Ινδονησία: 108 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τεράστιο τσουνάμι




108 νεκρούς και τουλάχιστον εκατοντάδες αγνοούμενους, στην...

πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, άφησε πίσω του το τεράστιο τοπικό τσουνάμι που χτύπησε ανοικτά της Σουμάτρα.


Τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 502 αγνοούνται, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών ανοικτά των δυτικών ακτών της Ινδονησίας και το τοπικό τσουνάμι που έπληξε πολλά νησιά της περιοχής εξαφανίζοντας δέκα παράλια χωριά, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών.


Ο σεισμός σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή Κεπουλαουάν Μενταουάι, σε βάθος μόλις 14,2 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.


Η πληγείσα περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων δυτικά του Μπενγκούλου, στο νησί της Σουμάρτας και 280 χιλιόμετρα νότια του Παντάνγκ, σε μία τουριστική περιοχή της χώρας.


Τοπικός αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αλιείας δήλωσε ότι ο σεισμός κατέστρεψε τα περισσότερα κτίσματα του παραλιακού χωριού Μπέτου Μόνγκα και πρόσθεσε: «Έχουμε ανθρώπους που δηλώνουν στον τοπικό σταθμό των υπηρεσιών ασφαλείας ότι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα παιδιά τους, ότι παρασύρθηκαν». Το 80% των σπιτιών της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές, ενώ τα αποθέματα τροφίμων είναι μικρά.


Στο νησί του Νότιου Πάγκαλ, τα κύματα διείσδυσαν σε βάθος 600 μέτρων από τις ακτές, ενώ στο Βόρειο Πάγκαλ τα κύματα έφθασαν στις στέγες των σπιτιών.


Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι μετά τον σεισμό χάθηκε κάθε επαφή με το τουριστικό σκάφος Southern Cross που μετέφερε 8-10 Αυστραλούς, μέλη της φιλανθρωπικής ένωσης SurfAid International. Ένα πλοίο και ένα αεροπλάνο λαμβάνουν μέρος στις έρευνες.