Εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Σιαομπό


Τη διεθνή ικανοποίηση για την επιλογή του φυλακισμένου κινέζου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό για το ...φετινό Νομπέλ Ειρήνης, διαδέχονται εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του -όπως αυτή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. 

Ο κινεζικός Τύπος καταδίκασε την βράβευση του Λιού Σιαομπό, ενώ οι αντιφρονούντες που γιόρτασαν το γεγονός συνελήφθησαν. 

Ζητούν την άμεση απελευθέρωση

Την άμεση απελευθέρωση του κινέζου αντιφρονούντα Λίο Σιάομπό, που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης 2010 και εκτίει ποινή κάθειρξης έντεκα χρόνων, με την κατηγορία ότι υποκίνησε την ανατροπή της κρατικής εξουσίας, επειδή το 2008 υπέγραψε μανιφέστο που καλούσε για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, ζήτησαν αμέσως μετά την βραβευσή του ΗΠΑ και ΕΕ.

«Καλούμε την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον κύριο Λιού το συντομότερο δυνατόν.Πέρυσι παρατήρησα ότι πολλοί άλλοι που έχουν τιμηθεί με το βραβείο έχουν θυσιάσει πολύ περισσότερα πράγματα σε σχέση με εμένα. Απονέμοντας το βραβείο στον κύριο Λιού, η Επιτροπή του Νόμπελ επέλεξε κάποιον που υποστηρίζει ένθερμα και θαρραλέα την προώθηση των παγκόσμιων αξιών με ειρηνικά και μη βίαια μέσα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τονίζοντας ότι ο Κινέζος συγγραφέας θυσίασε την ελευθερία του για τις πεποιθήσεις του.

Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για τη στάση του Πεκίνου απέναντι στις πολιτικές ελευθερίες σημειώνοντας ότι μολονότι κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα έχει κάνει εντυπωσιακή οικονομική πρόοδο βγάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη φτώχεια, "το βραβείο αυτό μας υπενθυμίζει ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν συμβάδισαν και ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού πρέπει να γίνουν σεβαστά".

Έκκληση για την «άμεση απελευθέρωση» απεύθυνε και η ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καλώντας «την Κίνα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τα δικαιώματα του Ανθρώπου, και να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των κινέζων πολιτών».

«Πεπεισμένη πως το βραβείο αυτό θα εμπνεύσει τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ο Λιου Σιαομπό, να παραλάβει «αυτοπροσώπως», το βραβείο.

Η επιτροπή απονομής Νόμπελ αποφάσισε να βραβεύσει τον Λίο Σιάομπό, για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.Η επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει στενή σχέση της ειρήνης με τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε ο πρόεδρός της.

«Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στον φυλακισμένο κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία ανά τον Κόσμο για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε σε μια προσεκτικά γραμμένη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας, που τόνισε ότι η βράβευση του Σιάομπό, αντιβαίνει πλήρως στις αρχές του βραβείου και προειδοποίησε ότι θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Το Νόμπελ Ειρήνης θα έπρεπε να απονέμεται σε όποιον συμβάλλει για ειρήνευση μεταξύ εθνών, προωθεί τις φιλικές σχέσεις μεταξύ κρατών και βοηθά στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως», σήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζιανγκ Γου.

Ο κινεζικός Τύπος καταδίκασε σήμερα την βράβευση του Λιού Σιαομπό. Η εφημερίδα Global Times γράφει πως η επιτροπή των Νόμπελ «ατιμάστηκε» και πως το βραβείο «υποβαθμίστηκε σε ένα πολιτικό εργαλείο που υπηρετεί αντικινεζικά συμφέροντα».

Την ίδια ώρα, η αστυνομία ητ του που γιόρταζαν το σημαντικό αυτό γεγονός, ενώ όσοι αναζητούσαν στο Διαδίκτυο κάτι σχετικό με το "Νόμπελ Ειρήνης" ή το όνομα "Λιού Σιαομπό" δεν έβρισκαν τίποτε, τα SMS με το όνομα του Νομπελίστα δεν έφταναν στον προορισμό τους και λογοκρισία επιβλήθηκε στα ρεπορτάζ ξένων τηλεοπτικών δικτύων, όπως το CNN και το TV5 για τη βράβευσή του.

Ταυτόχρονα επτά κινέζοι διανοούμενοι υπέγραψαν και απέστειλλαν επιστολή με την οποία συγχαίρουν τον Λιού Σιαομπό για το Νόμπελ Ειρήνης και το χαρακτηρίζουν «λάβαρο της μη βίας στην Κίνα".

Το βραβείο «είναι μια ελπίδα και ένα στήριγμα για την ειρηνική μεταμόρφωση της Κίνας», επισημαίνεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων η οικολόγος Ντάι Τσινγκ και ο οικονομολόγος Μάο Γιούσι.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΑΠΕ/ΜΠΕ