Οι «κυβερνονταήδες»

http://users.skynet.be/roland/Blue/http.jpgΟ «διαδικτυακός εκφοβισμός» έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας με τελευταίο θύμα την αυτοκτονία ενός αμερικανού βιολιστή


Ο 18χρονος Αμερικανός Τάιλερ Κλεμέντι ήταν ένας ντροπαλός αλλά χαρισματικός βιολιστής που φαινόταν ότι θα είχε λαμπρή μουσική σταδιοδρομία.

Ο κακοήθης διασυρμός του όμως από δύο συμφοιτητές του, οι οποίοι τον βιντεοσκόπησαν κρυφά να...
συνευρίσκεται ερωτικά με έναν άλλον άντρα και «ανέβασαν» σε απευθείας μετάδοση τις περιπτύξεις του ζεύγους στο Διαδίκτυο, τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Το «cyber-bullying», ο «διαδικτυακός εκφοβισμός», όπως γράφει σήμερα το Βήμα, έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας. Δεν στερεί από τους νέους μόνο την αξιοπρέπεια ή την ψυχική τους γαλήνη. Μπορεί να τους στερήσει, μάταια και αδόκητα, και τη ζωή.

Πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι, στο οποίο είχε εισαχθεί μετ’ επαίνων, ο Τάιλερ δεν είχε εκδηλώσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Οι σεξουαλικές προτιμήσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον συγκάτοικό του στη φοιτητική εστία Νταρούν Ράβι, ο οποίος μαζί με τη συμφοιτήτριά τους Μόλι Γουέι αποφάσισαν να «διασκεδάσουν» διαπομπεύοντάς τον ψηφιακά.

Ενεργοποίησαν την κάμερα ενός λάπτοπ στο δωμάτιο και έκαναν απευθείας μετάδοση στο Ιnternet όχι σε μία αλλά σε δύο περιστάσεις. Μόλις ο Τάιλερ έμαθε τι είχε συμ βεί, δεν μπόρεσε να αντέξει την ντροπή και έπεσε από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον, που συνδέει το Νιου Τζέρσι με τη Νέα Υόρκη.

Αν και η Γουέι αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, οι δύο 18χρονοι βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό και κατηγορούνται για «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού με σεξουαλικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο».

Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινή πενταετούς φυλάκισης- αν μάλιστα, λόγω της ομοφυλοφιλίας του θύματος, το περιστατικό χαρακτηριστεί «έγκλημα μίσους», η ποινή μπορεί να διπλασιαστεί.

Ο ευαίσθητος βιολιστής ήταν μόνο ένας από τους αμέτρητους νέους που επηρεάζει η άθλια τακτική του cyber-bullying. Ο αριθμός όσων απειλούνται, ταπεινώνονται ή παρενοχλούνται από τους «κυβερνονταήδες» αυξάνεται.

Κυριαρχεί η ένοχη σιωπή: μόλις το ένα στα τρία θύματα καταγγέλλει τον εκφοβισμό. Αυτό που παλαιότερα συνέβαινε μόνο σε σχολεία ή δρόμους και περιλάμβανε ύβρεις, εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς ή και σωματική βία τώρα έχει επεκταθεί και σε ψηφιακό επίπεδο.

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν σε όποιον έχει κακές προθέσεις τη δυνατότητα να στέλνει ανώνυμα απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να πολιορκεί την προσωπική ιστοσελίδα του θύματος με προσβλητικά ή ψευδή σχόλια και να δημοσιοποιεί προσωπικές πληροφορίες παραμένοντας τις περισσότερες φορές ασύλληπτος.

Οι επιθέσεις εκφοβισμού μέσω Ιnternet ξεκινούν πλέον ακόμη και από την ηλικία των επτά ετών, ενώ το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα έντονο κατά την περίοδο της εφηβείας. Στις ΗΠΑ από το 2003 τουλάχιστον 12 παιδιά και έφηβοι (από 11 ως 18 ετών) αυτοκτόνησαν επειδή έπεσαν θύματα κάποιας μορφής cyberbullying.

«Ο συγκάτοικός μου μου ζήτησε το δωμάτιο ως τα μεσάνυχτα. Πήγα στο δωμάτιο της Μόλι και άνοιξα τη βιντεοκάμερα του υπολογιστή μου. Τον είδα να φιλιέται με έναν άλλον τύπο! Γιούπι!», έγραψε στις 19 Σεπτεμβρίου ο Νταρούν Ράβι στην ιστοσελίδα του στο Τwitter. Αφού δημοσιοποίησε εντελώς κυνικά και απερίσκεπτα τις σεξουαλικές προτιμήσεις του «φίλου» του σε άγνωστο αριθμό ατόμων, προσπάθησε να «ανεβάσει» τη συνεύρεση ζωντανά στο Διαδίκτυο και προσκάλεσε τους συμφοιτητές τους να την παρακολουθήσουν.

Όταν, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ανυποψίαστος Κλεμέντι ξαναζήτησε από τον συγκάτοικό του να του παραχωρήσει το δωμάτιο, εκείνος δέχθηκε ευχαρίστως αλλά φρόντισε αυτή τη φορά το δωμάτιο να είναι άριστα «παγιδευμένο» και το «κοινό» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. «Προκαλώ οποιονδήποτε διαθέτει τη λειτουργία iChat να συνδεθεί μαζί μου μέσω βιντεοκλήσης μεταξύ 9.30 και 12.00. Ναι, συμβαίνει και πάλι!» έγραψε αυτή τη φορά στο Τwitter. Την ώρα που όλοι οι ένοικοι της συγκεκριμένης εστίας ήδη συζητούσαν για την ομοφυλοφιλία του Κλεμέντι και τον κουτσομπόλευαν πίσω από την πλάτη του, τώρα μπορούσαν και να τον δουν να κάνει σεξ με έναν νεαρό άντρα σε απευθείας μετάδοση.

Ο άτυχος μουσικός έμαθε σχεδόν αμέσως για τη διαπόμπευσή του και έσπευσε να διαμαρτυρηθεί στις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες θεώρησαν το γεγονός «πολύ σοβαρό». Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν όμως. Μόλις μία ημέρα αργότερα ο Κλεμέντι έκανε βουτιά θανάτου στον ποταμό Χάντσον αφήνοντας ένα σημείωμα στο Facebook που έγραφε μόνο: «Πέφτω από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον. Συγγνώμη».