Οριστικά στους Αραβες τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

http://magoulaonline.gr/wp-content/uploads/sk.JPG 
Υπεγράφη τελικώς χθες το βράδυ η μεταβίβαση των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη γερμανική ΤhyssenΚrupp στην Αbu Dabi Μar αλλά και στην εταιρεία του κ. Ισκαντάρ Σάφα, την Ρrivinvest, η οποία κατέχει το 30% της Αbu Dabi Μar. 
 Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγους μήνες η εταιρεία του κ. Σάφα θα περάσει και τις δικές της μετοχές στην Αbu Dabi Μar, που θα είναι τότε ο απόλυτος κυρίαρχος των Ναυπηγείων. Οι υπογραφές έπεσαν ύστερα από παλινδρομήσεις αρκετών μηνών των δύο ενδιαφερομένων, αλλά... και έπειτα από επιτυχείς χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου .

Ηδη από χθες το πρωί το Πολεμικό Ναυτικό κατέβαλε συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 147 εκατομμύρια στους Γερμανούς και τα 103 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Από τα χρήματα των Ναυπηγείων τα 10 εκατ. ευρώ πήγαν ήδη στους λογαριασμούς των περίπου 1.100 εργαζομένων για εξόφληση του υπολοίπου Αυγούστου, μισθό Σεπτεμβρίου και προκαταβολή Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου θα εξοφληθούν για τα δεδουλευμένα Οκτωβρίου. Τον Δεκέμβριο το Πολεμικό Ναυτικό θα καταβάλει άλλα 50 εκατ. ευρώ στους συμβαλλομένους για να φθάσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά, όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση από τη ναυπήγηση των τεσσάρων υποβρυχίων Τ-214 και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων 209/1200.

Η Αbu Dhabi Μar είναι μια σχετικά νέα εταιρεία, αλλά με φιλοδοξίες. Διαθέτει ναυπηγική μονάδα στο Εμιράτο με 750 εργαζομένους και με προβλήτα-κλίνη 550 μέτρων κατασκευής, σε έκταση 172 στρεμμάτων, όπως και ναυπηγείο στη Γαλλία, το CΜΝ Υahts στο Χερβούργο της Νορμανδίας, μονάδα που ιδρύθηκε το 1945 και εξαγοράστηκε προ τριετίας από τους Αραβες, με 480 εργαζομένους, σε έκταση 110 στρεμμάτων.

Η δύναμη όμως της εταιρείας είναι η στρατηγική παγκόσμια συμμαχία που έκανε με τη ΤhyssenΚrupp τον Οκτώβριο του 2009 και την οποία υπέγραψε το αφεντικό της Αbu Dhabi Μar, Αχμάντ Νταρβίς αλ Μαράρ, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Εμιράτου. Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία για τη δημιουργία ενός σχήματος με ειδίκευση στις μεγάλες θαλαμηγούς, αλλά και σε άλλες κατασκευές, και με κοινές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Οι Γερμανοί θα κρατήσουν για τον εαυτό τους το κομμάτι της προηγμένης τεχνολογίας στις στρατιωτικές κατασκευές και οι Αραβες τη διοίκηση μέσω της οποίας θα αποκτήσουν εμπειρία, γνώσεις και κύρος, ώστε αργότερα να αυτονομηθούν.