Το χάπι που σκοτώνει τα λιποκύτταρα

Το χάπι που σκοτώνει τα λιποκύτταρα


Χάστε το 10% του βάρους σας ή έως και το 40% του συνολικού σας λίπους σε ένα μήνα, χωρίς προβλήματα. Αυτό απέδειξε ότι μπορεί να κάνει πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας το οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε...
μαϊμούδες. Οι δημιουργοί του εικάζουν ότι μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα και στον άνθρωπο.

Το Adipotide, όπως ονομάζεται, ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα υπόλοιπα φάρμακα για απώλεια βάρους, καθώς δεν επιχειρεί να περιορίσει την όρεξη ούτε να αλλάξει τον μεταβολισμό. Δρα αναζητώντας τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τρέφουν τα λευκά λιποκύτταρα.

Αφού τα εντοπίσει, προσκολλάται σε αυτά και απελευθερώνει ένα συνθετικό μόριο που πυροδοτεί τη φυσική διαδικασία του κυτταρικού θανάτου, σκοτώνοντας ουσιαστικά τα λιποκύτταρα.

«Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης ουσίας για ανθρώπινη χρήση θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μη επεμβατικό τρόπο μείωσης του συσσωρευμένου λευκού λίπους» εξηγεί η Ρενάτα Πασκαλίνι του MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, η μελέτη του οποίου δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Για τις ανάγκες της νέας αυτής έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δεκαπέντε μαϊμούδες που είχαν γίνει υπέρβαρες με τον ίδιο τρόπο που το παθαίνουν και οι άνθρωποι, αυξάνοντας δηλαδή την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν και μειώνοντας την άσκηση.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε δέκα εξ αυτών, ενώ οι υπόλοιπες πέντε μπήκαν σε γκρουπ ελέγχου διατροφής. Στο τέλος του πειράματος, εκείνες που ακολούθησαν την αγωγή είχαν χάσει το 37,8% του ολικού σωματικού τους λίπους και το 27% του κοιλιακού τους λίπους, ενώ οι μαϊμούδες της άλλης ομάδας είχαν χάσει μόλις το 14,8% του ολικού σωματικού λίπους τους.

Οι μαϊμούδες παρέμειναν ζωηρές και γεμάτες ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια του πειράματος, ενώ οι μόνες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν αυξημένη διούρηση και ελαφριά αφυδάτωση - συμπτώματα πλήρως αναστρέψιμα, η ένταση των οποίων ποίκιλλε ανάλογα με τη δοσολογία.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δοκιμάσουν το σκεύασμα σε επιλεγμένη ομάδα παχύσαρκων ασθενών.
Πηγη: