Σημίτης στη Monde: «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε» (Και ο Ελέφαντας πετάει)

Σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί στην γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, αύριο 16 Νοεμβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα εισήλθε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση χωρίς να παραποιήσει τα στοιχεία της οικονομίας της. Όπως γράφει ο κ. Σιμίτης, «πρέπει να ...
αποσαφηνιστούν οι πραγματικές συνθήκες εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, ώστε να καταστεί ευκολότερη η κατανόηση του «ελληνικού προβλήματος».

Ο κ. Σημίτης παρεμβαίνει «τη στιγμή που οι σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας και της Ένωσης έχουν διαταραχθεί» με αφορμή τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο τηλεοπτικό σταθμό TF1, όπου χαρακτήρισε «ψευδή» τα στοιχεία της Ελλάδας και «λάθος» την ένταξή μας στην νομισματική Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη τηρώντας τα δημοσιονομικά κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για το επίπεδο του δημοσίου ελλείμματος και το ύψος του πληθωρισμού και επαναφέρει το θέμα της τροποποίησης του υπολογισμού του ελλείμματος από την Νέα Δημοκρατία το 2004 η οποία υπολόγισε τις αμυντικές δαπάνες στην ημερομηνία παραγγελίας τους και όχι απόκτησής τους, κάτι που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως «είναι κρίμα ο Νικολά Σαρκοζί να υιοθετεί μια τέτοια στάση, εκτός αν αμφισβητεί την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ενώ επισημαίνει πως όταν η Γαλλία εισήλθε στη ζώνη του ευρώ είχε μεγαλύτερο έλλειμμα από αυτό της Ελλάδας.