Το Νοέμβριο οι νέες αποφάσεις για την φορολογία! Διαβάστε τις εξελίξεις που θα συμβούν!

Τον επόμενο μήνα αναμένονται να ληφθούν οι αποφάσεις για τη φορολογία, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του...
ερχόμενου έτους. Πρόκειται για αποφάσεις που σχετίζονται με τις μετατάξεις προϊόντων με συντελεστή 11% αλλά και τη φορολογία των Ι.Χ. 

Οι μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους και να εισπραχθούν συνολικά, σε ετήσια βάση 1 δις ευρώ. 

Στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται διάφορα σενάρια, όπως η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε έναν ενδιάμεσο μικρότερο συντελεστή από το 23%. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό πάντως, αναμένεται να «κλειδώσουν» μετά και από τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, η οποία θα έλθει στην Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου για τον προγραμματισμένο έλεγχο, ενόψει και της έγκρισης της τρίτης δόσης του δανείου.

Όσον αφορά στα ΙΧ αυτοκίνητα, μελετάται η πρόταση για μείωση των τελών ταξινόμησης που θα φθάνει μέχρι και τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Με τον τρόπο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα δοθεί ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου που «μαστίζεται» από την κρίση. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναβολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Η αύξηση προγραμματίζονταν να γίνει την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά κρίθηκε σκόπιμη η μετάθεσή της. Ο βασικός λόγος ήταν να μην επιβαρυνθεί άλλο με αυξήσεις τιμών και πρόσθετους φόρους η κτηματαγορά, η οποία καταγράφει «βουτιά» σε επίπεδα πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι και επιδρά αρνητικά στο συνολικό επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο του 2011 και θα συνδυασθεί με παράλληλη αύξηση των αφορολόγητων ορίων και αλλαγές στους συντελεστές ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αύξηση των τιμών. Το σχέδιο όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο προβλέπει την σταδιακή εξίσωση και σε βάθος χρόνου των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων ανάμεσα στις οποίες σήμερα παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20% από 24% σήμερα που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.