Νέα απειλή από την τοξική λάσπη


Φόβοι για κατάρρευση ολόκληρης της βόρειας πλευράς της δεξαμενής με την κόκκινη τοξική λάσπη, εκφράζονται στην Ουγγαρία. .λ..
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από τη δεξαμενή (που αποτελεί τμήμα εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου) εκτιμάται ότι ...θα διαρρεύσουν περίπου 500.000 κυβικά μέτρα κόκκινης τοξικής λάσπης.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν: «Ο υπουργός Εσωτερικών με ενημέρωσε πως στη βόρεια πλευρά της δεξαμενής, η γωνία της οποίας έχει καταρρεύσει, εμφανίστηκαν ρήγματα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό όλη η πλευρά να καταρρεύσει», σημείωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Αζκα και συμπλήρωσε: «Μία από τις συνέπειες θα είναι να βρεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Ο ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε πως το ενδεχόμενο κατάρρευσης θα οδηγήσει εκτός δεξαμενής περίπου 500.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης, η οποία είναι μεν πιο παχύρρευστη αλλά μπορεί να αποβεί ακόμη πιο τοξική. 

Η ανακάλυψη του ρήγματος, ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση του χωριού Κολοντάρ, όπου είχαν συρρεύσει οι περισσότεροι από τους πληγέντες ύστερα από το πρώτο κύμα της διαρροής που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 150.