισα ν’ αναρωτιέμαι, τι θα συμβεί αν πραγματικά τα θαλασσώσουν;

Αν αιχμαλωτίσουν ένα υποτιθέμενο ζευγάρι λύκων κι εκείνοι πραγματικά μισιούνται; Σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Κάθριν Χέπμπορν στη ‘Βασίλισσα της Αφρικής’, δύο χαρακτήρες διαμετρικά αντίθετοι, αναγκασμένοι να φτιάξουν μια ζωή μαζί…»

«Η Κέιτ βλέπει τον Χάμφρεϊ σαν έναν υποδεέστερο γελωτοποιό,» εξηγεί ο συν-δημιουργός Αντονι Μπελ. «Ο Χάμφρεϊ είναι περήφανος για το ρόλο του να διασκεδάζει την αγέλη. Η Κέιτ, αντίθετα, προορίζεται για μεγαλύτερα πράγματα, για μελλοντικός αρχηγός της ομάδας.» Παρά τις διαφορές τους, η Κέιτ και ο Χάμφρεϊ συνεργάζονται για να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες που τους επιφυλάσσει η μοίρα στο γεμάτο απίστευτη δράση ταξίδι τους! Μια μεγάλη περιπέτεια τους φέρνει πιο κοντά και τους δίνει το κουράγιο ν’ ανατρέψουν τους νόμους της αγέλης που απαγορεύουν να παντρεύονται οι λύκοι Αλφα με τους Ωμέγα.




ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΨΗΛΟ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ ΑΝΔΡΑ - YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER

Μια ταινία του Γούντι Άλεν με τους Ναόμι Γουότς, Άντονι Χόπκινς, Τζος Μπρολίν, Αντόνιο Μπαντέρας, Φρίντα Πίντο, Τζέμα Τζόουνς, Λούσι Παντς

Υπόθεση
Η ταινία ακολουθεί τη ζωή δύο παντρεμένων ζευγαριών, του Άλφι (Άντονι Χόπκινς) και της Ελένα (Τζέμα Τζόουνς), της κόρης τους Σάλι (Ναόμι Γουότς) και του συζύγου της Ρόι (Τζος Μπρόλιν), μέσα από τα πάθη, τις φιλοδοξίες, τα άγχη και τα μπλεξίματα, τα οποία τους οδηγούν. Όταν ο Άλφι αφήνει την Ελένα προκειμένου να κυνηγήσει τη χαμένη του νεότητα κι ένα call girl , την Σαρμέιν (Λούσι Παντς), η Ελένα τρελαίνεται και αφού πρώτα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας , το ρίχνει στη ψυχοθεραπεία τελικά γίνεται έρμαιο των «συμβουλών» μίας μάντισσας. Δυστυχισμένη στο γάμο της, η Σάλι ερωτεύεται το γοητευτικό αφεντικό της στην γκαλερί όπου δουλεύει, τον Γκρεγκ (Αντόνιο Μπαντέρας), ενώ ο Ρόι, ο σύζυγος της ένας μυθιστοριογράφος που περιμένει με ανυπομονησία απάντηση από τον εκδοτικό οίκο για το τελευταίο του βιβλίο, ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Ντία (Φρίντα Πίντο), μία μυστηριώδη γυναίκα που τον «αιχμαλωτίζει» βλέποντας την, από το απέναντι παράθυρο. Οι χαρακτήρες της ταινίας στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, κυνηγούν χίμαιρες και οδηγούνται στην απογοήτευση, στον παραλογισμό και σε ακόμα πιο αδιέξοδα μονοπάτια. Ο τίτλος της ταινίας , αντλεί την προέλευση τους από μία συνηθισμένη ατάκα που λένε τα μέντιουμ και οι χαρτορίχτρες στους πελάτες – θύματά τους …

Ο σκηνοθέτης

Η ταινία αρχίζει και τελειώνει με μία φράση από τον «Μάκβεθ»: «Μία ιστορία όλο φασαρία και πάθη, για το τίποτα,» Ο Γούντι Άλεν εξηγεί: «Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες τρέχουν πανικόβλητοι, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, πληγώνουν ο ένας τον άλλο, πληγώνονται, κάνουν λάθη – ένα συνεχές χάος. Αλλά στο τέλος, μετά από εκατό χρόνια, όλοι όσοι ζούμε στη γη, μαζί και αυτοί, θα έχουμε φύγει για πάντα, και μετά από εκατό χρόνια, κάποιοι άλλοι θα έρθουν στη θέση μας. Και όλες αυτές οι φιλοδοξίες, οι επιθυμίες, οι διαξιφισμοί και οι μοιχείες που κάποτε σήμαιναν τόσο πολλά, τότε δεν θα σημαίνουν τίποτα. Πολλά χρόνια μετά ο ήλιος θα σβήσει και η γη θα καταστραφεί και χρόνια αργότερα το σύμπαν δεν θα υπάρχει πια. Ακόμα και αν βρισκόταν ένα χάπι που να σε κάνει να ζεις για πάντα, ακόμα και αυτό το για πάντα έχει κάποιο τέλος, επειδή τίποτα δεν είναι για πάντα. Τόση φασαρία και χαμός, για το τίποτα.». Αλλά αν ο Άλεν είναι τόσο κυνικός, γιατί συνεχίζει να κάνει ταινίες; «Είναι μία διασκέδαση για μένα, που έχει τις δικές της μικρές προκλήσεις και που αποσπά το μυαλό μου από τις κακές σκέψεις.»
Περισσότερα

Οι χαρακτήρες

Μια μάντισσα και οι προβλέψεις της έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία . Όμως πέρα από το προφανές, υπάρχει και ένας πιο σκοτεινός συσχετισμός, σύμφωνα με τον ηθοποιό Τζος Μπρόλιν: “Θα συναντήσεις τον ίδιο ψηλό, μελαχρινό άγνωστο που αργά ή γρήγορα όλοι θα γνωρίσουμε,» με άλλα λόγια, τον Θάνατο.» Είναι η προσπάθεια που κάνει ο Άλφι Σέπριτζ (Άντονι Χόπικινς), όταν ξυπνά μέσα στη νύχτα και συνειδητοποιεί ότι του απομένουν λίγα χρόνια ακόμα, για να αποφύγει το αναπόφευκτο που θέτει σε κίνηση την ιστορία της ταινίας. «Ο Άλφι δεν μπορεί να περιμένει άλλο», λέει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας Γούντι Άλεν, «αρχίζει να καταναλώνει μόνο υγιεινές τροφές και δεν θέλει να ακούει από το στόμα της γυναίκας τους ότι δεν είναι πια νέος. Δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με αυτήν την αλήθεια, οπότε ξεφορτώνεται τη γυναίκα του Ελένα (Τζέμα Τζόουνς) και ξεκινά μία άλλη ζωή, οδηγώντας τους κοντινούς του ανθρώπους σε χάος. «Κάνει όλα όσα κάνουν κάποιον να δείχνει νέος - αγοράζει ένα σπορ αυτοκίνητο, γράφεται σε γυμναστήριο και αρχίζει να ζει μία εργένικη ζωή. Και ο Άλφι προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι μπορεί να ανακτήσει τη λάμψη που είχε κάποτε, αρκεί να το θέλει πολύ. «Νομίζω ότι εκείνο που τυφλώνει τον Άλφι είναι ο αντρικός εγωισμός», λέει ο Χόπκινς. «Πραγματικά, φέρεται λες και έχει τρελαθεί.». Η ζωή της συζύγου του, Ελένα (Τζέμα Τζόουνς), παραπαίει, καθώς κλονίζεται από την εγκατάλειψη του Άλφι. Μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, καταφεύγει στα φάρμακα και στην ψυχανάλυση για να ηρεμήσει, αλλά δεν ανακουφίζεται. Μέχρι που αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια μίας μάντισσας, της Κρίσταλ (Πολίν Κόλινς). Ακούγοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κρίσταλ για το μέλλον της, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη συναισθηματική της ζωή, η Ελένα νοιώθει καλύτερα. «Η Ελένα είναι αθώα,» λέει η Τζόουνς, «είναι πάντα αισιόδοξη και εξακολουθεί να πιστεύει ότι εκεί έξω υπάρχει η πραγματική αγάπη. Θα μπορούσε να είχε διαλέξει έναν άλλο δρόμο και να ήταν πραγματικά δυστυχισμένη, αλλά με κάποιο τρόπο ξεπερνά την κατάθλιψη. Επιβιώνει επειδή μπορεί να αυταπατάται».

Η Σάλι, η κόρη του Άλφι και της Ελένα (Ναόμι Γουότς) αντιμετωπίζει και εκείνη προβλήματα με το γάμο της. Παντρεύτηκε έναν μυθιστοριογράφο, τον Ρόι (Τζος Μπρόλιν), όταν ήταν στο απόγειο της καριέρας του, και είχε μόλις εκδώσει το πολλά υποσχόμενο πρώτο του βιβλίο. Όμως η ανικανότητά του να γράψει κάτι άλλο και έτσι να τηρήσει την υπόσχεσή του προς τον εαυτό του και τη σύζυγό του, τον κάνει να είναι ευερέθιστος και ανίκανος να στεριώσει σε οποιαδήποτε δουλειά. Η Σάλι έχει κουραστεί να προσπαθεί να υποστηρίξει τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες με τα λεφτά της μητέρας της και το μισθό της ως βοηθό στην γκαλερί του Κρεγκ Κλεμέντε (Αντόνιο Μπαντέρας) και θέλει να προχωρήσουν με τη ζωή τους. «Η Σάλι έχει φτάσει σε μία ηλικία που έχει βαλθεί να κάνει παιδί, αλλά βλέπει ότι ο Ρόι δεν σκέφτεται καν αυτό το ενδεχόμενο,» λέει η Γουότς. «Οπότε της έχει γίνει έμμονη ιδέα, όπως και σε όλες τις γυναίκες που είναι λίγο πριν τα σαράντα. Θέλει να κάνει τη σχέση της με τον Ρόι να δουλέψει, αλλά καθώς δεν μπορεί να τον πείσει, αρχίζει να αναζητά την προσοχή κάποιου άλλου». Καθώς ο Ρόι εκδίδει το ένα αποτυχημένο βιβλίο μετά το άλλο, η αυτοπεποίθησή του καταρρακώνεται. «Ο Ρόι δεν έχει αρκετό ταλέντο για να ξεπεράσει αυτή του την πρώτη επιτυχία», λέει ο Άλεν. «Στη αρχή προσπαθούσε, αλλά καθώς περνά ο καιρός αρχίζει να σκέφτεται ότι ίσως είναι από αυτούς τους συγγραφείς του ‘ενός βιβλίου’, απλά μία φωτοβολίδα, και αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη σκέψη. «Δουλεύει το τελευταίο του βιβλίο επτά χρόνια, «Νομίζω πως δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ να γίνει συγγραφέας, αλλά κυρίως να κάνει επιτυχία, κάτι εντελώς διαφορετικό δηλαδή,» λέει ο Μπρόλιν. «Δεν ψάχνει κάτι που να τον ενδιαφέρει ή να τον εμπνέει, αλλά κάτι που να τον κάνει να φαίνεται σπουδαίος. Έχει ανάγκη να τον βλέπουν οι άλλοι επιτυχημένο, επειδή η εκτίμηση που έχει για τον εαυτό του είναι πολύ, πολύ χαμηλή σε αυτή τη φάση της ζωής του».
Η Σάλι ενθαρρύνει τις επισκέψεις της μητέρας της στην Κρίσταλ, παρόλο που ξέρει ότι η μάντισσα την εξαπατά, και τις δίνει φρούδες ελπίδες. Η Σάλι είναι μοναχοπαίδι κι η μητέρα της έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει, οπότε αισθάνεται ότι πρέπει να την προσέξει και αυτό είναι ένα πολύ βαρύ φορτίο γι’ αυτήν. «Σκέφτεται ότι αφού τίποτε άλλο δεν έχει δουλέψει, δεν πειράζει που η Κρίσταλ καταφέρνει να την ηρεμεί και να την αποτρέπει από το να βάλει τέλος στη ζωή της,» λέει ο Άλεν. «Δεν θέλει να ταράξει τα πράγματα και να βλέπει τη μητέρα της να παίρνει υπνωτικά χάπια ή να είναι ‘αλλού’ όλη την ώρα. «Η Τζόουνς πιστεύει ότι η προσωπικότητα της Ελένα την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη στις τσαρλατανιές της Κρίσταλ. «Νομίζω ότι τα έχει χάσει λίγο. Νομίζω ότι όλοι το παθαίνουμε αυτό καθώς μεγαλώνουμε, ή ότι κάποια από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας γίνονται εκκεντρικά. Η Ελένα ίσως ήταν λίγο ελαφρόμυαλο κορίτσι και δεν έχει ωριμάσει ποτέ στην πραγματικότητα. Η Ελένα ήταν επίσης πολύ θρήσκα, αλλά η θρησκεία την απογοήτευσε γιατί δεν μπόρεσε να τη βοηθήσει στη δύσκολη στιγμή της.

Αποφεύγοντας τη δική του πραγματικότητα, ο Άλφι πέφτει με τα μούτρα στον έρωτα της Σαρμέιν (Λούσι Παντς) μίας σπιρτόζας κοπέλας με τα μισά του χρόνια. “Γελοιοποιείται εντελώς μπροστά σε αυτή τη γυναίκα επειδή είναι σαγηνευτική και του τονώνει την αυτοπεποίθησή του, ή ότι έχει απομείνει από αυτήν», λέει ο Χόπκινς. «Του γεμίζει τις μπαταρίες.» «Η Σαρμέιν είναι κάποια που θέλει συνεχώς να περνά καλά, να γελά, να χορεύει, να είναι μέσα στα πράγματα», λέει η Παντς. «Είναι σαν ένα πουλί που δεν προσγειώνεται ποτέ, και πετά από το ένα δέντρο στο άλλο. Είναι επίσης πολύ αισθησιακή και σεξουαλική, εξαιτίας των σωματικών της προσόντων. «Έχοντας κολλήσει μαζί της, ο Άρτσι της κάνει πρόταση γάμου, αψηφώντας το γούστο της για τα ακριβά αυτοκίνητα, τα οποία δεν μπορεί να της αγοράσει.

«Σκέφτεται, ‘μπορώ να την παντρευτώ, αφού την αγαπάω», λέει ο Χοπκινς. «Η κοπέλα αυτή έχει τονώσει ξανά τον ανδρισμό του και τον έχει κάνει να αισθάνεται ξανά νέος, οπότε και αυτός θέλει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα.» Και η Σαρμέιν λέει το ναι. «Νομίζω πως και αυτή τον θέλει, αν και δεν είμαι σίγουρος αν είναι ερωτευμένη μαζί του», λέει η Παντς. «Σίγουρα, την τραβά το γεγονός ότι έχει χρήματα, παρόλο που είναι σίγουρη ότι θα είχε πολλούς πλούσιους μνηστήρες στο παρελθόν. Νομίζω ότι ήταν μία παρόρμηση, δεν το σκέφτηκε και πολύ, δεν σκέφτηκε ότι θα κρατήσει για πάντα, αλλά έτσι και αλλιώς δεν σκέφτεται και ποτέ τις συνέπειες των πράξεών της». Καθώς είναι εγκλωβισμένη στη σχέση της με τον Ρόι, η Σάλι αρχίζει να έλκεται από το αφεντικό της. Σε κάθε περίπτωση, ο Κρεγκ είναι ακριβώς το αντίθετο από το σύζυγό της, επιτυχημένος, φτασμένος, ήρεμος, ευδιάθετος, ικανός να της παρέχει τη ζωή που θέλει – δώρα, ταξίδια, εισιτήρια για την όπερα, ακόμα και ένα παιδί. «Νομίζω ότι θέλει να δουλέψει η σχέση της με τον Ρόι,» λέει η Γουότς, «αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού της μένει ανικανοποίητο. Ο Κρεγκ μπορεί να της δώσει όλα τα επιφανειακά πράγματα που νομίζει ότι ψάχνει.»

Καθώς αρχίζει να τον ερωτεύεται, δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτός ανταποκρίνεται στα συναισθήματά της. Παρόλο που συνήθως της φέρεται με αυστηρά επαγγελματικό τρόπο, καμιά φορά της στέλνει διφορούμενα μηνύματα. Για παράδειγμα την πηγαίνει σε ένα κοσμηματοπωλείο και τη βάζει να δοκιμάζει σκουλαρίκια για να τον βοηθήσει να διαλέξει ένα ζευγάρι για τη σύζυγό του. «Την κοιτάζει, τη ζυγίζει με τα μάτια, και κάνει κάποιες κινήσεις που αν ήταν ερωτευμένη μαζί του, θα μπορούσαν να της ραγίσουν την καρδιά», λέει ο Μπαντέρας. «Είναι αθώο γι αυτόν, αλλά γι αυτήν σημαίνει πολλά. Νομίζω ότι είναι λίγο ‘τυφλός’ και δεν συνειδητοποιεί ακριβώς τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν πάνω της κάποιες κινήσεις που κάνει.» Και εκείνη περιμένει από αυτόν να κάνει την πρώτη κίνηση.

«Είναι επιφυλακτική και θέλει να είναι σίγουρη ότι τη θέλει πριν κάνει οτιδήποτε. Όπως για παράδειγμα σε μία σκηνή όπου είναι οι δυο τους στο αυτοκίνητο γυρνώντας από την όπερα και από ένα ποτό, «Νομίζει ότι τη σκέφτεται, αλλά δεν υπάρχει συγχρονισμός μεταξύ τους και αυτό είναι πολύ παράξενο», λέει η Γουάτς. «Νομίζω ότι ο Κρεγκ ίσως σκέφτεται ‘Ουάου, είναι πιο όμορφη απ´ όσο πίστευα!’ λέει ο Μπαντέρας. «Τώρα που την κοιτά μέσα από ένα άλλο πλαίσιο του φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, και αυτόν τον εκπλήσσει. Αλλά δεν τον οδηγεί στο να πάρει κάποια απόφαση.»
Ενώ είναι κλεισμένος στο δωμάτιό του, παλεύοντας να τελειώσει το μυθιστόρημά του, το βλέμμα του Ρόι κολλάει σε μία μυστηριώδη γυναίκα ντυμένη στα κόκκινα που παίζει κιθάρα στο απέναντι παράθυρο της αυλής του. «Δυσκολεύεται πολύ», λέει ο Άλεν, «καθώς αισθάνεται ότι ένα ‘φρέσκο αεράκι’ φυσά ‘ στην αυλή του. Τον εξιτάρει αυτή η γυναίκα, η οποία σιγά-σιγά γίνεται μία σαγηνευτική φαντασίωση γι’ αυτόν. Ο Ρόι είναι από τη φύση του απαισιόδοξος, δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος με αυτό που έχει και πάντα θέλει πράγματα που δεν μπορεί να αποκτήσει. Αυτή η γυναίκα αρχίζει να τον ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο, όταν μαθαίνει ότι έχει σχέση με κάποιον άλλο άντρα. «Ο Τζος αισθάνεται χαμένος», λέει ο Μπρόλιν, «και όταν την ακούει να παίζει κιθάρα και βλέπει το πόσο νέα και όμορφη είναι πιστεύει ότι με το να την κατακτήσει θα μπορέσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να δημιουργήσει κάτι καινούριο και να ξεχάσει οτιδήποτε κακό του έχει συμβεί στο παρελθόν.» Τελικά, ο Τζος παίρνει τη μεγάλη απόφαση και προσκαλεί τη γυναίκα, της οποίας το όνομα είναι Ντία (Φρίντα Πίντο, πρωταγωνίστρια στην ταινία SLUMDOG MILLIONAIRE), για φαγητό. Παρόλο που η Ντία είναι αρραβωνιασμένη και πρόκειται σύντομα να παντρευτεί, δέχεται την πρόσκλησή του. «Δεν νομίζω ότι η Ντία δέχτηκε να βγει μαζί του έχοντας την πρόθεση να ξεκινήσει μαζί του δεσμό. Απλά ήθελε να γνωρίσει έναν άλλο άνθρωπο και να συζητήσει μαζί του», λέει η Πίντο. «Αλλά είναι μπερδεμένη και προσπαθεί να καταλάβει τι θέλει από τη ζωή της, και όταν αυτός της κάνει κομπλιμέντα, παρασύρεται και θέλει να δει που θα οδηγήσει όλο αυτό. Και κατά κάποιο τρόπο συνειδητοποιεί ότι αυτό που έχει δεν είναι αυτό που θέλει». Από την άλλη, επειδή και εκείνη θέλει να γίνει συγγραφέας, αυτός ικανοποιεί μία φαντασίωσή της.


Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ - THE LAST AIRBENDER
Αμερικανική ταινία , επιστημονικής φαντασίας σε σκηνοθεσία Μ. Νάιτ Σιάμαλαν με τους Ντεβ Πάτελ, Τζάκσον Ραθμπόουν, Κλιφ Κέρτις, Νικόλα Πετζ, Τζέσικα Άντρες
Υπόθεση: Η ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες του διαδόχου μιας μακροχρόνιας Αυτοκρατορίας Avatar, του Άανγκ, που πρέπει να παραμερίσει την ανευθυνότητα και να αναχαιτίσει το Έθνος της Φωτιάς από την υποδούλωση των Εθνών του Νερού, της Γης και του Αέρα.


ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ... ΨΩΝΙΟ - THE JONESES
Με θέμα τον καταναλωτισμό και τη δύναμη της διαφήμισης, η ταινία είναι μια κωμωδία –σάτιρα σε σκηνοθεσία Ντέρικ Μπόρτε με τους Ντέμι Μουρ, Ντέιβιντ Ντουκόβνι, Άμπερ Χερντ, Μπεν Χόλινγκσουορθ
Υπόθεση
Ο Στιβ Τζόουνς μετακομίζει στο νέο του σπίτι μαζί με τη γυναίκα του Κέιτ και τα δυο τους παιδιά, την Τζεν και τον Μικ. Φιλικοί, έμπιστοι και ελκυστικοί όλοι τους, κυκλοφορούν παντού με τα πιο γνωστά προϊόντα της αγοράς, σα «φιγουρίνια». Οι γείτονες προσπαθούν να τα πηγαίνουν καλά μαζί τους και βέβαια τους θαυμάζουν αλλά η αλήθεια είναι αδυσώπητη : Αυτή η "τέλεια" οικογένεια στην πραγματικότητα δεν είναι οικογένεια, αλλά … έμμισθοι υπάλληλοι μιας εταιρείας προώθησης προϊόντων.
Ο σκηνοθέτης
Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του "The Joneses" Ντέρικ Μπόρτε, εξηγεί το πώς "γεννήθηκε" η ιδέα γι' αυτή την ταινία: "Συνήθιζα να δουλεύω (και ακόμη το κάνω) στον εμπορικό κόσμο. Είμαι γοητευμένος από τους πολυμήχανους τρόπους που έχουν οι διαφημιστές για να "βάζουν" τα προϊόντα στο μυαλό των ανθρώπων. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι υπάρχουν μοντέλα που έχουν αναλάβει να κάθονται στα μπαρ και να καπνίζουν συγκεκριμένες μάρκες τσιγάρων. Ήμουν περίεργος να μάθω πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι διαφημιστές για να μας πουλήσουν το προϊόν τους. Αντί για ένα κορίτσι σε ένα μπαρ, στην ταινία έβαλα μια ολόκληρη οικογένεια... και έτσι γεννήθηκαν οι Τζόουνσις."
Ένας από τους πρώτους που διάβασαν το σενάριο ήταν η παραγωγός Κρίστι Ζέα. Της το έδωσε ένας φίλος, που τύχαινε να είναι και θείος του Ντέρικ Μπόρτε. Αφού το διάβασε, τηλεφώνησε στον Μπόρτε για να του πει ότι το βρίσκει πολύ ενδιαφέρον. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία τους.
Ο Ντέρικ Μπόρτε γεννήθηκε το 1967 στη Γερμανία. Ξεκίνησε την καριέρα του ως γραφίστας για εταιρείες σερφ, όπως Billabong, Gotcha, Rip Curl. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Old Dominion με δίπλωμα στη ζωγραφική και σύντομα κάποιες δουλειές του εκτέθηκαν σε διάφορες γκαλερί τέχνης. Εργάστηκε για κάποιο διάστημα στο τμήμα παραγωγής των Sony Music Studios, όπου το παρελθόν του στις Καλές Τέχνες τον βοήθησε στις κινηματογραφικές δουλειές της εταιρείας. Προτού αναλάβει την ταινία "The Joneses", που είναι η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά, είχε σκηνοθετήσει διάφορα διαφημιστικά.
Κρίση και καταναλωτισμός

Ένα βασικό θέμα που θίγει η ταινία είναι ο καταναλωτισμός, ιδιαίτερα από όταν η Αμερική βίωσε την οικονομική κρίση, λίγο προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα του "The Joneses". Η παραγωγός Κρίστι Ζέα πιστεύει ότι εξαιτίας του οικονομικού κλίματος που επικρατεί, το κοινό θα ταυτιστεί με την ταινία: "Είμαστε ένα έθνος κατευθυνόμενο από τις πιστωτικές κάρτες, είμαστε απίστευτα χρεωμένοι. Έχουμε τώρα τη φούσκα που σπάει και αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι δεν μπορείς να δανείζεσαι συνέχεια και ο λόγος που οι άνθρωποι δανείζονται είναι ότι θέλουν κάποια πράγματα, νομίζουν ότι τα έχουν ανάγκη, ίσως μάλιστα να μην τα χρειάζονται." Η Ντέμι Μουρ συμπληρώνει: "Στους ανθρώπους αρέσουν τα αντικείμενα, τείνουν να ψάχνουν για πράγματα που καλύπτουν τα κενά τους... πάντα ψάχνουν το επόμενο νέο προϊόν, το οποίο σίγουρα θα είναι καλό, τους αρέσει για λίγο καιρό και μετά χρειάζονται κάτι άλλο." Ο νεαρός ηθοποιός Μπεν Χόλινγκσγουορθ δηλώνει σχετικά: "Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει εμμονή με τα αντικείμενα, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους." Ο Ντέιβιντ Ντουκόβνι σχολιάζει ότι ο καταναλωτισμός δεν είναι απλά το θέμα της ταινίας, αλλά το θέμα της Αμερικής του 21ου αιώνα.



ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ -MIRUSH / BLODSBÅND

Μια ταινία του Νορβηγού σκηνοθέτη Μάριους Χολστ με θέμα τους αικογενειακούς δεσμούς και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Παίζουν οι Ενρίκο Λο Βέρσο, Μιριάνα Καράνοβιτς
Υπόθεση
Ένας δεκαπεντάχρονος γιος που δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα του. Ένας άντρας που εγκατέλειψε το γιο του και όλη του την οικογένεια, έφυγε από τη χώρα και άλλαξε τη ζωή του. Ο 15χρονος Μιρούς θα ξεκινήσει από το Κόσοβο να βρει τον πατέρα του, που ζει πλέον στη Νορβηγία. Ένα ταξίδι που θα αναγκάσει πατέρα και γιο να αντιμετωπίσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Ο Μιρούς βρίσκει τελικά τον πατέρα του, που διευθύνει ένα εστιατόριο στο Όσλο, είναι όμως βαθιά χρεωμένος στην Αλβανική Μαφία. Ο πατέρας του έχει ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη Νορβηγίδα κοπέλα του, ενώ η οικογένειά του στην Αλβανία είναι πλέον μια θαμπή ανάμνηση. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά του ο Μιρούς. Αρχίζει να δουλεύει στο εστιατόριο του πατέρα του χωρίς να του αποκαλύψει ότι είναι ο γιος του. Σταδιακά γνωρίζουν περισσότερο ο ένας τον άλλον, αλλά αυτό που ο Μιρούς ανακαλύπτει για τον πατέρα του είναι κάτι που δεν περίμενε. Έτσι θα αναγκαστεί να πάρει τις αποφάσεις του που θα έχουν μεγάλες συνέπειες και για τους δύο.
Σκηνοθετικό σημείωμα

Το "Mirush" είναι η ιστορία ενός παιδιού που ταξιδεύει, ενός αγοριού που νοσταλγεί έναν πατέρα που δεν μπορεί να θυμηθεί πώς είναι, όμως για τον οποίο έχει σχηματίσει ξεκάθαρες εικόνες. Είναι επίσης η ιστορία κάποιου που γυρνά την πλάτη του σε αυτό που επιθυμεί πιο πολύ, προκειμένου να γίνει ο εαυτός του. Το θέμα "πατέρας και γιος" πάντοτε με ενδιέφερε. Όχι μόνο η μεταξύ τους σχέση, αλλά ιδιαίτερα το πώς ένας παραμελημένος γιος μεγαλώνει με την απουσία του πατέρα του, και πώς οδηγείται από την επιθυμία του να αγαπηθεί και τον φόβο να τον απορρίψει ένα πρόσωπο που ούτε καν έχει δει από κοντά. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ιστορία του "Mirush". Όπως επίσης κι η προσπάθεια ενός πατέρα να ανοίξει την καρδιά του σε ένα αγόρι που έχει προσπαθήσει τόσο πολύ να το ξεχάσει…

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ (MIRUSH / BLODSBÅND) trailer
Ανέβηκε από myfilm-gr. - Oλόκληρες σειρές και επεισόδια online.