Η ελληνική οικονομία μέσα από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ

O καθηγητής του Management School του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Χρύσανθος Δελλαρόκας















Η ελληνική οικονομία δίνει την μάχη ανάκτησης της αξιοπιστίας της με στόχο σταδιακά να μπορέσει να στηριχθεί ξανά στις δικές της δυνάμεις. Πως βλέπουν όμως την προσπάθεια αυτή, όπως περιγράφεται μέσα από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ δύο διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες από δύο εντελώς διαφορετικούς τομείς, που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έκαναν τις βασικές τους σπουδές στην χώρα μας, αναζήτησαν όμως την τύχη τους στην Αμερική όπου και κάνουν καριέρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 Έχουν κίνητρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα και ...τι πιστεύουν για την αμερικανική οικονομία;
"Τον περασμένο χειμώνα η Ελλάδα αναφερόταν καθημερινά στα άρθρα του CNNmomey, στην καλύτερη περίπτωση με ουδέτερα σχόλια, συχνότερα όμως με αρνητικά ή υποτιμητικά. Το γεγονός ότι τώρα δεν υπάρχει αναφορά στο πρόβλημα "Ελλάδα", είναι θετικό, καθώς τα μήντια ακολουθούν γεγονότα με προβλήματα και κίνδυνους. Τώρα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους κυρίως στην βραδύτητα ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, την ανεργία και τον ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ιατρικής με εξειδίκευση την λοιμοξιολογία, στο State University of New York, στο Μπάφαλο Νίκος Αλμυρούδης.
    "Τα απαξιωτικά σχόλια που σχετίζονται με την ελληνική κρίση, με έμφαση την απόκρυψη αρνητικών στοιχείων ακόμη και δήλωση ψευδών στοιχείων σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας μας πήραν διάσταση και στον αμερικάνικο Τύπο και αποξένωσαν σε κάποιο βαθμό από την μητέρα-πατρίδα τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Αμερική. Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται και δεν πονάνε για την Ελλάδα, ωστόσο η αίσθηση της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και η γενικότερη έλλειψη αξιών που έχει δημιουργηθεί για την πατρίδα μας, είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με τα βιώματα των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι Έλληνες της Αμερικής ζώντας σε μια κοινωνία που σέβεται τον πολίτη, δίνοντας στο καθένα ευκαιρίες, σε κάνει να βλέπεις ότι το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι μόνον οικονομικό και κακής διοίκησης αλλά και νοοτροπίας που δύσκολα αλλάζει.
    Ο τομέας της Ιατρικής στην Αμερική παρά την κρίση δεν επηρεάστηκε όσον αφορά την προσφορά και ζήτηση εργασίας. Υπάρχει ασφάλεια στο εργασιακό μας περιβάλλον και προοπτική επαγγελματικής ανέλιξης με αντίστοιχες μισθολογικές απολαβές", αναφέρει ο Νίκος Αλμυρούδης.
  Το "κλίμα" για την ελληνική οικονομία αλλά και γενικότερα για τη διεθνή οικονομία τους τελευταίους μήνες είναι σαν τις αγορές. Μια μέρα είναι πάνω και την άλλη κάτω, και διαμορφώνεται όχι αποκλειστικά με ουσιαστικά οικονομικά στοιχεία αλλά και με πολιτικές σκοπιμότητες και βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα, αναφέρει ο καθηγητής του Management School του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Χρύσανθος Δελλαρόκας.
    Τα θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζονται αλλά για να αποκτήσει την χαμένη της αξιοπιστία θα απαιτηθεί χρόνος και αυτό θα γίνει εφικτό μόνον εάν και όταν υλοποιηθούν όλες οι δομικές αλλαγές που απαιτούνται για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.
    Η ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ είναι ενεργή σε σχέση με την προώθηση ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο και τις τοπικές κυβερνήσεις και πολλοί Έλληνες καθηγητές είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες τους στην Ελληνική κυβέρνηση, ο καθένας στον τομέα που ασχολείται, σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, αναφέρει ο κ. Δελλαρόκας.
    Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, μας επισημαίνει το θέμα της δομικής ανεργίας: Η Αμερική και οι Δυτικές οικονομίες γενικότερα έχουν χάσει πολλές θέσεις εργασίας, κυρίως στη βιομηχανία, οι οποίες δεν φαίνεται ότι θα επανέλθουν τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, ούτε μπορούν να αντικατασταθούν με αντίστοιχο αριθμό νέων θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα της πληροφορικής, κοινωνίας της γνώσεως κλπ.
Υπάρχουν κίνητρα για να γυρίσει ένας ακαδημαϊκός στην Ελλάδα; Δύσκολα κάποιος, που ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ, σκέφτεται να γυρίσει στην πατρίδα, όχι μόνον τώρα που η κατάσταση έχει δυσκολέψει αλλά και πριν ξεκινήσει η κρίση, αναφέρει ο κ. Δελλαρόκας. Οι μισθολογικές απολαβές στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερες από την Ελλάδα, οι συνθήκες εργασίας τόσο όσον αφορά τις υποδομές αλλά και το σεβασμό στο επάγγελμα του καθηγητή είναι καλύτερες. Το βασικότερο όμως που μας κρατάει μακριά από την πατρίδα είναι το επίπεδο της ακαδημαϊκής έρευνας, που εάν και παρουσιάζει κάποια σημάδια βελτίωσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί ακόμα με εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών.