Τα δημητριακά ολικής άλεσης προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά, ιδίως ολικής άλεσης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που ...
δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Ντόγκφιν Ον του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, συνεργάστηκαν με Ολλανδούς συναδέλφους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε δέκα γραμμάρια επιπλέον κατανάλωσης φυτικών ινών τη μέρα, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος ορθοκολικού καρκίνου. Οι φυτικές ίνες στα φρούτα και τα λαχανικά δεν φαίνεται να συντελούν σε ανάλογη μείωση του κινδύνου.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι φυτικές ίνες, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου ΙΙ και παχυσαρκία.

Οι επιστήμονες επαναξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες μέχρι τώρα σχετικά με τη σχέση διατροφής-καρκίνου του παχέος εντέρου, οι οποίες συνολικά αφορούν παρατηρήσεις από περίπου 2 εκατομμύρια άτομα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών και ολικής άλεσης (αναποφλοίωτων και ανεπεξέργαστων) σιτηρών (μαύρο ψωμί, καφέ ρύζι, δημητριακά, κουάκερ) βοηθούν σημαντικά κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

«Όσο περισσότερο τρώει κανείς τέτοια δημητριακά και φυτικές ίνες, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και μέτριες ποσότητες ωφελούν», δήλωσε η Ον.

Υπολογίζεται ότι τρεις μερίδες δημητριακών και γενικότερα ανεπεξέργαστων σιτηρών τη μέρα (περίπου 90 γραμμάρια) μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί πιο αναλυτικά ποια ακριβώς είδη φυτικών ινών και σιτηρών και σε ποιες ποσότητες απονέμουν μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό.

Εξάλλου, μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, υπό τον καθηγητή Τζόζεφ Κάρλσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο Journal of American Dietetic Association, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μειώνει στους εφήβους τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου, άρα και επιπλοκών σχετικών με την καρδιά και τον διαβήτη
Πηγη: