Στο φως τα Θεμιστόκλεια τείχη ! (Μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια)

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και αποκάλυψης του ταλαιπωρημένου από χώματα, μπάζα και... γκραφίτι Κονώνειου στον Πειραιά

Ενα τεράστιο μνημείο θαμμένο κάτω από τόνους χώματος που εναποτέθηκαν επάνω του επί δημαρχίας Σκυλίτση, το Κονώνειο Τείχος του Πειραιά, πρόκειται να ξαναδεί το φως. Οι εργασίες αποχωμάτωσης, που ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν ...... ως το τέλος του έτους, αποσκοπούν στον καθαρισμό και στην αποκάλυψη του τείχους σε μήκος 700 μέτρων της Πειραϊκής Ακτής. Μαζί θα αποκαλυφθεί και ένας από τους πύργους του, που βρίσκεται επίσης κάτω από μπάζα. Το τείχος σώζεται σήμερα σε μήκος περίπου 2,5 χλμ. και σε ανώτερο ύψος 2,5 μέτρωνδηλαδή, οκτώ δόμων- και είναι αυτό που χτίστηκε το 394 π.Χ. από τον Κόνωνα έπειτα από την καταστροφή του παλαιότερου Θεμιστόκλειου τείχους. Μαζί έχουν διασωθεί και 22 τετράγωνοι πύργοι του, μερικοί από τους οποίους μάλιστα έχουν αναστηλωθεί. Η επιχωμάτωση όμως του μνημείου σε μεγάλο μήκος του (1968-1974 αλλά και αργότερα) όχι απλώς στέρησε την πόλη από την αρχαία οχύρωσή της αλλά δημιούργησε και ένα κακό προηγούμενο.

Γιατί επάνω στο μπάζωμα εγκαταστάθηκαν 20 καταστήματα εστίασης- τα τελευταία επτά καθαιρέθηκαν κατόπιν πολλών προσπαθειών του υπουργείου Πολιτισμού το 2006- αλλά και ο σημερινός δρόμος που ακολουθεί τη γραμμή της ακτής. Ακόμη και ένα λιμανάκι είχε μπαζωθεί και επάνω του δημιουργήθηκε μια παιδική χαρά που με τα χρόνια άρχισε να διολισθαίνει προς τη θάλασσα.

«Μεγάλο τμήμα του τείχους βρίσκεται κάτω από αυτόν τον δρόμο» βεβαιώνει η προϊσταμένη της ΚΒ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Εφη Λυγκούρη. Αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα: «Η Εφορεία αναγκάστηκε να περιφράξει κάποια μπαζωμένα τμήματαδιότι ήταν πολύ επικίνδυνα για κατάρρευση,ενώ ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι τα γκραφίτι που τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται και στο τείχος. Μόνο που ο καθαρισμός τους, επειδή γίνεται με χημικά μέσα,καταστρέφει και τμήματα των αρχαίων λίθων» προσθέτει. Ειδικά για το έργο της αποχωμάτωσης, το οποίο γίνεται με εργατικά χέρια και μηχανικά μέσα, η Εφορεία χρηματοδοτήθηκε με 65.000 ευρώ, ενώ ο νομάρχης Πειραιά υποσχέθηκε για την ανάδειξη του τείχους 250.000 ευρώ.

Προσφάτως εξάλλου υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Νομαρχίας Πειραιά προγραμματική σύμβαση ύψους 700.000 ευρώ για την ανάδειξη των Ηετιώνειων Πυλών, οι οποίες κατά την αρχαιότητα αποτελούσαν το σημαντικότερο τμήμα του φρουρίου της πόλης. Σήμερα βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί προς Δραπετσώνα, σε μια περιοχή εγκαταστάσεων του ΟΛΠ και αποθηκών του ΟΣΕ. Σώζονται σε ύψος περίπου 3 μέτρων, ενώ οι δύο πύργοι τους έχουν διάμετρο 11 και 12 μέτρα αντιστοίχως.

Με «οδηγό» τα σχέδια του 1966
Η αποτύπωση ολόκληρου του τείχους, που είχε γίνει το 1966 από την αρχαιολόγο Ηώ Ζερβουδάκη, λίγο προτού καταχωθεί από τα μπάζα, αποτελεί σήμερα τον οδηγό για την ανάδειξη του μνημείου. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εγκριθεί ήδη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προβλέπονται εργασίες σε ολόκληρο το τείχος, συγκεκριμένα μικρές στερεώσεις, αναστηλώσεις και διαμορφώσεις, επέκταση και ανανέωση του φωτισμού, καθώς και πληροφοριακές πινακίδες. Η θέση του ωστόσο και η μεγάλη έκτασή του απαιτούν τη συντονισμένη επίβλεψη για τη διατήρησή του τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από τα αρμόδια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες ενέργειες για την αποκάλυψη του τείχους έγιναν το 1982 επί Μελίνας Μερκούρη αμέσως μόλις το Κονώνειο χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr